Vinkki: Näin toimit peräkärryn kanssa oikein

Peräkärryt tulevat jälleen kesän kynnyksellä lisääntymään liikennevirrassa. Se on kätevä tapa kuljettaa mukana isompiakin tavaroita, mutta kärryn käytössä kannattaa kiinnittää huomiota muutamiin tärkeisiin seikkoihin.

Tärkein asia on kuorman oikeaoppinen lastaus. Olipa kyseessä kuinka pientä tai isoa kuljetettavaa tahansa, tulee kuorma sitoa asianmukaisilla kuormansidontaan tarkoitetuilla liinoilla. Lastin painavin osa tulisi sijoittaa akselin päälle, ja lopun painon olisi hyvä jakautua mahdollisimman tasaisesti kärryn pinta-alalle. Suurimman sallitun kokonaismassan lisäksi on tärkeää tarkistaa aisapaino. Aisalla ei saa olla liikaa painoa, mutta se ei saa myöskään nousta vapaana ylöspäin. Liian takapainoinen ja aisaa nostattava lastaus heikentää auton ajo-ominaisuuksia ja on vaarallinen.

Oikean lastauksen liittyen on myös hyvä muistaa ylipitkän kuorman merkintä. Kärryn laidan yli tuleva lasti tulee merkitä havaitsemisen helpottamiseksi punaisella lipulla.

Ennen liikkeellelähtöä tulee myös luonnollisesti tarkistaa kärryn renkaiden ilmanpaineet ja valojen toimivuus. Etenkin pitkään käyttämättömät liittimet saattavat olla likaantuneita, tai hapettuneita, jolloin valot eivät välttämättä pala. Tällaisessa tilanteessa apua saa esimerkiksi yleisöljyillä.

Liikkeellä ollessa puolestaan täytyy muistaa, että peräkärryn kanssa suurin sallittu nopeus on aina 80 km/h.

Kuva: Nina Mönkkönen/Liikenneturva.