Mitä isot edellä, sitä pienet perässä – pikkuautot eivät häpeä ominaisuuksillaan

Yhä useammin pikkuautoista löytyy samanlaisia tai vastaavia ominaisuuksia kuin isommasta kokoluokasta. Pienet seurailevat myös tyylillisesti isompien trendejä ja kasvattavat markkinaosuuttaan jatkuvasti.

Yksi pienen A-segmentin myydyimmistä Suomessa on Kia Picanto. Sen kolmannen sukupolven uusi painos esitellään pian alkavassa Geneven autonäyttelyssä. Uusi Picanto tulee Euroopassa myyntiin vuoden 2017 toisella neljänneksellä.

Kia on myynyt maailmanlaajuisesti 1,4 miljoonaa toisen sukupolven Picantoa vuodesta 2011 lähtien, jolloin nykymalli esiteltiin. Euroopassa autoa on myyty yli 300 000 kappaletta, joista 55 000 viime vuonna. Myynti kasvoi 3 prosenttia edellisvuodesta.

Autonvalmistajat lunastavat pikkuautoluokan suosiota parantamalla jatkuvasti autojen varustelutasoa, ajettavuutta ja käytännöllisyyttä. Tällöin myös isommasta automallista siirtyminen pienempään kokoluokkaan on houkuttelevampaa. Mukavuudesta ei tarvitse tinkiä, jos elämäntilanne muuttuu ja tilantarve vähenee.

Pienen auton vahvuudet ovat kaupunkien ahtailla kujilla ja parkkipaikoilla sekä alhaisissa käyttökustannuksissa. Lisäksi moottoreiden pienentyessä ja päästörajoituksien painaessa tehoja alas, liikuttaa pienempikin voimanlähde autoa usein ihan mukavasti.

Ohjaamosta löytyvät samat elementit kuin isommissakin malleissa.

Ajettavuuden ja käsiteltävyyden osalta eroa isompiin kurotaan parantamalla ajovakautusjärjestelmiä ja säätämällä ohjaustuntumaa. Picanto lupaa ensimmäisenä luokassaan kaarrejarrutuksen hallintajärjestelmän parantamaan auton hallittavuutta voimakkaissa jarrutustilanteissa kaarteissa. Lisäksi sen ohjaus on nopeutunut 13 % uuden ohjausvaihteen myötä. Uutena turvallisuusvarusteena Picantossa on automaattinen hätäjarrutustoiminto.

Koon tuoma turva on tosin todellista ja perusteltua. Turvallisuusluokituksissa pienin kokoluokka jää usein isommille jälkeen. Toisaalta pienen auton hankinnan kynnys on matalampi, ja uudempien mallien myötä myös turvallisuusluokitus paranee. Pieni auto voi tuoda myös auton hallittavuuteen varmuutta ahtaissa parkkihalleissa ja kapeilla kujilla, jolloin ajotaidot parantuvat. Ja jos reitit kulkevat alhaisempien nopeuksien alueella, voi pienempi auto riittää yhtä hyvin kuin isompikin.

Kuvat: Kia

Lue myös:
Kian uutuustykitys jatkuu – nyt vuorossa pikkuinen Picanto