Testissä Lenco Classic Phono – monipuolinen ja käytännöllinen

Lencon Classic Phono -soitin mahdollistaa sekä vanhojen levyjen ja kasettien kuuntelemisen että niiden pidemmän iän.

Tykkäsimme

Emme tykänneet

  • Ei ulkoisten kaiuttimien liitäntämahdollisuutta
  • Kaukosäätimen toimintojen vähäisyys

Lencon valmistama Classic Phono on sisäänrakennetuilla kaiuttimilla varustettu vinyyli-, kasetti- ja CD-soitin. Sillä voidaan edellä mainittujen tallennusmuotojen lisäksi tallentaa CD-levyjen, C-kasettien ja vinyylilevyjen sisältämät ääniraidat USB-tallennuslaitteelle. Classic Phonosta löytyy myös sekä AM- että FM-virittimet radiolähetysten kuuntelemista varten. Myös laitteen USB-porttiin liitetystä muistitikusta tai muusta vastaavasta voidaan kuunnella musiikkia.

Kyseessä on siis varsin älykäs laite, vaikka sen näennäinen vanhanaikaisuus voikin hämätä. Yksi tämän laitteen parhaista puolista onkin juuri se, että se yhdistää menneiden vuosien yksinkertaisuuden nykyajan mukavuuksiin. Classic Phono voidaan nimittäin esimerkiksi myös ohjelmoida soittamaan CD-levyn tai USB-tallennuslaitteen sisältämät kappaleet halutussa järjestyksessä.

Classic Phonon mukana tuleva kaukosäädin helpottaa CD-levyjen ja USB-tallennuslaitteiden sisältämän musiikin kuuntelemista. Sen avulla käyttäjä voi hypätä kappaleiden yli joko eteen- tai taaksepäin. Kaukosäätimestä löytyy painikkeet myös äänittämistä, kappaleiden poistamista (USB-tallennuslaitteelta) sekä edellä mainittua kappaleiden soittojärjestyksen ohjelmoimista varten.

Monipuolinen, muttei tavattoman helppo käyttää

Kuten aiemmin mainittu, Phono Classicilla käyttäjä voi tallentaa C-kasetin, vinyylilevyjen tai CD-levyjen sisältöä USB-tallennuslaitteelle. Joillekin käyttäjille juuri tämä voikin olla jopa koko laitteen hienoin ominaisuus. Etenkin C-kasettien kohdalla tämä tekee Classic Phonosta käytännöllisen laitteen, sillä kasettisoittimia voi nykypäivänä olla vaikeaa löytää mistään. Tämän myötä suurenkin tunnearvon omaavat C-kasetit voivat jäädä unholaan ikuisiksi ajoiksi, ellei niitä saada talletettua esimerkiksi juurikin digitaaliseen muotoon.

Lenco Classic Phono cassette player
Classic Phonon kasettisoittimen operoimiseen tarvitaan vain yksi painike, joka sijaitsee suoraan kasettisoittimen yläpuolella

Näiltä formaateilta USB:lle tallentaminen käy kytkemällä USB-tallennuslaite soittimen USB-porttiin, soittamalla haluttua lähdettä (C-kasetti, vinyyli tai CD) ja painamalla Record-painiketta kaksi kertaa. Tallentamisen voi päättää painamalla Stop-painiketta. Paperilla tallennusprosessi on siis erittäin helppo ja vaivaton. Mainittakoon kuitenkin, että toimiakseen tämä vaatii USB 3.0 -yhteensopivan tallennuslaitteen. Itse tallennukset ovat suhteellisen hyvälaatuisia .mp3-tiedostoja.

Classic Phono on käytettävyydeltään paikoittain hieman haasteellinen, muttei kuitenkaan siinä määrin, ettei sen käyttämiseen voisi tottua. Pienet, mutta harmittavat yksityiskohdat, kuten kaukosäätimen hankalahkot painikkeet, laitteen etupaneelin painikkeiden selitteiden huono näkyvyys ja kasettisoittimen yhden painikkeen ratkaisu voivat vaatia käyttäjältä hieman perehtymistä laitteen käyttöohjeeseen. Tämän suuremmista ongelmista ei kuitenkaan Classic Phonon käytettävyydessä ole kyse.

Äänenlaatu ei juurikaan yllätä

Hintaansa nähden Classic Phono tarjoaa koko lailla kelvollisen kuuntelukokemuksen. Tehoa kyseisessä laitteessa löytyy reippaasti, eli toistettavan musiikin äänenvoimakkuus saadaan säädettyä tarvittaessa yllättävänkin voimakkaaksi. Tästä on hyötyä erityisesti silloin, kun laitetta käytetään meluisassa ympäristössä tai muuten vaan suuremmissa huoneissa tai saleissa.

Classic Phonon tarjoama äänenlaatu on riittävän hyvä ainakin yksinkertaisen musiikin kuunteluun. Tätä rajoittaa laitteen kyky erotella eri ääniä toisistaan, kuten myös diskanttiäänien toistokyky. Suomeksi sanottuna esimerkiksi pelkistetyimmät rap-kappaleet, joissa vokalistin äänen lisäksi taustalla soivat vain rummut, basso ja jonkinlainen melodia, kuulostavat kutakuinkin siltä, miltä pitääkin. Jos taas näiden soittimien lisäksi taustalla soi useampia muita soittimia, ne tuntuvat helposti sekoittuvan keskenään. Tällöin lopputuloksena on moniulotteisen kuuntelukokemuksen sijasta erilaisten yhteen puuroutuneiden äänien sekoitus.

