Yksi vaihtoehto lisää sporttisten katumaasturien markkinoille – tässä on Lamborghini Urus

Katumaasturit ovat yksi kuumimmista autotrendeistä tällä hetkellä, ja se näkyy myös autojen tarjonnassa. Nyt uutena pelurina mukaan tulee urheiluautoistaan tunnettu Lamborghini.

Nykypäivänä perinteisen urheiluautovalmistajan esittelemä katumaasturi ei juuri enää aiheuta ihmetystä. Katumaasturit ovat hyväksytty autoluokka kenelle tahansa valmistajalle, ja melkein enemmän aiheuttaa ihmetystä, jos valmistajan valikoimasta ei sellaista löydy. Lamborghini korjaa tämän asian omalta osaltaan esittelemällä katumaasturinsa nimeltään Urus.

Toki Lamborghinin historiasta löytyy aikaisempiakin maastokelpoisia autoja. Valmistaja esitteli ensimmäisen maastoajoneuvon prototyypin 1970-luvun lopulla, ja tuotannossa auto oli kahden sukupolven ajan 80-luvun alusta 90-luvun alkupuolelle saakka. Nämä lähinnä sotilaskäyttöön tarkoitetut LM001 ja LM002 eivät kuitenkaan ottaneet tuulta alleen ja Lamborghini kuoppasi maasturimallinsa 1993.

Maailma on muuttunut ja Lamborghinin katumaasturia on suorastaan jo odotettu markkinoille. Uutuusmalli noudattaa merkin nykyistä muotokieltä terävien pokkausta ja suorien linjojen muodossa. Laskeva kattolinja yhdistettynä nousevaan kylkilinjaan antavat auton sivuprofiilille kiilamaista ja eteenpäin pyrkivää ilmettä, ja linjakkuutta halutaan korostaa loivasti laskeutuvalla takaluukulla. Pyöränkaaret ovat massiivisesti korostetut, mikä antaa autolla hyvin jämäkän vaikutelman mistä tahansa suunnasta tarkasteltuna.

Voimanlähteenä Uruksen pellin alta löytyy 4,0-litrainen tuplaturbo V8, joka on samalla ensimmäinen ahdettu moottori Lamborghinin historiassa. Tehoa moottorista on puristettu 650 hevosvoimaa ja vääntöä kiitettävät 850 newtonmetriä. Voima välitetään aina neljälle pyörälle ja vaihteistona toimii 8-portainen automaattivaihteisto. Vajaa 2 200 kiloa painava katumaasturi saavuttaa satasen nopeuden 3,6 sekunnissa, 200 km/h saavutetaan 12,8 sekuntia lähdön jälkeen ja huippunopeutta kertyy 305 km/h, joka puolestaan tuo Urukselle maailman nopeimman katumaasturin tittelin. Mitä maasto-ominaisuuksiin tulee, niin valmistaja tarjoaa Off-Road-pakettia, joka tuo erilaiset puskurit sekä halutessaan paremman pohjan suojauksen. Ilmajousituksen mahdollistama maavaraa on 158-248 millimetriä.

Urheilullisuuden lisäksi valmistaja painottaa paljon auton jokapäiväistä käyttökelpoisuutta. Monipuolisesti säädettävissä olevat ajotilat tarjoavat mahdollisuuden mukavaan ajeluun. Urus on myös tilojen puolesta poikkeuksellisen käytännöllinen Lamborgini. Takapenkin kaksi erillispaikkaa näyttävät tarjoavat hyvät tilat. Tavaratilaa on perusmuodossaan 616 litraa ja tila on laajennettavissa 1 596 litraan.

Lamborghini Uruksen veroton suositushinta Euroopassa on 171 429 euroa, ja ensimmäiset autot toimitetaan asiakkaille keväällä 2018.

Kuvat: Valmistaja