Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Huhu: Ensi vuoden iPhone-mallistoon tulossa 120 hertsin ProMotion-näyttö

Tavallista 60 hertsiä suuremman virkistystaajuden näytöt ovat alkaneet yleistyä älypuhelimissa tänä vuonna. Muun muassa OnePlus on nostanut 90 hertsin näyttönsä OnePlus 7 Pro, OnePlus 7T ja OnePlus 7T Pro -malliensa markkinoinnin keihäänkärjeksi. Lisäksi esimerkiksi Asus ROG Phone II -pelipuhelin sisältää jo 120 hertsin näytön.

Nyt DigiTimes-julkaisu raportoi tavanomaiseen tapaansa alihankkijalähteisiin perustuen Applen suunnittelevan 120 hertsin virkistystaajuuden käyttöönottoa ensi vuoden iPhone-mallistossa.

Toistaiseksi Apple käyttää 120 hertsin näyttöjä jo iPad Pro -laitteissaan vuodesta 2017 lähtien, joissa näytöt on brändätty ProMotion-nimellä. iPhoneissa Apple on toistaiseksi pidättäytynyt 60 hertsin näytöissä.

Suurempi virkistystaajuus eli näytön päivitysnopeus merkitsee näytön sisällön selaamisen ja esimerkiksi käyttöliittymän animaatioiden olevan sulavampia. 60 hertsin päivitysnopeus tarkoittaa näytön sisällön päivittyvän 60 kertaa sekunnissa, 120 hertsiä vastaavasti 120 kertaa sekunnissa.

DigiTimesia ei tunneta luotettavimpana julkaisuna mutta kaiken kaikkiaan 120 hertsin ProMotion-näyttöjen tulo ensi vuonna osaksi ainakin iPhone-huippumalleja, eli iPhone 11 Pro -mallien seuraajia, käy järkeen.

120 hertsin ProMotion-näyttö löytyy jo iPad Pro -laitteista.
120 hertsin ProMotion-näyttö löytyy jo iPad Pro -laitteista.

Uusista iPhoneista on huhuttu jo laajasti muutenkin. Tulossa on muun muassa uusi design, uusia näyttökokoja, 5G-verkkotuki sekä yleisten odotusten mukaan myös uudenlainen 3D-kamerajärjestelmä. Syksyn 2020 iPhone-mallit näyttävät tulevan siis tarjoamaan varsin paljon uudistuksia.

Apple-tietäjänä tunnettu analyytikko Ming-chi Kuo on aiemmin kertonut raportissaan ensi vuoden iPhoneihin olevan tulossa uusi design, joka on samalla myös paluu vanhaan – tulevien iPhone-mallien designin nimittäin kerrotaan muistuttavan suorakylkistä iPhone 4:ää.

Nykyinen iPhone 11 Pro ja aiempi iPhone 4.
Nykyinen iPhone 11 Pro ja aiempi iPhone 4.

Apple on käyttänyt käytännössä samaa designia nyt kolmatta vuotta, kun iPhone X sekä iPhone XS / XR ja iPhone 11 -mallit ovat muodoiltaan samanlaisia. Ensi vuonna tähän on tulossa muutos, ja suunta kulkee kohti jyrkempiä reunoja ja leikkauksia, hieman samaan tapaan kuin jo nykyisissä iPad Pro -malleissa.

Jo aiemmin analyytikko Kuo on kertonut odottavansa koko Applelta ensi syksynä odottamansa iPhone-kolmikon sisältävän tuen 5G-yhteyksille sekä tuovan myös uudet näyttökoot. Ensi vuonna tulossa olisivat iPhone-mallit 5,4, 6,1 ja 6,7 tuuman OLED-näytöillä. Näyttökoot ovat siis menossa osittain uusiksi verrattuna nykymalleihin.

iPhone-huippumalleista Apple on pienentämässä näyttöä pienemmässä mallissa nykyisiin 5,8 tuuman iPhone X / XS / 11 Pro -malliin verrattuna ja toisaalta kasvattamassa suuremmassa mallissa näytön kokoa iPhone XS Maxin / 11 Pro Maxin 6,5 tuumasta. Malliston edullisimmaksi vaihtoehdoksi odotetaan yhä 6,1 tuuman näytöllä varustettua puhelinta mutta ensi vuonna myös siinä olisi OLED-näyttöpaneeli.

Kuon aiemman raportin mukaan lisäksi ainakin yhdessä ensi vuonna tulossa olevista iPhone-malleista olisi aiempaa pienempi leikkaus näytössä etukameralle. Toistaiseksi on epäselvää, tulisiko etukamerakokonaisuus olemaan pienempi kaikissa näissä tulevissa iPhone-malleissa.

Etupuolen muutosten ohella ensi vuonna iPhoneihin odotetaan uutta 3D-takakamerajärjestelmää. Kuon mukaan ensi vuonna iPhone-huippumalleissa voidaan nähdä jopa seitsemänlinssinen takakamera, kun tämän vuoden uusissa iPhone 11 Pro -malleissa kameroita on kolme – pääkameran lisäksi tele- ja ultralaajakulmakamerat.

Kuo on myös kertonut, että 5G-verkkojen osalta iPhone-mallit tulevat tukemaan sekä alle 6 gigahertsin että korkeampia millimetriaaltotaajuuksia. Puhelimiin odotetaan Qualcommin toimittamaa modeemipiiriä. Lisäksi Applen on todettu kehittävän myös ainoastaan alle 6 gigahertsin verkkoja tukevaa iPhone-mallia Kiinan markkinoille. Se näyttäisi samalta kuin korkeampiakin taajuuksia tukeva malli mutta olisi edullisempi. Korkeita millimetriaaltotaajuuksia 5G-verkoissa käytetään lähinnä vain Yhdysvalloissa.