Apple-tietäjä: 5G-iPhone-mallien aikataulussa ei muutoksia – kaikki uutuudet luvassa syksyllä

Apple-tietäjänä kattavien ja yksityiskohtaisten ennakkotietojensa perusteella tunnetuksi tullut analyytikko Ming-chi Kuo on tuoreimmassa raportissaan toistanut arvionsa 5G-iPhone-mallien aikataulusta sen jälkeen, kun toinen analyytikkoraportti loi epäilyksen varjon aikataulun pitämisestä.

Kuon viimeisimmästä raportista uutisoi MacRumors-sivusto.

Odotuksissa on ensi syksynä neljä iPhone-mallia, jotka ovat tulossa tarjolle markkina-alueesta riippuen joko vain alle 6 gigahertsin 5G-verkkoja tukevana tai myös korkeita millimetriaaltotaajuuksia tukevina versioina.

Kuon mukaan millimetriaaltotaajuksia tukevat mallit tulisivat myyntiin Yhdysvalloissa, Kanadassa, Japanissa, Etelä-Koreassa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

Esimerkiksi Suomessa 5G-verkoissa toistaiseksi käytössä on 3,5 gigahertsin taajuus, ja vaikka aikanaan korkeita millimetriaaltotaajuuksia odotetaan käyttöön täälläkin, ei niiden rooli tule toistaiseksi olemaan keskeinen. Yhdysvalloissa tilanne on sikäli poikkeava, että taajuuspolitiikasta johtuen operaattorit rakentavat 5G-verkkojaan joko erittäin korkeilla millimetriaaltotaajuuksilla tai matalilla, esimerkiksi 600 megahertsin, taajuuksilla. Tästä syystä millimetriaaltotaajuuksien merkitys korostuu.

Hiljattain Susquehannan analyytikko Mehdi Hosseini väitti raportissaan, että Apple toisi syksyllä markkinoille vain alle 6 gigahertsin 5G:tä tukevat mallit ja millimetriaaltotaajuksellisten versioiden myyntiintulo venähtäisi jopa vuoden 2021 puolelle asti. Luotettavamman paljastushistorian omaava Ming-chi Kuo tyrmää nyt tämän väitteen uudessa raportissaan.

Jo pitkään jatkuneiden huhujen mukaan seuraavan sukupolven iPhone-malleihin on tulossa muun muassa uusi design, uusia näyttökokoja, 5G-verkkotuki sekä myös uudenlainen 3D-kamerajärjestelmä.

Tällä hetkellä Applen iPhone-mallisto koostuu 6,1 tuuman iPhone 11:stä LCD-näytöllä, sekä OLED-näytöllisistä 5,8 tuuman iPhone 11 Prosta ja 6,5 tuuman iPhone 11 Pro Maxista. Seuraavassa sukupolvessa 6,1 tuuman iPhone-mallista on tulossa Kuon mukaan kaksi versiota, edullisempi kahdella takakameralla ja tyyriimpi 6,7 tuuman näytöllä varustetun huippumallin tavoin kolmella takakameralla ja lisäksi 3D ToF -syvyyskameralla varustettuna. 5,4 tuuman mallissa takakameroita on kaksi kappaletta. 3D ToF -kamera on uusi lisäys iPhone-huippumalleissa.

Apple-tietäjänä tunnettu analyytikko Ming-chi Kuo on aiemmin kertonut raportissaan iPhoneihin olevan tulossa uusi design, joka on samalla myös paluu vanhaan – tulevien iPhone-mallien designin nimittäin kerrotaan muistuttavan suorakylkistä iPhone 4:ää.

Nykyinen iPhone 11 Pro ja aiempi iPhone 4.
Nykyinen iPhone 11 Pro ja aiempi iPhone 4.

Apple on käyttänyt käytännössä samaa designia jo kolmatta vuotta, kun iPhone X sekä iPhone XS / XR ja iPhone 11 -mallit ovat muodoiltaan samanlaisia. Seuraavaksi tähän on tulossa muutos, ja suunta kulkee kohti jyrkempiä reunoja ja leikkauksia, hieman samaan tapaan kuin jo nykyisissä iPad Pro -malleissa.

DigiTimesin mukaan Applen suunnittelisi myös 120 hertsin virkistystaajuuden käyttöönottoa seuraavan sukupolven iPhone-mallistossa. Toistaiseksi Apple käyttää 120 hertsin näyttöjä jo iPad Pro -laitteissaan vuodesta 2017 lähtien, joissa näytöt on brändätty ProMotion-nimellä. iPhoneissa Apple on toistaiseksi pidättäytynyt 60 hertsin näytöissä. Suurempi virkistystaajuus eli näytön päivitysnopeus merkitsee näytön sisällön selaamisen ja esimerkiksi käyttöliittymän animaatioiden olevan sulavampia. 60 hertsin päivitysnopeus tarkoittaa näytön sisällön päivittyvän 60 kertaa sekunnissa, 120 hertsiä vastaavasti 120 kertaa sekunnissa.

Kuon aiemman raportin mukaan lisäksi ainakin yhdessä tänä vuonna tulossa olevista iPhone-malleista olisi aiempaa pienempi leikkaus näytössä etukameralle. Toistaiseksi on epäselvää, tulisiko etukamerakokonaisuus olemaan pienempi kaikissa näissä tulevissa iPhone-malleissa. Tuoreimmassa raportissaan Kuo ei ota tähän kantaa.

Etupuolen muutosten ohella uuden sukupolven iPhoneihin on jo pitkään odotettu uutta 3D-takakamerajärjestelmää. Tarkempia tietoja 3D-kameran yksityiskohdista ei kuitenkaan vielä ole. Sen pitäisi kuitenkin auttaa puhelinta hahmottamaan paremmin ympäristönsä ja auttaa näin sovelluskehittäjiä luomaan entistä kehittyneempiä lisätyn todellisuuden sovelluksia.

Järjestelmäpiirinsä osalta Apple tulee siirtymään tulevassa A14:ssä 5 nanometrin tuotantoprosessiin ensimmäisten joukossa alalla. Nikkein mukaan ainoastaan Huawein suunnitelmiin kuuluu siirtymä 5 nanometriin tämän vuoden aikana. Pienemmän viivanleveyden tuotantoprosessi auttaa yleisellä tasolla paremman suorituskyvyn ja vähäisemmän virrankulutuksen saavuttamisessa.