400 sähköautojen pikalatausasemaa eri puolille Eurooppaa – taustalla isot autonvalmistajat

Sähköautot yleistyvät jatkuvasti, ja sen myötä myös julkisten latauspisteiden tarve kasvaa jatkuvasti. Autonvalmistajista Tesla on rakentanut omaa latausverkostoaan, mutta nyt Euroopassa nähdään uusi usean ison valmistajan yhteenliittymä, joka aloittaa kaikille avoimen latausverkoston rakentamisen.

Nimellä Ionity kulkevan latausverkoston taustalla ovat BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company sekä Volkswagen Group. Yhtiöt ovat päättäneet rakentaa Euroopan pääväylien varrelle yhteensä noin 400 CCS-standardin (Combined Charging System) mukaista sähköautojen pikalatausasemaa. Kuluvan vuoden aikana asemia nähdään jo noin 20, ja nämä tulevat sijoittumaan Norjan, Saksan sekä Itävallan pääväylille noin 120 kilometrin välein. Vuoden 2018 aikana asemien määrä kasvaa jo yli 100 kappaleeseen. 400 asemaa pitäisi olla käytettävissä vuoteen 2020 mennessä.

Asemien rakentamisella valmistajat haluavat mahdollistaa myös pitkien matkojen taittamisen sähköautoilla. CSS-standardin mukainen pikalataus tapahtuu parhaimmillaan 350 kW:n teholla, jolloin latausajat ovat tuntien sijaan kymmeniä minuutteja. Latausasemat ovat myös kaikille sähköautoille avoimia merkistä ja mallista riippumatta. Myös maksutapahtumasta halutaan tehdä helppo ja maksutapahtuma tulee hoitumaan digitaalisesti.

Kuva: Mikko Autio