Apple julkisti iOS 13:n – tumma teema suuren iPhone-päivityksen yksi kohokohta

Apple on julkistanut WWDC-kehittäjätapahtumansa avauksessa sen uuden iOS 13 -käyttöjärjestelmäversion, joka tulee päivityksenä tuetuille iPhoneille ja iPod toucheille syksyllä. iPadeissa seuraava käyttöjärjestelmäversio puolestaan saa uuden oman nimensä, iPadOS.

iOS 13 tulee saataville päivityksenä valmiina julkaisuversiona syksyllä iPhone 6s:lle ja uudemmille. Sovelluskehittäjät saavat beetatestiversion jo tänään ja ensimmäinen julkinen beetatestiversio julkaistaan myöhemmin tämän kuun aikana.

iOS 13 parantaa jälleen myös suorituskykyä. Esimerkiksi Face ID -kasvojentunnistus toimii 30 prosenttia nopeammin ja sovelluslataukset ovat uuden pakkaustavan myötä 50 prosenttia pienempiä ja päivitykset jopa 60 prosenttia pienempiä, johtaen jopa tuplasti nopeampaan sovellusten käynnistymisnopeuteen.

Keskeisenä näkyvänä uudistuksena iOS 13 sisältää vaihtoehtoisen tumman tilan, joka muuntaa käyttöliittymän kauttaaltaan tummemmaksi.

Tumma tila on myös mahdollista asettaa kytkeytymään päälle automaattisesti auringonlaskun aikaan tai valittuna kellonaikana.

 

Toinen jokapäiväiseen käyttöön vaikuttava merkittävä muutos on näppäimistöön tuleva tuki Quick Path -pyyhkäisykirjoitukselle, jossa näppäilyn sijaan sormea voi vain vetää kirjoitettavan sanan kirjainten yli. Jo aiemmin iPhonelle on ollut saatavilla ulkopuolisia pyyhkäisykirjoitusta tukevia näppäimistöjä.

Pieni mutta pitkään kaivattu uudistus on vähemmän häiritsevä äänenvoimakkuuden esitystapa sitä painikkeilla muutettaessa. Uusi äänenvoimakkuuden ilmaisin sijaitsee nyt vasemmassa yläkulmassa eikä näin peitä näytöllä auki olevaa sisältöä.

Kuvat-sovelluksessa kuvien selaamista on uudistettu näyttävämmäksi ja yksinkertaisemmaksi, ja esimerkiksi videot ja Live Photos -kuvat toistuvat suoraan selatessa kuva-albumia. Hyödyntäen koneoppimista Kuvat-sovellus myös piilottaa automaattisesti esimerkiksi samanlaisia kuvia ja kokoaa tapahtumista päivä-, kuukausi- ja vuosialbumeja.

Apple uudistaa myös kuvien muokkausnäkymän iOS 13:ssa ja tuo sen samalla saataville myös videoille. Muokkausefektien voimakkuutta voi jatkossa säätää yksinkertaisesti pyyhkäisemällä sormella näytön poikki. Videoiden suuntaa voi iOS 13:ssa muuttaa, niitä voi rajata ja niihin lisätä myös efektejä.

 

 

Kameraan iOS 13 tuo myös uuden High-Key Mono -muotokuvavaloefektin. Lisäksi efektien voimakkuutta voi jatkossa säätää suoraan Kamera-sovelluksessa, mikä simuloi valojen siirtämistä lähemmäksi.

Animoitujen Memoji-kuvakkeiden rinnalle Apple tuo Memoji-tarrat, jotka ovat jaettaviksi valmiiksi tallennettuja ja muokattavia versioita Memojeista, tavallaan myös Applen vastine Snapchatin Bitmojeille. Memojien muokkausmahdollisuudet laajentuvat myös merkittävästi.

AirPods-kuulokkeiden kanssa Siri osaa jatkossa lukea saapuvat viestit Applen Viesteistä tai muista SiriKitiä tukevista viestisovelluksista ja niihin voi vastata helposti puhumalla.

Siri saa iOS 13:ssa myös luonnollisemman äänen. Uudella Voice Control -toiminnolla voi puolestaan jatkossa ohjata myös iOS-laitetta kattavasti pelkästään puhumalla.

