Suosikkitrendit yhdessä paketissa – Volkswagenilta nelivetoinen autonomisesta ajava täyssähköinen katumaasturi

Ilman sähköä on vaikea taistella huomiosta tämän päivän automarkkinoilla. Volkswagen esitteli tulevan I.D.-sähköautoperheen uusimman jäsenen Frankfurtin autonäyttelyssä.

Sähköautot yleistyvät hurjalla vauhdilla ja monilla valmistajilla on kunnianhimoiset suunnitelmat mallistojen laajentamiseen. Volkswagen on ilmoittanut tuovansa kolme uutta sähköautoa markkinoille vuonna 2020, ja siitä viiden vuoden sisällä tarjonta lisääntyy vielä 20 mallilla.

Volkswagen esitteli ensimmäisen tulevan sähkömalliston jäsenen noin vuosi sitten Pariisin autonäyttelyssä. Nimellä I.D. kulkeva auto sai alkuvuoden Detroitin näyttelyssä seuraa I.D. BUZZ -mallista, ja nyt oli vuorossa todelliseen suosikkiluokkaan tähtäävä I.D. CROZZ.

I.D. CROZZ yhdistää kaikki tämän hetken kuumimmat autotrendit yksiin kuoriin. I.D. CROZZ sijoittuu jatkuvasti suosiotaan kasvattavaan keskikokoisten katumaasturien luokkaan. Muotoiluun on tuotu annos tyyliä loivasti laskevalla kattolinjalla, jolla ulkonäköön saadaan coupémaisuutta.

Sähkömoottoreita autosta löytyy yksi edestä ja yksi takaa. Nelivedolla halutaan varmistaa paitsi auton eteneminen myös urheilullinen suorituskyky. Yhteistehoa voimalinja tarjoaa 225 kW (306 hv), huippunopeudeksi valmistaja ilmoittaa 180 km/h, ja toimintamatkaa suotuisissa oloissa autolla tulee olemaan noin 500 kilometriä. Autoon tulee myös nykyisiä tehokkaampi pikalataus, jonka avulla 80 prosentin lataus saavutetaan 30 minuutissa.

Kolmas otsikoissa viime aikoina ollut aihe on autonominen ajaminen. Volkswagen panostaa muiden valmistajien tavoin tähän osa-alueeseen paljon, ja muiden I.D.-perheen tuotteiden tapaan myös CROZZ on varustettu autonomisen ajamisen mahdollistavilla järjestelmillä. Järjestelmä kytketään painamalla ohjauspyörän isoa Volkswagen-logoa, minkä jälkeen ohjauspyörä vetäytyy pois kuljettajan edestä ja matkustajat voivat keskittyä ajamisen sijaan muuhun tekemiseen.

I.D. CROZZ on toki vielä konseptiauto, mutta se antaa varsin paljon viitteitä seuraavan viiden vuoden kehityssuunnasta myös kompakteissa autoissa. Ensimmäisenä markkinoille tulevana sähköautona Volkswagenilta odotetaan Golf-luokkaan sijoittuvaa uudella nimellä kulkevaa neliovista I.D.-malliston jäsentä, joka korvaa nykyisin markkinoilla olevan e-Golfin.

Kuvat: Mikko Autio

Lue lisää Frankfurtin autonäyttelystä:
Jättikooste Frankfurtin autonäyttelystä – nämä jäi mieleen

Teknavin tv-ohjelman 14. tuotantokauden uudet jaksot maanantaisin kello 22.35 MTV3-kanavalla.