Apple julkisti täysin uuden MacBook Airin - varustettu uudella M2-järjestelmäpiirillä

Apple on julkistanut WWDC-tapahtumassaan uuden MacBook Airin.

Uutuus on seuraaja Applen loppuvuodesta 2020 ensimmäisten sen omilla piireillä varustettujen Macien joukossa esittelemälle M1-piirilliselle MacBook Airille, jonka myyntiä Apple yhä jatkaa. Uusi MacBook Air tulee saataville heinäkuun aikana, mutta on jo listattu Applen verkkokaupassa. Hinta Suomessa on alkaen 1 559 euroa.

Uusi MacBook Air tuo uuden muotoilun, joka muistuttaa 14 ja 16 tuuman MacBook Pro -huippuläppäreissä nähtyä suoralinjaisempaa muotokieltä ohuemmilla reunuksilla näytön ympärillä.

IPS LCD -näytön koko on nyt 13,6 tuumaa verrattuna aiempaan 13,3 tuumaan. Näyttö on myös 25 prosenttia aiempaa kirkkaampi kirkkauden yltäessä 500 nitiin. Tarkkuutta näytöllä on 2560×1664 pikseliä (224 pikseliä tuumaa kohti), väritoisto kattaa yli miljardi väriä ja DCI-P3-väriskaalan, ja näyttö tukee True Tone -teknologiaa, eli ympäristöön mukautuvaa värilämpötilaa.

Näytön yläreunassa on lovi kameralle 14 ja 16 tuuman MacBook Pron tavoin

Värivaihtoehtoja uudesta MacBook Airista on neljä erilaista:  hopea, tähtiharmaa, tähtivalkea ja keskiyö. Paksuutta MacBook Airilla on vain 11,3 millimetriä.

Uutuus avaa myös toisen sukupolven Applen Mac-järjestelmäpiireissä. Uudessa M2-piirissä on kahdeksan CPU-keskussuoritinydintä – neljä teho- ja neljä vähävirtaisempaa – ja jopa 10 GPU-grafiikkasuoritinydintä, verrattuna enintään kahdeksaan M1:ssä. Transistoreja M2:ssa on yli 20 miljardia, joka on 25 prosenttia enemmän kuin M1:ssä. M2 valmistetaan toisen sukupolven 5 nanometrin tuotantoprosessilla.

Applen mukaan CPU-peruslaskennassa M2 tarjoaa 18 prosenttia paremman suorituskyvyn kuin M1. Kahden lisägrafiikkaytimen ja muiden parannusten myötä graafisessa GPU-suorituskyvyssä M2 tarjoaa 25 prosenttia enemmän suorituskykyä samalla tehonkulutuksella ja kaikkiaan 35 prosenttia paremman suorituskyvyn.

M2:n uusi 16-ytiminen neuroverkkolaskentayksikkö pystyy jopa 15,8 biljoonaan operaatioon sekunnissa, joka on 40 prosenttia enemmän kuin M1:ssä. Mukana on myös suorituskykyisempi mediayksikkö, joka tukee muun muassa laitteistotason ProRes-videoiden enkoodausta ja purkua.

Tuuletinta MacBook Airissa ei ole, joten tietokone on täysin äänetön. 52,6 wattitunnin akulla akunkesto yltää verkkoselailussa jopa 15 tuntiin ja videoiden katselussa Apple TV -sovelluksessa jopa 18 tuntiin. Uusi MacBook Air tukee myös ensi kertaa akun pikalatausta käytettäessä 67 watin laturia, joka lataa akun 30 minuutissa 50 prosentin varaukseen.

Käyttömuistia MacBook Airiin M2:n kanssa saa jopa 24 gigatavua ja SSD-tallennusmuistia 2 teratavua.

Suorituskyvyltään uusi MacBook Air on edelleen heikompi kuin M1 Pro / M1 Max -piireillä varustetut 14 ja 16 tuuman MacBook Prot. Lisäksi Pro-mallien etuja ovat muun muassa kirkkautta ja kontrastia parantava mini-LED-taustavaloteknologia sekä laajemmat liitännät – uudessa MacBook Airissa ei ole HDMI-liitäntää tai muistikorttipaikkaa. MacBook Prossa viime vuonna paluun tehnyt MagSafe 3 -latausliitäntä löytyy kuitenkin nyt myös MacBook Airista kahden Thunderbolt / USB 4 -portin ja 3,5 millimetrin kuulokeliitännän ohella.

Kahdessa USB-C-portissa on tuki lataukselle, DisplayPortille sekä Thunderbolt 3:lle ja USB 4:lle (molemmat jopa 40 Gbit/s) ja USB 3.1 Gen 2:lle (jopa 10 Gbit/s). Langattomista yhteyksistä tuettuna ovat Wi-Fi 6 ja Bluetooth 5.0.

Yksi uudistus MacBook Airissa on MacBook Pro -läppäreistä tuttu 1080p-tarkkuuden kamera verrattuna aiemman MacBook Airin 720p-kameraan. Ominaisuuksiin kuuluu yhä myös Touch ID -sormenjälkilukija.

Mukana on myös uudistetut kaiuttimet ja mikrofonit. Kaiuttimia on neljä kappaletta ja suuntaavia mikrofoneja kolme. MacBook Air tukee myös Spatial Audio ja Dolby Atmos -tilaääntä.

Uuden MacBook Airin mitat ovat 304,1 x 215,0 x 11,3 millimetriä ja paino 1,24 kilogrammaa.

Uuden MacBook Airin hinta on alkaen 1 559 euroa. Toisen perusmalliversion hinta on 1 909 euroa. Nämä mallit eroavat järjestelmäpiirin grafiikkasuorittimen, tallennusmuistin määrän sekä laturin osalta. Applen uudessa 35 watin USB-C-laturissa on kaksi porttia.

Lisämaksusta MacBook Air on kustomoitavissa vielä lisäkäyttö- ja tallennusmuistilla.