Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Laaja raportti paljastaa: Applen kehittämästä virtuaalitodellisuuslaitteesta tulossa kilpailijoita tarkempi ja tehokkaampi - ja kalliimpi

Apple on lähdössä mukaan virtuaalitodellisuuslaitteiden kilpailuun.

Applen on jo pitkään huhuttu – ja käytännössä yleisesti tiedetty – kehittävän erilaisia tulevia virtuaali- ja lisätyn todellisuuden laseja. Aiemminkin kehitystyöstä ja Applen VR- ja AR-suunnitelmista kattavasti raportoinut Bloombergin Mark Gurman on julkaissut nyt kattavimman katsauksensa toistaiseksi Applen kehitteillä oleviin laitteisiin.

Ensin Apple on tuomassa markkinoille virtuaalilasit, jonka jälkeen on vasta lisätyn todellisuuden lasien vuoro.

Uudessa raportissa Applen kehittämästä virtuaatodellisuuslaitteesta maalataan kuvaa korkeahintaisena tuotteena vain rajatulle kohderyhmälle, ja myös Applen odotusten myynnistä kerrotaan olevan konservatiivisia. VR-laitteellaan Apple haastaa esimerkiksi Facebookin Oculusin, HTC:n ja Sonyn PlayStation-pelikonsolille tarjoamat vaihtoehdot.

Alla yhteenveto Bloomberg-raportin paljastamista Applen suunnitelmista:

VR-laite, laitekoodi N301

 • Pääasiassa virtuaalitodellisuuteen keskittyvä laite, jossa kamerakuvan päällä esitettävät toiminnot ovat vähäisessä roolissa
 • Digitaalinen 3D-ympäristö esimerkiksi pelaamiseen, videoiden katseluun ja viestintään
 • Ulkoiset kamerat käsien seurantaan sekä joihinkin lisätyn todellisuuden toimintoihin
 • Perustana kehittyneimpiä ja tehokkaimpia Applen itse kehittämiä piirejä. Osa testatuista piireistä peittoaa suorituskyvyltään Applen Mac-tietokoneiden ensimmäisen oman M1-suoritinpiirin.
 • Varustettu pyörivällä tuulettimella
 • Tehokkaiden suoritinten ja tuulettimen myötä laite oli aluksi liian suuri ja painava. Tätä ongelmaa Apple on ratkaissut pienentämällä laitetta niin, ettei käyttö onnistu enää silmälasien kanssa. Sen sijaan Apple aikoo tarjota laitteen osaksi vahvuuksilla varustettuja vaihdettavia linssejä, jotka asetetaan näyttöjen päälle.
 • Osa prototyypeistä vastaa kooltaan Oculus Questia
 • Sisältää akun, ja on siis käytettävissä langattomasti
 • Ulkopinta kangasta
 • Hinta voi olla huomattavasti muutamista sadoista euroista vajaaseen tonniin maksavia kilpailijoita korkeampi

Lisätyn todellisuuden lasit, laitekoodi N421

 • Kehitystyö varhaisessa vaiheessa – työ keskittyy vasta perustana oleviin teknologioihin ennemminkin kuin viimeisteltyyn tuotteeseen
 • Julkaisu useiden vuosien päässä, mutta aiemmin Applen tavoitteena on ollut esittely vuonna 2023
 • Tarve vielä huomattavalle teknologiakehitykselle, jotta vaadittava tekniikka saadaan paketoitua pieneen, suorituskykyiseen ja riittävän akunkeston tarjoavaan kokonaisuuteen
 • Esimerkkejä toiminnoista voisivat olla todellisen maailman päällä lasien läpi näkyvät ilmoitukset, reittiohjeet sekä muut tiedot

Applen tavoitteena virtuaalilaseillaan on suuren myyntimenestyksen sijaan valmistaa sekä sovelluskehittäjiä että kuluttajia myöhemmin tulossa oleviin, “valtavirran AR-laseihin”, jotka muistuttaisivat yleisten odotusten mukaan enemmän silmä- tai aurinkolaseja.

