Seatilta täyssähköauto markkinoille 2020 – Genevessä nähtiin valmiin näköinen konsepti

Sähköautojen tarjonta tulee lähivuosina kasvamaan rajuun tahtiin. Espanjalaisen Seat haluaa olla ensimmäisten joukossa kompaktien sähköautojen markkinoilla.

Sähkö on ollut kestoaihe jo usean vuoden ajan automaailmassa. Täyssähköautojen tarjonta on kasvanut tähän saakka varsin rauhalliseen tahtiin, mutta lähivuosina markkinoille on odotettavissa varsinainen sähköautojen ryntäys. Tämän pystyi päättelemään myös Geneven autonäyttelyssä nähdyistä lähellä tuotantoautoja olevista konseptiautoista.

Yksi niistä löytyi Seatin osastolta. Barcelonasta löytyvän alueen mukaan nimetty el-Born antaa viitteitä valmistajan ensimmäisestä täyssähköautosta, jota odotetaan markkinoille ensi vuonna. Konseptiauton perusteella tämä tavoite saattaa myös toteutua, sillä kyseessä oli varsin valmiin oloinen tuote.

Muotoilussa on merkille tuttuja kulmikkaita piirteitä. Kokoluokaltaan auto sijoittuu lähelle Leonia, mutta mittasuhteet ovat eroavat varsin selkeästi. Etenkin sähköisen voimalinjan mahdollistama pyörien sijoittaminen auton kulmiin antaa el-Bornille persoonallisen säväyksen. Sisätilojen kokoa suhteessa ulkomittoihin on optimoitu ja esimerkiksi A-pilari sijaitsee merkin polttomoottoriautoihin verrattuna edempänä. Samalla sisustukseen on haettu ilmavuutta, ja kokonaisuutena ohjaamossa on hyvin moderni tunnelma.

el-Born rakentuu Volkswagen-konsernin sähköautoja varten kehitetylle MEB-pohjalevylle. Rakenteessa akku on sijoitettu tasaiseksi levyksi ohjaamon lattian alapuolelle. Konseptiauton akun kapasiteetiksi valmistaja ilmoitti 62 kWh, jonka turvin WLTP-syklillä mitatuksi toimintamatkaksi valmistaja ilmoittaa 420 kilometriä. Satasen nopeuteen täyssähköauto spurttaa etuakselilla sijaitsevan 150 kW (204 hv) tehoisen sähkömoottorin turvin 7,5 sekunnissa. Auto tukee myös 100 kW:n tehoista pikalatausta ja valmistajan mukaan 80 prosentin lataus on mahdollista saavuttaa 47 minuutissa.

Seat on suunnannut el-Bornin etenkin tiivisti asuttuihin kaupunkiympäristöihin. Valmistaja kertoo huomioineensa autoalalla nousevia trendejä kuten auton yhteiskäytön, liitettävyyden sekä autonomisen ajamisen. Konseptiauto ei tosin tarjoa suurempia ihmeellisyyksiä tämän suhteen, mutta on varustettu aktiivisilla ajoavustimilla, vakionopeudensäätimellä sekä kaistavahdilla, joiden ansiosta auto voi hoitaa sopivissa tilanteissa kiihdytyksiä, jarrutuksia ja auton ohjausta.

Kuvat: Mikko Autio ja valmistaja

Teknavi palaa tv-ruutuun uusin 17. tuotantokauden jaksoin! Kauden ensimmäinen jakso nähdään maanantaina 25.3. klo 22.35 MTV3-kanavalla.