Ensituntuma: Seatin tehomalli raapii nyt joka nurkasta

Seat esitteli marraskuussa uudistuneen Leonin. Nyt on vuorossa paljon kiitosta saanut tehoversio Cupra, joka on saanut kaivatun nelivetoversion.

Seat toi nykyisen sukupolven Leonin markkinoille vuonna 2012. Espanjalaiset keräsivät huomion esitellessään nykyisen Leonin tehomalli Cupran, joka tuli tarjolle 265- ja 280-hevosvoimaisina tehoversioina. Tämä hämmensi GTI-maailmaa, jossa oli edelleen totuttu lähemmäs 200 hevosvoiman lukemia. Sittemmin tehoa tuli vielä 10-hevosvoimaa lisää, ja erityisesti Seat on panostanut farkkumallin markkinointiin.

Leonin uudistumisen myötä oli odotettavissa pientä piristystä myös Cupraan. Nyt esitelty Cupra jatkaa perinteisten hothatchien rajan venyttämistä, sillä nyt pellin alla olevasta 2,0-litraisesta turbokoneesta otetaan tehoa pyöreät 300 hevosvoimaa, ja vääntöä löytyy 380 newtonmetriä. Kasvaneen teholukeman lisäksi tarjolle on tullut etenkin Suomen oloihin käytännöllinen neliveto, joka tosin on tarjolla vain farmariversioon.

Kasvaneiden teho- ja vääntölukemien sekä nelivedon ansiosta Cupra spurttaa satasen vauhtiin parhaimmillaan alle viidessä sekunnissa. Miellyttävän ripeän kiihtyvyyden lisäksi auton ajettavuus vakuuttaa. Nelivetoinen Cupra etenee todella eleettömän vakaasti ja kaarrenopeudet nousevat helposti laittoman korkeuksi. Käytös on hämmästyttävää etenkin, kun muistaa kyseessä olevan täysiveroinen perhefarkku.

Esittelyn yhteydessä pääsimme kokeilemaan myös etuvetoisia tasauspyörästön lukolla varustettuja autoja rataolosuhteissa, eikä auton suorituskykyä voi kuin hämmästellä. Nämä autot oli varustettu myös lisävarusteisella sporttipaketilla, joka tuo autoon Brembon kiinteäsatulaiset etujarrut sekä todella suorituskykyiset Michelin Pilot Sport Cup 2 -renkaat. Näiden turvin radalla pystyy huoletta pitämään hauskaa ja siellä myös Cupran käsiteltävyys ja suorituskyky pääsee kunnolla oikeuksiinsa. Lukko puree pitävällä alustalla esimerkillisesti, eikä auto esitä minkäänlaista taipumusta puskemiselle. Yksinkertaisesti erittäin onnistunut ja hauska kokonaisuus, jolla on helppo lähteä ratapäiville ilman laajempaa ratakokemustakaan.

Uusi Leon Cupra on jo ennakkomyynnissä. Auton hinnat alkavat manuaalivaihteisen ja kolmiovisen mallin 39 427 eurosta. Viisiovinen automaatti maksaa 41 203 euroa, ja se ihan tavallinen 300-hevosvoimainen nelivetoinen perhefarkku lähtee matkaan 45 991 eurolla.

Kuvat: Mikko Autio