Autokaupalla hyvät kesäkuukaudet – myös dieselit käyvät kaupaksi

Uusien henkilöautojen rekisteröintiluvut ovat olleet positiivisia toukokuusta lähtien. Heinäkuussa ensirekisteröitiin yhteensä 8 848 uutta henkilöautoa, mikä on 6,0 prosenttia viime vuoden vastaavaa ajankohtaa enemmän. Kokonaisuudessaan alkuvuoden aikana uusia henkilöautoja on rekisteröity 73 294 kappaletta, mikä on 0,7 prosenttia viime vuotta perässä. Kesän kasvutrendi ja loppuvuosi kuitenkin näyttävät positiivisilta, ja autoalalla odotetaan lukujen kasvavan viime vuoden ohi.

Merkkien osalta Toyota jatkaa vahvalla kasvu-uralla. Toyota oli heinäkuun rekisteröidyin merkki 1 156 kappaleella Volkswagenin ollessa toisena 975 rekisteröinnillä. Seitsemän ensimmäisen kuukauden aikana kilpiin on mennyt 9 503 Toyotaa, mikä on 22,3 prosenttia viime vuotta enemmän. Volkswagenin kokonaisrekisteröinnit ovat 8 089 kappaleessa, mikä on 1,0 prosenttia viime vuotta enemmän.

Skoda on merkkitilastossa kolmantena, mutta mallitilastossa selkeänä ykkösenä kestosuosikki Octavian turvin. Octavia oli jälleen heinäkuun tilastoissa ykkönen 409 rekisteröinnillä Nissan Qashqain tullessa kakkosena 263 rekisteröinnillä. Kolmantena tilastoissa on sekä heinäkuun että alkuvuoden osalta Toyota Auris.

Henkilöautojen kohdalla puheet dieselmoottorien kuolemasta ei ole heijastunut ensirekisteröinteihin. Kuluvan vuoden kuuden ensimmäisen kuukauden aikana rekisteriin laitetuista uusista henkilöautoista dieselkäyttöisiä on ollut 32,7 prosenttia, kun viime vuonna vastaavaan aikaan lukema oli 33,2 prosenttia.

Sähkö- ja hybridiautojen kohdalla puolestaan on havaittavissa selkeää kasvua. Kuuden ensimmäisen kuukauden aikana kilpiin on laitettu 1 013 ladattavaa hybridiautoa ja 272 täyssähköautoa. Viime vuonna vastaavat luvut olivat 572 ja 112 kappaletta. Myös ilman latausominaisuutta olevien hybridien määrä on kasvanut lähes kaksinkertaiseksi ja tällaisia on alkuvuoden aikana mennyt rekisteriin 4 435 kappaletta. Kokonaisrekisteröinneistä sähkö- ja hybridiautojen osuus on noin 7 prosenttia.

Henkilöautoja vahvemmassa tilanteessa on jo pitkään ollut tavara-automarkkinat. Alkuvuoden aikana uusia pakettiautoja on rekisteröity 24,0 prosenttia enemmän kuin viime vuonna, ja kuorma-autojen kohdalla vastaava luku on 7,3 prosenttia.

Kuvat: Mikko Autio