Kuunneltavan äänen tai katseltavan elokuvan voi jatkossa jakaa toiselle käyttäjälle viemällä kuulokkeet tai toisen iOS-laitteen lähelle laitetta, josta sisältö halutaan jakaa. HomePod-kaiuttimen osalta uutta on tuki musiikkitoiston siirtymiselle laitteeseen viemällä iOS-laite lähelle sitä. Lisäksi HomePod osaa myös tunnistaa eri käyttäjien äänet saaden näin monikäyttäjätuen.

 

iOS 13:n autonäkymä CarPlay uudistuu myös käyttöliittymältään. Esimerkiksi Musiikki-sovellus on suunniteltu uudelleen ja Siri ei valtaa enää koko näyttöä ja toimii kolmansien osapuolten musiikki- ja navigointisovellusten kanssa.

Apple uudistaa myös useita yksittäisiä sovelluksia iOS 13:ssa.

Muistutukset-sovellus on uudistettu kokonaan uudella käyttöliittymällä. Sovellus on myös aiempaa älykkäämpi ja pyrkii tekemään esimerkiksi nimistä automaattisia linkkejä yhteystietojen kanssa.

Muistiinpanot-sovellukseen tulee puolestaan uusi gallerianäkymä, jaetut kansiot, uusia hakutyökaluja sekä tehtävälistavaihtoehtoja.

Kartat uudistuu aiempaa tarkemmaksi. Apple tuo tarkemman karttadatan kattavasti saataville Yhdysvalloissa vuoden 2019 loppuun mennessä. Valittuihin muihin maihin tarkemmat kartat laajentuvat vuoden 2020 aikana. Apple tuo osana uudistusta myös vastineensa Google Mapsin Street View -katunäkymälle, nimeltään LookAround, joka toimii Applen mukaan kilpailijaansa sulavammin.

Kartat-sovellukseen uutena toimintona tulee myös suosikkipaikkojen tallennusmahdollisuus sekä mahdollisuus koota kokoelmia eri paikoista esimerkiksi jakamista varten.

Musiikki-sovellus saa iOS 13:ssa tuen musiikin mukaan eteneville lyriikoille.

Apple parantaa iOS 13:ssa jälleen myös yksityisyyttä. Esimerkiksi sovellukselle voi antaa luvan käyttää sijaintia vain kertaluonteisesti. Lisäksi taustakäytöstä on mahdollista saada jatkossa hälytys.

iOS 13 tarjoaa myös mahdollisuuden estää kokonaan puhelut tuntemattomilta soittajilta.

Erittäi merkittävä lisäys on mahdollisuus rekisteröityä ja kirjautua helposti Applen tarjoaman palvelun kautta eri sovelluksiin ja verkkopalveluihin vaihtoehtona vastaaville Facebookin ja Googlen palveluille. Apple pyrkii pitämään parempaa huolta käyttäjän yksityisyydestä. Halutessaan käyttäjä voi esimerkiksi Applen palvelun kautta luoda kertakäyttöisen sähköpostiosoitteen, jolloin oikea sähköpostiosoite ei paljastu palvelulle, johon kirjaudutaan. Kertakäyttöiseen sähköpostiosoitteeseen tulevat viestit Apple ohjaa varsinaiseen sähköpostiosoitteeseen.

Kirjautumiset vahvistetaan Touch ID tai Face ID -tunnistuksella.

HomeKitiä Apple laajentaa mahdollisuudella videokameroille ja niiden palveluille analysoida videokameran kuva Apple-laitteessa ja tallentaa kameran kuva salattuna Applen iCloud-pilvipalveluun, ilmaiseksi 10 päivän ajaksi.

Lisäksi osana iOS 13:ta on myös Applen yhdistetty sovellus, englanniksi nimeltään Find My, joka yhdistää aiemmat Etsi iPhone ja Etsi ystäväni -sovellukset. Uuden sovelluksen avulla voi paikantaa myös Apple-laitteet, jotka eivät ole yhteydessä verkkoon. Tämä onnistuu niiden ilmestyessä muiden käyttäjien Apple-laitteiden läheisyyteen ja niiden välittäessä sijaintitiedon.

Sovelluskehittäjille merkittäviä uutuuksia ovat myös sovellusten käyttöliittymien kehittämistä helpottava Swift UI sekä ARKit 3, joka tuo jälleen uusia lisämahdollisuuksia lisätyn todellisuuden sovellusten kehittämiseen.