Näin ollen ainakaan raskaampi rock-musiikki ei lukeudu Classic Phonon vahvuuksiin. Tällaisessa musiikissa nimittäin taustalla soivat rytmikitarariffit kuulostavat myös niin ikään sekalaiselta mörinältä edellä mainitulla tavalla. Lisäksi yllä mainittu diskanttiäänien heikkous aiheuttaa sen, että esimerkiksi rumpujen symbaalit kuuluvat kaiuttimista melko huonosti. Tällöin kyseisenlainen musiikki kuulostaa Classic Phonosta kuunneltuna todella bassopainotteiselta, ja musiikista häviää harmittavan paljon tärkeitä elementtejä.

Lenco Classic Phono panel

Täytyy kuitenkin pitää mielessä se, että Classic Phonon tarkoituksena ei ole tarjota käyttäjälleen varsinaista hifi-ääntä. Mikäli näin olisi, sen hinta olisi todennäköisesti huomattavasti korkeampi. Nimenomaan Classic Phonon hintatasoa silmällä pitäen laite tekee juuri sen, mitä pitääkin, myös äänenlaadullisesti. Siihen se toisaalta jääkin, sillä kyseisen laitteen äänenlaatu ei juurikaan “säväytä”. Tästäkin syystä mahdollisuus liittää Classic Phonoon myös ulkoiset kaiuttimet olisi tervetullut lisä laitteen ominaisuuksien kirjoon.

Nostalginen ja käytännöllinen

Lenco Classic Phono on laite, joka vaatii käyttäjältään hieman kärsivällisyyttä ja tutustumista. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että Classic Phonoa olisi oikeasti tuskallista tai edes vaikeaa operoida, vaan suhteellisen lyhyen tutustumisjakson jälkeen Classic Phonon käyttäminen alkaa tuntua jo loogiselta ja helpolta. Tästäkin huolimatta kyseisen laitteen käyttökokemuksesta puuttuu tietynlainen intuitiivisuus, johon voidaan törmätä monissa muissa samankaltaisissa laitteissa.

Classic Phono kuitenkin palkitsee tämän vaivannäön tarjoamalla käyttäjälleen erittäin monipuoliset vaihtoehdot musiikin kuuntelemiselle. Mielenkiintoisin näistä vaihtoehdoista on ehdottomasti C-kasettien soittamismahdollisuus, jota ei nykypäivänä tunnu löytyvän kovinkaan herkästi Classic Phonon kaltaisista laitteista. Näistä musiikkilähteiden vaihtoehdoista näkyvin puute on Bluetooth-yhteys, jonka puuttuminen lienee kuitenkin hyväksyttävää, kun otetaan huomioon laitteen tarkoituksellinen retro-henkisyys. USB-muistiin tallentamisen mahdollisuus tuo tälle laitteelle myös rutkasti lisäarvoa.

Lenco Classic Phono open top
Classic Phonon vinyylisoitin kätkeytyy tarvittaessa sulkeutuvan kannen alle.

Äänenlaatunsa puolesta Classic Phono ei tarjoa juurikaan yllätyksiä hyvässä tai pahassa. Laitteen sisäänrakennetut kaiuttimet ovat juuri niin hyvät, kuin tämän hintaiselta laitteelta sopii olettaakin. Ulkoisten kaiuttimien liitäntämahdollisuus olisi ollut erinomainen lisä Classic Phonoon jopa siinä määrin, että sen puuttuminen jää jopa hieman harmittamaan. Vaatimattomammalle kuuntelijalle Classic Phonon sisäiset kaiuttimet kuitenkin ajavat asiansa mallikkaasti, jolloin ulkoisia kaiuttimia tuskin jäädään kaipaamaankaan.

Classic Phono on erinomainen lisäys kodin äänentoistolaitteiden joukkoon, mikäli vanhat C-kasetit, vinyylit ja CD-levyt halutaan kaivaa esiin ja kokea entispäivien musiikinkuunteluhetkiä uudestaan. Myös ulkonäkönsä puolesta se tuo ympäristöönsä raikkaan tuulahduksen menneisyydestä. Classic Phono on myös hinnaltaan sen verran maltillinen, että sen ostaminen tuskin jää harmittamaan ketään jälkeenpäin.

Tekniset tiedot:

  • Hinta: 191 euroa (teknavi.com)
  • Kaiutinelementit:
    • 2 x 4,5 W (stereo, sisäänrakennetut kaiuttimet)
  • Liitännät:
    • Levylautanen
    • CD-levysoitin
    • C-kasettisoitin
    • AM/FM-radio
    • USB
  • Virrankulutus:
    • Käytössä: 19 W
  • Mitat:
    • Syvyys: 34 cm
    • Leveys: 49 cm
    • Korkeus: 25 cm
  • Paino:
    • 9,2 kg

Lue myös:
Samsung Sound Tower MX-T50 – Nupit kaakkoon ja bileet käyntiin
Yamaha MusicCast – älykäs äänentoistojärjestelmä kotiin
Vertailussa Yamaha MusicCast 20 ja MusicCast 50
Samsung HW-Q950T – erinomaisen yksityiskohtaista tilaääntä

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa!
Löydät meidät Facebookista, Instagramista, Twitteristä ja YouTubesta.

Päivitys 26.1.2021 klo 14.33: Otsikkoa korjattu.