Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Tekoälyautot kilpasilla – mukana myös Markku Alénin mukaan nimetty Markku.ai

Tekoäly yleistyy kaikkialla, mutta pelkkä sana ei välttämättä kerro kovin paljoa asiaan vihkiytymättömälle. Ohjelmistoyritys Futurice haluaa tehdä aiheesta helpommin ymmärrettävän autokilpailulla.

Moni on varmasti leikkinyt erilaisilla pienoisautoilla. Radio-ohjaimella ohjattavilla autoilla ajetaan myös kilpailuja, missä ihmisten ajotaidot erottuvat kuten missä tahansa muussakin kilpailussa. Suomalainen ohjelmistoyritys Futurice on valjastanut pienoisautot demonstroimaan tekoälyn mahdollisuuksia.

Käytännössä kilpailussa olevat autot on rakennettu normaalien radio-ohjattavien autojen päälle. Ulkoisesti tekoälyllä kulkevat autot tunnistaa helpoiten kamerasta, jonka kuvaan auton toiminta pitkälti perustuu. Kameran lisäksi mukana on luonnollisesti itse työn tekevä tietotekniikka.

Mikko Pohja esittelee Markku.ai-tekoälyautoa itse Markku Alénille.

– Datan hyödyntäminen liiketoiminnassa, koneoppiminen, neuroverkot ja tekoäly – tai lyhyesti AI – on monien päätöksentekijöiden huulilla. Tässä tapahtumassa AI:sta tehdään helpommin lähestyttävää ja sen käyttöä konkretisoidaan pienoisautojen avulla. AI ei putoa taivaasta, vaan se vaatii ennakkoluulottomia kokeiluja, kertoo Futuricen tekoälyjohtaja Tuomas Syrjänen.

Autoihin Futurice on hakenut inspiraatioa perinteisen moottoriurheilun puolelta. Ainakin nimen osalta. Järjestävän tahon nimikkoauto nimittäin tunnetaan nimellä Markku.ai, joka on saanut innoituksensa rallilegenda Markku Alénista. Tästä syystä myös Teknavin vauhtikaksikko lähti tutustumaan tekoälyn ajamiin pienoisautoihin, ja lisää tarinaa näistä on luvassa Teknavin sykskyllä alkavalla uudella tv-kaudella.

Ensimmäinen tekoälypienoisautojen välinen kilpailu tunnetaan nimellä FutuRace, joka järjestetään Tampereen Särkänniemessä lauantaina 8.6. klo 13-14. Tilaisuuteen on kaikille avoin pääsy, ja tilaisuutta on myös mahdollista seurata suoratoistona YouTubesta.

Kuvat: Mikko Autio

Seuraa Teknavia myös sosiaalisessa mediassa!
Löydät meidät Facebookista, Instagramista, Twitteristä ja YouTubesta.