Varaslähtö Frankfurtiin – AMG otti löysät pois ja löi pöytään yli 1 000 hevosvoimaa

Frankfurtin autonäyttelyn alla suurimmat valmistajat esittelevät kilpaa näyttelyn uutuuksiaan. Yksi harvoista hyvin piilossa säilyneistä autoista on Mercedes-AMG:n Project One hyperauto.

Autonvalmistajien kilpailu huomiosta isojen autonäyttelyjen yhteydessä on suurta. Jokaisella on muutama kohokohta, joiden ympärille huomio kiinnittyy. Yksi Mercedeksen tiedossa olleista kohokohdista kuitenkin säilyi nykymaailmassa poikkeuksellisen hyvin salakuvilta ja paljastettiin vasta näyttelyn avausta edeltävänä iltana.

Mercedes-Benzin pääjohtaja Dieter Zetsche esitteli AMG:n uusimman luomuksen.

Kyseessä on jo pitkään nimensä osalta tiedossa ollut Mercedes-AMG Project One. Uusi superauto perustuu F1-auton tekniikkaan, joka on paketoitu katukäyttöisiin kuoriin. Polttomoottorina toimii 1,6-litrainen turboahdettu V6, jonka parina toimii kolme sähkömoottoria sekä yksi sähköinen ahdin. Yhteistehoa autosta irtoaa valmistajan ilmoittaman mukaan yli 1 000 hevosvoimaa, ja suoritusarvoiksi ilmoitetiin 0-200 km/h alle 6 sekunnissa ja huippunopeutta yli 350 km/h. Jarrutusenergiasta saadaan kerättyä talteen yli 80 prosenttia etuakselilla sijaitsevien kahden sähkömoottorin avulla ja pelkällä sähköllä Project Onella pystyy taittamaan matkaa vähintään 20 kilometriä.

Muotoilu on tehty aerodynamiikan ehdoilla ja nykytyylin mukaisesti aerodynamiikka on aktiivista. Edessä pyöränkaarien päällä olevat läpät nousevat tarpeen tullen päästäen kuumaa ilmaa ulos ja takaosasta löytyy aktiivinen takaspoileri. Auton alta löytyvä diffuusori ei ole pelkkää silmänlumetta vaan pitää omalta osaltaan auton kiinni tiessä.

Ohjauspyörä on F1-tyyliin kulmikkaasti muotoiltu. Kuljettajan edestä löytyy mittariston virkaa hoitava näyttö, joka välittää olennaisen informaation kuljettajalle. Keskikonsolista löytyvä näyttö antaa lisätietoa ja se on käännetty voimakkaasti kohti kuljettajaa. Ohjaamo on kokonaisuudessaan varsin pelkistetty, mikä sopii auton muuhun ilmeeseen.

Mercedes-AMG Project One todellisten harvinaisuuksien joukkoon. Auton tilauskirjat olivat käytännössä täynnä jo ennen kuin ne edes avattiin. Kaikki 275 valmistettavaa autoa olivat nimittäin varattu jo valmiiksi auto reilun 2 miljoonan euron hinnasta huolimatta. Suomeen ei ole tulossa yhtäkään tällaista, mutta todistettavasti Ruotsissa asiat ovat paremmin, sillä sinne tulee aikanaan kolme Project Onea. Ensimmäiset autot luovutetaan asiakkaille vuonna 2019.

Kuvat: Mikko Autio

Teknavin tv-ohjelma palaa jälleen ruutuun! Uudet 14. tuotantokauden jaksot alkavat maanantaina 18.9. klo 22.35 MTV3-kanavalla.