Nyt se tapahtui: OpenAI julkisti tekoälyä hyödyntävän SearchGPT-hakukoneensa

ChatGPT-palvelusta tunnettu tekoäly-yhtiö OpenAI on julkistanut tekoälyä hyödyntävän hakukoneensa SearchGPT:n.

SearchGPT:tä kuvaillaan toistaiseksi prototyypiksi, joka tuodaan rajatusti saataville. Palautteen perusteella palvelua on tarkoitus kehittää eteenpäin.

OpenAI tuo SearchGPT:n saataville jonotuslistan kautta. Aluksi mukaan päästetään vain 10 000 testikäyttäjää.

ChatGPT:n loppuvuodesta 2022 tapahtuneen julkaisun jälkeen generatiivista tekoälyä on pidetty mahdollisuutena, joka voi mullistaa Googlen hakukoneen aseman verkon keskiössä. Nyt SearchGPT on merkittävä askel OpenAI:lta kilpailussa Googlen kanssa.

Käytännössä SearchGPT yhdistää ChatGPT:n kyvyt reaaliaikaisiin tietoihin verkosta. SearchGPT voi näin kerätä osaksi vastauksiaan relevantteja tietoja verkosta sekä kertoa tietojensa lähteistä.

”Vastauksena kysymykseesi tai kehotteeseen SearchGPT yrittää ensin antaa suoran vastauksen, usein käyttäen lähteenä yhtä tai useampaa linkkiä”, OpenAI kertoo. ”Sivussa oleva linkkipainike sisältää lisää kyselyyn liittyviä lähteitä ja tuloksia. Voit myös esittää jatkokysymyksiä alkuperäisen kyselyn kontekstissa”, toteaa OpenAI.

SearchGPT:n etusivulla on suuri tekstilaatikko, joka sisältää englanniksi kysymyksen What are you looking for?.

”Uskomme, että hausta voidaan tehdä paljon nykyistä parempi”, kommentoi OpenAI:n toimitusjohtaja julkistusta X-julkaisussaan.

Tulevaisuuden suunnitelmana OpenAI:lla on haun integrointi osaksi ChatGPT:tä.

”Opimme prototyypistä, teemme siitä paremman ja integroimme sitten tekniikan ChatGPT:hen, jotta se olisi reaaliaikainen ja mahdollisimman hyödyllinen”, kertoo Altman.

Esimerkki Search GPT:n vastauksesta kysymykseen tietyllä alueella tiettynä aikana järjestettävistä musiikkifestareista.
Esimerkki Search GPT:n vastauksesta kysymykseen tietyllä alueella tiettynä aikana järjestettävistä musiikkifestareista.

OpenAI nostaa SearchGPT:n ominaisuuksista esiin juurikin viittaukset lähteisiin. SearchGPT on suunniteltu yhdistämään käyttäjät verkkojulkaisuihin, joihin se tarjoaa vastauksiensa yhteydessä linkkejä. OpenAI:n mukaan vastauksissa on mukana selkeät maininnat tietojen lähteistä sekä linkit, jotka kertovat lisää mistä tiedot tiedot ovat peräisin.

OpenAI:n kumppaneita ja lähteitä hakukoneelle ovat muun muassa Wall Street Journal, Associated Press sekä Vox Median julkaisut. OpenAI tarjoaa julkaisijakumppaneilleen työkalut, jotka mahdollistavat niille OpenAI:n hakutoiminnoissa näkymisen hallinnan.

Nykyisin verkon hakukonemarkkinoita hallitseva Google sekä haastaja Microsoft eivät myöskään ole olleet toimettomia tekoälyn mahdollisuuksien hyödyntämisessä. Google on tuonut valituilla markkinoilla hakukoneeseensa tekoäly-yhteenvedot, AI Overviews, joiden sisällöt ovat aiheuttaneet myös kohuja erikoisten ehdotusten takia. Lisäksi myös Microsoft esitteli vasta Bing-hakukoneeseensa tekoäly-yhteenvedot ja aloitti niiden testaamisen.

SearchGPT voi tarjota myös visuaalisia vastauksia. Esimerkissä on mukana myös OpenAI:n Sora-tekoälymallin luoma video.
SearchGPT voi tarjota myös visuaalisia vastauksia. Esimerkissä on mukana myös OpenAI:n Sora-tekoälymallin luoma video.