Osa Applen sisäpiiristä odottaa yhtiön myyvän keskimäärin jopa vain yhden uuden VR-laitteen päivää kohden omissa Apple Store -liikkeissään. Applen 500 liikeellä tämäkin tosin merkitsisi jo 180 000 laitteen vuosimyyntiä – pelkästään Applen omissa kaupoissa. Bloombergin raportissa myyntimäärän suhteen nostetaan esiin myös yhtäläisyys Mac Pron kanssa. Applen ensimmäinen VR-laite muistuttaa sitä korkeahintaisena ja todennäköisesti verrattain pienen ostajakunnan tuotteena.

Virtuaalitodellisuuslaitteen kehitystyön kerrotaan olevan tällä hetkellä myöhäisessä prototyyppivaiheessa, mutta laitetta ei ole vielä täysin lyöty lukkoon, joten muutoksia voi vielä tapahtua. Mahdollista on yhä myös koko laitteen peruminenkin.

Apple on jo aiemmin lykännyt suunnitelmiaan uusista laitteistaan. Alun perin tarkoituksena oli kehittää teknologia ensimmäisen laitteen osalta valmiiksi 2019 ja julkaista tuote 2020, mutta aikataulu venähti eteenpäin. Jo loppuvuodesta 2019 raportoitiin uudesta aikataulusta vuosiksi 2022-2023.

Applen VR-laitteen markkinoilletuloa on kaavailtu vuodelle 2022. Julkistus saattaa kuitenkin tapahtua jo vuoden 2021 aikanakin. Lisäksi mielenkiintoisesti aiemmista osuvista Apple-paljastuksistaan tunnettu analyytikko Ming-chi Kuo totesi aiemmin raportissaan virtuaalitodellisuuslaitteen olevan tulossa jo 2021.

Alun perin Applen VR-laitteesta kaavailtiin varsin erilaista kuin siitä on lopulta tulossa. Alkuperäinen idea VR-laitteesta oli kevyempi päähine, joka olisi ollut käytettävissä yhdessä erillisen keskusyksikön kanssa. Bloombergin aiemmin raportoimalla tavalla Applen sittemmin jättänyt design-johtaja Jony Ive kuitenkin torppasi tämän idean ja ajoi vahvasti lopulta uudeksi suunnaksi otettua itsenäisesti toimivaa laitetta. Suunnanmuutos tapahtui loppuvuodesta 2018.

Viimeisen vuoden aikana koronaviruspandemian kerrotaan hidastaneen Applen kehitystyön etenemistä etätöihin siirtymisen, käyttäjätestauksen ja datan keräämisen hidastumisen vuoksi. Myös tällä voi olla vaikutusta siihen, milloin Applen avaus uudelle markkinalle tapahtuu.

Itse laitteen lisäksi VR-laseille tarjottavat sisällöt ovat myös Applelle yhä osittainen kysymysmerkki. Toukokuussa 2020 selvisi, että Apple osti muun muassa NextVR:n, joka oli kehittänyt ratkaisuja konserttien, urheilun ja muiden tapahtumien tarjoamiseen katseltavaksi virtuaalitodellisuudessa. Lisäksi Apple on luonnollisesti harkinnut laseilleen omaa App Store -sovelluskauppaa. Laitteen käyttöjärjestelmä kulkee yhtiön sisäisesti nimellä rOS.

Jo vuonna 2019 raportoitiin, että Applella työskenteli noin 1 000 insinööriä sen VR- ja AR-hankkeiden parissa, ja määrä on tuosta todennäköisesti kasvanut jo merkittävästi. Tiimin pääpaikka on Sunnyvalessa lähellä Applen kotipaikkaa Cupertinoa.

Toistaiseksi Apple on esitellyt pikku hiljaa lisää lisätyn todellisuuden ominaisuuksia muihin laitteisiinsa. Esimerkiksi iPhone 12 Pro ja iPad Pro -laitteissa on nähty jo ympäristöä kameraa tarkemmin laserin avulla hahmottava LiDAR-skanneri, joka omalta osaltaan auttaa lisätyn todellisuuden sovellusten tarkempaa toimintaa ympäristön kanssa. Lisäksi Apple tarjoaa nyt sovelluskehittäjille laajat mahdollisuudet (ARKit) lisätyn todellisuuden sovellusten kehittämiseen iPhoneille ja iPadeille.