Alkuperäisen Golf GTI:n henkinen seuraaja on tässä – 115-hevosvoimainen up! GTI

Hieman yli 40 vuotta sitten syntyi ensimmäinen Golf GTI. Tämä ikoninen malli elää ja voi hyvin, mutta on kasvanut kauas alkuperäisestä. Nyt Volkswagen tuo henkisen seuraajan alkuperäiselle GTI:lle.

Vuonna 1974 maailma näki mullistavan pikkuauton pohjalle tehdyn sportin. Vain 810 kiloa painavan auton keulalta löytyi 1,6-litrainen 110 hevosvoimaa tuottava moottori. Tämän turvin satasen nopeus saavutettiin aikalaiselle nopeassa 9,0 sekunnissa, ja huippunopeutta pienelle sportille kertyi 182 km/h.

Autojen kasvun myötä nykyinen Golf GTI on kaukana alkuperäisestä ja Volkswagen haluaa kunnioittaa alkuperäistä luomusta tuomalla markkinoille pienen GTI:n. Nykyisin Volkswagenin mallistosta löytyvä kaupunkiauto up! on mittojensa osalta hyvin lähellä alkuperäistä Golf GTI:tä, joten loogisesti up! toimii aihiona uutuudelle. Vielä konseptiasteella oleva up! GTI saa peltinsä alle 115-hevosvoimaisen turbomoottorin, joka tuottaa 230 newtonmetrin väännön. Kun pikkuautolla on painoa nykyiset turvamääräykset täyttävästä rakenteesta huolimatta alle 1 000 kiloa (997 kg), on suorituskyky luokassaan varsin ripeä; satasen vauhtiin up! GTI pinkaisee 8,8 sekunnissa ja huippunopeutta kertyy 197 km/h.

Ulkoisesti up! on tunnistettavissa GTI:ksi muun muassa aggressiivisemmista puskureista, isommista vanteista, näkyvästä pakoputken ulostulosta sekä luonnollisesti GTI-merkinnöistä. GTI on myös 15 milliä vakio up!:ia matalampi, joten ajo-ominaisuudet lienevät jämäkämmät. Sisätiloihin on haettu tunnelmaa muun muassa alkuperäistä GTI:tä muistuttavasta istuinverhoilusta.

Volkswagen esittelee up! GTI:n legendaarisessa GTI-autoilijoiden kokoontumisessa Itävallan Wörtherseellä 24.-27.5. Kokoontumisen osallistumisen lisäksi up! GTI on tulossa myös markkinoille. Lanseeraus tapahtunee alkuvuodesta 2018.

Kuvat: Valmistaja

Lue myös uudesta Golf GTI:stä:
Koeajossa kompaktien sporttien klassikko – Golf GTI