Elisalta uusi Kotiakku-palvelu tasaamaan sähkön hintapiikkejä tekoälyohjauksella

Elisa on kehittänyt uuden kotiakkupalvelun, joka tasaa pörssisähkön hintapiikkejä ja varastoi aurinkopaneelien tuottamaa sähköä.

Kotien sähkönkäytön älykäs ohjaus perustuu Elisan mobiiliverkon tukiasemissakin käytettävään tekoälyä hyödyntävään hajautettuun virtuaalivoimalaitosratkaisuun (DES). Elisa Kotiakku -palvelu kytkee kotiakut osaksi Elisan akkureserviä, joka tuo vakautta koko Suomen sähköverkkoon. Lisäksi kotitalous saa hyvityksen akkureserviin osallistumisesta.

Noin kolmasosa suomalaisista kotitalouksista hankkii sähkönsä pörssisähkösopimuksella. Pörssisähkön hankinta kotitalouksiin on yleistynyt nopeasti parin viimeisen vuoden aikana. Myös aurinkopaneelien käyttö on yleistymässä, Energiaviraston arvion mukaan vuonna 2023 aurinkovoiman pientuotantokapasiteetti kasvoi noin 47 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna, ja lähes 30 000 pientaloon asennettiin aurinkosähkölaitteistoja.

Elisan tekoälypohjaisessa Elisa Kotiakku -palvelussa kuluttajat saavat kuukausimaksua vastaan akun ja ohjelmiston avaimet käteen -periaatteella. Sähkön hinnan vaihdellessa kotiin asennettava akku latautuu automaattisesti halvoilla tunneilla, ja tasaa pörssisähkön hintapiikkejä.​ Jos kotitaloudella on aurinkopaneelit, Elisa Kotiakku voidaan kytkeä myös niihin. Tällöin Elisa Kotiakku varastoi aurinkopaneelien päivällä tuottaman sähkön esimerkiksi ilta- ja aamutunneille, jolloin aurinko ei vielä paista ja pörssisähkö on tyypillisesti kalliimpaa. Palvelulla voi myös varmistaa tärkeiden sähkölaitteiden toimintaa sähkökatkon aikana.

Kuukausimaksullinen Elisa Kotiakku -palvelu kattaa 10-30 kilowattitunnin akun ja ohjelmiston avaimet käteen -periaatteella. Akuston toimintaa voi seurata sovelluksella. Elisa Kotiakku -tuotesivun mukaan ratkaisussa on käytössä Huawein akkulaitteisto.

”Tämän tyyppiselle palvelulle on selvästi tilausta, Elisan Kotiakku on herättänyt valtavasti kiinnostusta. Syyskuussa ensimmäiset Elisa Kotiakut on asennettu ja otettu käyttöön. Palvelua kehitetään edelleen ja saatavuutta laajennetaan vaiheittain”, kertoo Elisan tekoäly- ja erityisprojektien johtaja Jukka-Pekka Salmenkaita.

Kotiakkupalvelu on ollut syyskuusta alkaen saatavilla pääkaupunkiseudulla. Onnistuneen testijakson myötä Elisa laajentaa Kotiakun saatavuuden koko Uudellemaalle ja Tampereen seudulle lokakuussa.

Elisan mukaan laitteiston hinta on alkaen 38,99 euroa kuukaudessa 120 kuukauden eli kymmenen vuoden luottokaupalla. Hinta vaihtelee 38,99 eurosta 89,99 euroon kuukaudessa akuston koon mukaan. Lisäksi päälle tulee 1 999 euron asennusmaksu, josta kotitalousvähennyskelpoista on 1 500 euroa.

Lisätietoa palvelusta löytyy Elisan verkkosivuilta.

Elisan tekemän esimerkkilaskelman mukaan noin 150 neliömetrin omakotitaloon sopivalla 15 kilowattitunnin akustolla palvelun kokonaisvaikutuksena kulujen jälkeen tuotoista jäisi voittoa keskimäärin 32,21 euroa kuukaudessa. Esimerkki perustuu noin sataan oikeaan omakotitalon sähkönkulutusprofiiliin mallinnettuna joulukuusta 2022 joulukuuhun 2023 ulottuvilla hintatasoilla.

Elisan esimerkkilaskelma Kotiakku-palvelusta.
Elisan esimerkkilaskelma Kotiakku-palvelusta.

Kotien sähkönkäytön älykäs ohjaus perustuu Elisan mobiiliverkon tukiasemissakin käytettävään hajautettuun virtuaalivoimalaitosratkaisuun (DES), joka optimoi sähkönhankintaa tekoälyn avulla. Tukiasemien akkureservi on suunniteltu kulutuksen optimoinnin lisäksi myös tasaamaan Suomen sähköverkkoa. Elisalla on kantaverkkoyhtiö Fingridiltä saatu lupa käyttää tukiasemien akkureserviä sähkön säätömarkkinoilla Suomessa.

”Tarvitaan innovatiivista kehitystä, jotta voimme ratkaista tulevaisuuden energiahaasteet. Myös kotitalouksien akut liitetään osaksi Elisan akkureserviä, jota käytetään ajoittain Suomen sähköverkon tasapainottamiseen reservimarkkinoilla. Tämän ansiosta pystymme tarjoamaan kotiakuston yleistä markkinahintaa huomattavasti edullisemmin ja annamme kuluttajille myös hyvityksen akkureserviin osallistumisesta”, kertoo Salmenkaita.

Elisa on ensimmäinen yhtiö maailmassa, joka voi käyttää mobiiliverkon tukiasemien akkureserviä sähkömarkkinan tasapainottamiseksi. Erityisesti tuuli- ja aurinkoenergian tuotannon kasvu lisää sähkön tuotantotehon vaihtelua. Jotta uusiutuvaa sähköntuotantoa voidaan lisätä ja vihreä siirtymä edistyisi, tarvitaan tasapainottavaa sähkön varastointikapasiteettia.

”Myös Elisan Kotiakun hankkivat kotitaloudet ovat osaltaan lisäämässä energiaverkon joustavuutta, ja parantamassa Suomen huoltovarmuutta ja yhteiskunnan kriisinkestävyyttä”, kertoo Salmenkaita.