Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Raportti: Apple kertoi henkilöstölleen lisätyn todellisuuden AR-lasien olevan tulossa vasta 2022 ja 2023

Huhut Applen lisätyn todellisuuden AR-laitteista ovat kiihtyneet viime kuukausina, ja monissa huhuissa ainakin jonkinlaisia laseja on odotettu markkinoille jo vuoden 2020 aikana.

Nyt The Information kuitenkin raportoi Applen johdon kertoneen hiljattain järjestetyssä yhtiön sisäisessä tilaisuudessa aikatauluksi vuoden 2022 lisätyn todellisuuden AR-silmikon ja vuoden 2023 kevyempien AR-lasien osalta. Sovelluskehittäjiä Applen suunnitelmissa on määrä alkaa houkutella mukaan vuonna 2021.

The Information tunnetaan varsin luotettavana julkaisuna, joten raportin painoarvo on korkea.

”Applen johtajat keskustelivat aikatauluista, joita ei ole aiemmin raportoitu, sisäisessä esityksessä henkilöstölle yhtiön Cupertinossa, Kaliforniassa sijaitsevalla kampuksella lokakuussa, asiasta perillä olevien ihmisten mukaan. Apple-johtaja Mike Rockwell, joka johtaa Applen AR- ja VR-hankkeista vastaavaa tiimiä, veti tapaamista, joka sisälsi myös yksityiskohtia Applen AR-silmikon designista ja ominaisuuksista, ihmiset kertovat”, raportoi The Information.

The Information mainitsee myös Applen johdon viestineen AR-lasien voivan vuosikymmenen aikana korvata älypuhelimet. Tästä syystä ne ovat elintärkeä tuoteuutuus Applelle, jonka myynnistä valtaosa kertyy tätä nykyä suoraan tai epäsuoraan iPhone-puhelimista.

Kovin tarkkoja paljastuksia Applen AR-laitteiden yksityiskohdista The Information ei kerro mutta toteaa Applen kehittäneen esimerkiksi tummentuvia linssejä, jotka voivat näin viestiä ulkopuolisille laitteen käyttäjän olevan parhaillaan keskittynyt lisättyyn todellisuuteen.

The Informationin raportoiman tapaamisen kerrotaan täyttäneen Apple Parkin tuhatpaikkaisen Steve Jobs Theaterin, mikä osaltaan kertoo Applella olevan jo laaja joukko ihmisiä hankkeen parissa.

Kaiken kaikkiaan tilanne on nyt Applen lisätyn todellisuuden suunnitelmien huhujen kanssa kaksijakoinen ennen kuin asiaan saadaan mahdollisesti lisävaloa tulevista raporteista.

Esimerkiksi luotettavana tietolähteenä tunnettu analyytikko Ming-chi Kuo on jo aiemmin kertonut, että Apple tekee yhteistyötä lisätyn todellisuuden laitteen osalta ”kolmansien osapuolten brändien kanssa” ja suunnittelee laitteen markkinoille tuomista ensi vuoden aikana.

Myös DigiTimes on raportoinut. että Applen ja Valven kehitteillä oleva lisätyn todellisuuden laite tulisi markkinoille vuoden 2020 jälkipuoliskolla ja sopimusvalmistajat Quanta ja Pegatron kantaisivat vastuun laitteen kokoonpanosta.

Lisäksi Applen iOS 13 -käyttöjärjestelmäversioista on jo löytynyt aiemmin laajoja viittauksia Stereo AR -laitteisiin.

Ohjelmistoista löytyneet viittaukset ovat paljastaneet Applen testanneen Stereo AR -näkymiä kahden Applen oman laitteen, koodinimiltään Luck ja Franc, sekä kolmannen osapuolen HoloKit-laitteen kanssa.

Stereo AR -sovellusten kerrotaan toimivan perustaltaan samanlaisina sovellusten laajennuksina kuin myös CarPlay-sovellusten. Sovelluksia voidaan käyttää kahdessa eri tilassa, käsin pideltäessä kuten lisätyn todellisuuden sovellukset nykyisin iPhoneissa toimivat tai uudessa tilassa yhdessä ulkoisen laitteen kanssa. Uusi järjestelmäkerros StarBoard tarjoaa pääsyn näihin AR-sovelluslaajennuksiin.

Kuon mukaan uudet Apple-lasit tulevat toimimaan yhdessä iPhonen kanssa. Lasien kuvailtiin toimivan näyttönä varsinaisen laskennan, renderöinnin, verkkoyhteyksien ja paikannustoimintojen tapahtuessa käyttäjän iPhonessa. Aiemmin laseista on kuultu tietoja muun muassa Bloombergilta.

Apple on ottanut jo ensiaskelia lisätyn todellisuuden sovelluksiin esittelemällä jo vuonna 2017 iOS 11 -käyttöjärjestelmäversiossa ARKitin, joka helpottaa lisätyn todellisuuden sovellusten kehitystyötä. Toistaiseksi lisätyn todellisuuden sovellukset ovat olleet esimerkiksi pelejä, kuten Pokémon GO, tai yhtenä esimerkkinä Ikea Place, joka mahdollistaa huonekalujen sommittelun kameralla kuvattavaan tilaan iPhonen tai iPadin näytöllä. Luonnollisesti lisätyn todellisuuden sovellukset muuttuisivat vaikuttavammiksi kehittyneillä laseilla, jollaisia Apple nyt kehittää.

Patenttihakemuksissaan Apple on kuvaillut, kuinka sen laseissa voisi olla ulospäin suunnattuja kameroita ja antureita, jotka tallentaisivat näkymän ympäröivästä tilasta. Tämän lisäksi lasit voisivat olla varustettu käyttäjän toiminnan, kuten ilmeet, silmien liikkeet ja käsien eleet, tallentavilla antureilla.