Bentleyn uusin taidonnäyte huokuu aristokraattista arvokkuutta

Vaikka maailma muuttuu, tietyille perinteisyyksille löytyy aina paikka. Sellaisten joukkoon kuuluu myös Bentleyn iso klassinen kaksiovinen.

Brittiläisillä autonvalmistajilla on aina ollut oma paikkansa automarkkinoilla. Brittiläisten ylellisimmät brändit tarjoavat yhdistelmän klassista eleganssia, jollaista saksalaisella perfektionistisuudella tehdyistä tuotteista ei välttämättä löydy. Uusin ilmentymä on Frankfurtissa esitelty kolmannen sukupolven Bentley Continental GT.

Jo ensi vilkaisulla auto näyttää huomattavasti edeltäjäänsä solakammalta ja kevyemmältä. Ilmeeseen on myös tuotu särmikkyyttä, ja linjoja korostetaan aiempaa terävämmillä pokkauksilla. Etenkin kylkilinja ja takalokasuojan korostus nousevat esiin. Keula on aiempaa pystympi ja iso maski varastaa huomion. Sivuprofiililtaan Continental edustaa klassista coupé-tyyliä pitkän konepellin ja takana sijaitsevan ohjaamon sijoittelulla. Myös perä on aiempaa pystympi, minkä ansiosta kokonaisuus näyttää tasapainoisemmalta. Vaakatasoon sijoitetut takavalot puolestaan antavat autolle aiempaa leveämmän ilmeen.

Sisätiloissa ei ole Bentleylle tyypilliseen tapaan säästelty nahkassa eikä puussa. Leveä keskikonsoli jakaa ohjaamon kahteen osaan. Keskikonsolin yläosasta löytyy iso kosketusnäyttö, joka on kuitenkin nappia painamalla käännettävissä piiloon. Paneelin kääntö tuo puolestaan esiin kolme tyylikästä analogista mittaria. Kuljettajan näkymää puolestaan hallitsee nykytyyliin näytöllä toteutettu mittaristo.

Ja toki kunnon GT-auto tarvitsee myös kunnon moottorin. Pitkän konepellin alta löytyy tutun 6,0-litraisen W12-moottorin uudistettu versio. Tuplaturboilla varustettu voimanpesä tarjoilee 635 hevosvoimaa ja miehekkäät 900 newtometriä vääntöä. Satasen nopeuden Continental GT saavuttaa ripeässä 3,7 sekunnissa ja sopivalla baanalla matkaa pystyy taittamaan 333 km/h huippunopeudella. Vaihteistona toimii uusi kahdeksanportainen kaksoiskytkinvaihteisto, ja voima välitetään kaikille neljälle pyörälle.

Tällä hetkellä lähin virallinen Bentleyn jälleenmyyjä löytyy Tukholmasta. Epävirallisten tietojen mukaan maahantuonnin aloittamisesta Suomeen on kuitenkin viime aikoina käyty keskusteluja.

Kuvat: Mikko Autio