Onko tuulilasi kunnossa? Merkitys nykyautojen turvallisuudelle entistä suurempi

Tuulilasin kunnon merkitys autoilussa koetaan usein osana aktiivista turvallisuutta ja hyvää näkyvyyttä. Autoilijan oman näkemisen lisäksi tuulilasilla on nykyään entistä enemmän myös passiivisia fuktioita autoilussa.

Matalalla paistavan kevätauringon häikäisy vaatii paitsi aurinkolasien käyttöä myös tuulilasin kunnon tarkastamista. Talven jäljiltä kulumien ja naarmujen merkitys tuulilasissa on suuri, sillä ne aiheuttavat helposti lisää häikäisyä ja heijastuksia. Myös huonokuntoiset tuulilasinpyyhkijät lisäävät ongelmaa entisestään naarmuttamalla lasin pintaa.

Hyvän näkyvyyden turvaamiseksi tuulilasit sisältävät nykyään runsaasti myös muunlaisia hyvää näkyvyyttä edellyttäviä laitteita, joten sen hyvästä kunnosta huolehtiminen on entistä tärkeämpää. Moni nykyautojen sensoreista, tunnistimista, kameroista ja näytöistä on integroitu tuulilasiin. Varusteiden varassa ovat puolestaan liikenne-, ajoneuvo- ja jalankulkijaturvallisuutta lisäävät ominaisuudet. Tiedonkulku tuulilasista informaatiota keräävään antureihin ja sitä kautta kuljettajalle vaativat toimiakseen virheettömän yhteyden.

Tuulilasiin voidaan heijastaa myös reaaliaikaista visuaalista informaatiota kuljettajalle HUD-näytön välityksellä. Varusteen merkityksen sisältämän informaation uskotaan tulevaisuudessa kasvavan autonomisen ajamisen kehityksen mukana. Tuulilasiin integroidut kamerat ja sensorit pystyvät esimerkiksi havainnoimaan lähestyviä kohteita ennen kuin ne ilmestyvät kuljettajan näkökenttään. Ominaisuuteen pystytään myös liittämään toiminto onnettomuuden välttämiseksi, kuten automaattinen hätäjarrutus.

Oman tuulilasin voi käydä tarkistamassa ilmaiseksi tulevana pääsiäisviikonloppuna. Kiirastorstaina 29.3. käynnistyvä Kirkkaasti turvallisin -tuulilasikampanja on Autoalan insinööriopiskelijoiden järjestämä palvelukampanja valituilla ABC-asemilla. Autoilija saa tarkistuksesta kuntokartoituksen, joka sisältää mahdolliset kiveniskut, halkeamat ja kulumat.

Tarkastuksia järjestetään seuraavilla asemilla kiirastorstaina 29.3. klo 13-18 (Helsingissä Kannelmäessä jo klo 10.00 alkaen), pitkäperjantaina 30.3. klo 9-14 ja pääsiäismaanantaina 2.4. klo 12-17:
ABC Prisma Kaari Helsinki, ABC Tiiriö Hämeenlinna, ABC Viipurinportti Lappeenranta, ABC Tupos Liminka Oulu, ABC Seinäjoki ja ABC Koulukatu Turku.

Lähde: Autoalan Tiedotuskeskus ja Liikenneturva

Teknavi palaa tv-ruutuun uusin 15. tuotantokauden jaksoin. Avausjakso esitetään maanantaina 26.3. klo 22.35 MTV3-kanavalla. Uusinnat ke 28.3. klo 14.00 ja ma 2.4. klo 13.30 MTV3. Lisää ohjelman aiheista löydät osoitteesta www.teknavi.fi.