Näillä autoilla räppärit ajaa – ainakin jos on lyriikkoihin uskominen

Snoop Doggin sanoin, räppärit ja nopeat autot kuuluvat yhteen kuin gini ja mehu. Räppäreiden suosikkiautot ovat nyt selvitetty hintavertailusivusto GoComparen toimesta. Sivusto otti tutkimukseen mukaan huimat 62 000 rap-biisiä ja laski maininnat eri automalleista ja -merkeistä.

Automallien tutkimuksen kultamitalin voitti Chevy Impala. Chevroletin ikoninen automalli esiteltiin ensimmäisen kerran vuonna 1958. Matalapohjainen Impala sai vertailussa yhteensä 362 mainintaa. Siitä riimittelivät muun muassa 2Pac kappaleellaan It aint easy ja The Notorious B.I.G. kappaleellaan Mi Casa. Impala on pääroolissa myös useissa musiikkivideoissa.

Hopeaa vertailussa vei kaupunkimaastureiden kuningas Range Rover. Land Roverin luksusmaasturista ovat sanailleet niin Nelly, Will Smith kuin Jay Z:kin. Muskelimaasturi sai vertailussa 224 mainintaa.

Pronssille nousi Fordin GT-urheiluauto. 217 mainintaa kerännyt GT on räppäreiden suuressa suosiossa: sitä ovat muistaneet kappaleillaan muun muassa Ghostface Killah, Mobb Deep sekä Ray J.

Toinen selvitys pureutui mainintoihin automerkkien osalta. Paljastui, että riimittelijöiden suosiossa ovat erityisesti Mercedes-Benzin, Bentleyn ja Ferrarin autot.

Automerkkien osalta voiton vei Mercedes-Benz, jonka autoihin viitataan rap-lyriikoissa usein tuttavallisesti nimillä ‘Merc’ tai ‘Benz’. Mersut ovat tuttuja näkyjä myös musiikkivideoilla. Kanye Westin Diamonds from Sierra Leone -kappaleen musiikkivideolla legendaarinen lokinsiipi-Mersu, Mercedes-Benz 300 SL, ajetaan kaupan ikkunasta sisään.

Toiseksi suosituin automerkki räppäreiden keskuudessa on Bentley, josta ovat sanailleet muun muassa Wyclef Jean, Common ja Drake. Bentleyllä ajelevat mielellään räppärit Soulja Boysta T.I.:hin. Myös Nicki Minaj on tullut tunnetuksi Bentley-kuskina räiskyvän pinkillä autollaan. Myös Cheek mainitsee Bentleynsä lyriikoissaan.

Ferrari sijoittui kolmannelle tilalle rap-lyriikkavertailussa. Italialaisen urheiluauton charmi vetoaa muun muassa Drakeen, T-Painiin sekä Tygaan, jotka ovat kaikki valinneet auton kappaleidensa aiheeksi. Nopeaan autoon viitataan usein tuttavallisesti lempinimellä ‘Rari’.

Kuva: Chevrolet (kuvassa vuoden 1974 Chevrolet Impala)