Onko tässä tulevaisuuden Volvo? Rohkea konsepti viitoittaa tietä kohti autonomisuutta

Liikkuminen paikasta toiseen on muuttunut viimeisen vuosisadan aikana hurjalla vauhdilla. Autonvalmistajien konseptit esittelevät tulevaisuuden mahdollisuuksia.

Autonominen autoilu on sähkön ohella kuuma puheenaihe automaailmassa. Autoilu on ottanut viime vuosina ensimmäisiä askeleita kohti automaattisempaa liikennettä erilaisten kuljettajaa avustavien järjestelmien muodossa. Täysin automaattiseen liikkumiseen on vielä matkaa, mutta autonvalmistajat esittelevät mielellään omia visioita itsenäisistä kulkuneuvoista.

Volvo julkaisi tänään täysin autonomisen ja sähköllä kulkevan 360c-konseptin, jolla ruotsalaisvalmistaja esittelee autonomisuuden tuomia mahdollisuuksia liikkumiseen. Kulkuneuvon muotoilussa on hyödynnetty perinteisten elementtien kuten hallintalaitteiden puuttumisen tuomia vapauksia. Muotoilu on hyvin persoonallinen ja kokonaisuuden pääroolissa on muunneltavissa oleva sisätila. Lähes koko kyljen mitalta aukeavan oven takaa voikin löytää tilanteesta riippuen toimiston, olohuoneen, viihdetilan, tai vaikka nukkumisympäristön.

Konseptissa ei ole kyse pelkästään autoilun tulevaisuudesta, vaan Volvo haluaa herättää keskustelua myös laajemmista yhteiskunnallisista asioista.

– Tuottamattoman matkustusajan poistamisen ansiosta ihmiset eivät ole yhtä riippuvaisia asumisesta kaupunkien läheisyydessä. 360c:n liikkuva toimisto antaa ihmisille mahdollisuuden asua kauempana ruuhkaisista kaupungeista ja käyttää aikansa mieluisalla ja tehokkaalla tavalla, keroo Volvon yritysstrategiajohtaja Mårten Levenstam.

Autoilun lisäksi Volvo haluaa tähdätä vaihtoehdoksi lyhyille lentoreiteille. Noin 300 kilometrien mittaiset lennot ovat maailmanlaajuisesti miljardien business, vaikka saman matkan taittaisi useimmiten autolla nopeammin, kun huomioi lentäkentälle menemiseen, turvatarkastuksiin ja kaikkeen odottamiseen kuluvan ajan.

Kokonaisuutena Volvo 360c vastaa pitkälti tämän hetken visioita tulevaisuuden liikkumisesta. Vision kaltaiseen tilanteeseen on vielä matkaa, mutta tällaisia keskustelunavauksia tullaan lähitulevaisuudessa todennäköisimmin näkemään kiihtyvään tahtiin. Sulavaan liikkumiseen tarvitaan ajoneuvojen ja yhteiskunnan infrastruktuurin suunnittelua toinen toista tukien ja tähän tarvitaan luonnollisesti eri toimijoiden yhteistyötä.

Kuvat: Valmistaja

Lue myös:
smart vision EQ fortwo esittelee tulevaisuuden kaupunkiautoa – ei tietoa ratista tai polkimista
Automaattisen ajamisen haasteet – nämä viisi asiaa hidastavat edistymistä

Teknavin 16. tuotantokauden avausjakso esitetään maanantaina 17.9. klo 22.35 MTV3-kanavalla. Uusinnat perjantaina 21.9. klo 13.00 sekä sunnuntaina 23.9. klo 12.55 MTV3:lla. Lisää ohjelman aiheista löydät osoitteesta www.teknavi.fi.