Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Liikennevakuutusten bonusjärjestelmissä suuria eroja – lähtöbonuksissa eroa jopa 40 prosenttia

Vuoden 2017 alussa voimaan tulleen uuden liikennevakuutuslain myötä vakuutusyhtiöillä on entistä laajemmat mahdollisuudet soveltaa liikennevakuutuksiin uusia bonusjärjestelmiä. Markkinoilla olevissa tuotteissa on huomattavia, mikä selviää FINE vakuutus- ja rahoitusneuvonnan tekemästä vertailusta.

Vakuutusyhtiöt huomioivat lakiuudistuksen myötä asiakkaan vahinkohistorian aiempaa laajemmin hinnoittelussaan. Lain perusperiaatteet, kuten vakuuttamisvelvollisuus, soveltamisala ja vahinkojen korvaamisen periaatteet pysyvät kuitenkin ennallaan. Lain perusperiaatteilla tarkoitetaan lakiin perustuvan liikennevakuutusturvan sisältöä, johon ei ole tullut juurikaan muutoksia. Liikennevakuutuksista korvataan siis edelleen samoja vahinkoja kuin aiemminkin. Uusi liikennevakuutuslaki ei vaikuta myöskään kaskovakuutuksiin.

Eri vakuutusyhtiöiden välillä on eroja lähinnä lähtö- ja maksimibonuksissa sekä vahinkotilanteiden bonusmenetyksissä. Uutta on myös useamman auton hinnoittelu samalla bonuksella. Yhden vahinkohistorian perusteella on mahdollista saada useampaan omistamaansa autoon täydet bonukset sen sijaan, että niitä joutuisi kerryttämään joka autoon erikseen.

Lähtöbonukset vaihtelevat eri yhtiöissä 0-40 % välillä ja maksimibonuksissakin on eroja. Lähtöbonukseen vaikuttavat autoilijan ikä ja vahingottomat ajovuodet. Ensimmäinen liikennevahinko ei välttämättä laske vakuutuksen bonuksia, mikäli liikennevakuutuksen bonus on ollut riittävän pitkään riittävän korkealla tasolla. Se, miten pitkään vahingoitta autolla tulee ajaa, vaihtelee yhtiöittäin.

Tuotteissa on vaihtelua myös siinä, miten paljon bonukset kasvavat vuosittain. Eroja eri vakuutusyhtiöiden välillä on lisäksi siinä, miten vahinko vaikuttaa bonukseen ja vaikuttaako se yhteen vai useampaan autoon. Vahingon vaikutus bonukseen vaihtelee 0-30 %:n välillä eri vakuutusyhtiöissä.

Kilpailuttaminen kannattaa tehdä aika ajoin ja huomioida uuden lainsäädännön myötä tehtävät tuotekehitykset vakuutusyhtiöissä. Pelkät bonusprosentit eivät kerro kokonaisuutta, vaan vasta oman auton vakuutuksen hinta osoittaa vakuutuksen edullisuuden.

Lue koko vertailu: Liikennevakuutusten bonusjärjestelmät