Samsung HW-Q950T – erinomaisen yksityiskohtaista tilaääntä

Samsungin vuoden 2020 lippulaiva-soundbar, Q950T, tarjoaa ääniominaisuuksillaan katselukokemuksen, johon on helppoa uppoutua.

Tykkäsimme

Emme tykänneet

 • Ei automaattista äänen optimointia kuunteluympäristöä varten
 • Näytön sijainti

Samsung julkaisi vuoden 2020 soundbar-mallistonsa lippulaivan, HW-Q950T-mallin, aiemmin tänä vuonna. Q950T on 9.1.4-kanavainen äänentoistojärjestelmä, joka tukee Dolby Atmos- sekä DTS:X -äänentoistoformaatteja, ja johon kuuluu itse soundbarin lisäksi langaton bassokaiutin sekä langattomat takakaiuttimet.

Sekä soundbarissa että langattomissa takakaiuttimissa on eteenpäin suunnattujen kaiutinelementtien lisäksi myös ylöspäin suunnatut kaiuttimet, jotka on suunniteltu heijastamaan toistamansa ääni kuunteluympäristönsä katosta kuulijan korvaan. Soundbarissa on myös sivuille suunnatut kaiuttimet, jotka vastaavasti heijastavat ääntä katseluympäristönsä seinien kautta kuulijalle. Juuri nämä ominaisuudet mahdollistavat objektipohjaisen äänentoiston, kuten Dolby Atmos ja DTS:X, mikä takaa esimerkiksi elokuvia katsellessa monipuolisemman, realistisemman sekä immersiivisemmän kuuntelukokemuksen.

Objektipohjaisella äänentoistolla tarkoitetaan niin sanotusti monikanavaäänentoiston uudempaa ja monipuolisempaa äänentoiston muotoa. Erona näiden kahden välillä on yksinkertaisesti sanottuna se, että monikanavaääni on “kaksiulotteista” ja objektipohjainen äänentoisto taas “kolmiulotteista”. Objektipohjaisella äänentoistolla voidaan siis tuottaa ääntä kuulijan sivujen lisäksi myös tämän ylä- ja alapuolelle, ja näitä niin kutsuttuja ääniobjekteja voidaan luoda lähemmäs tai kauemmas kuulijasta. Lopputuloksena objektipohjainen äänentoisto auttaa kuulijaansa uppoutumaan kuulemaansa äänimaailmaan paremmin kuin monikanavaääni.

soundbar and woofer
sou950T-soundbar sekä langaton bassokaiutin.

Q950T on saatavilla vain mustan värisenä, ja sen hinta Samsungin sivuilla on 1 500 euroa. Yllä mainittujen osien lisäksi soundbarin pakkauksessa on mukana seinäkiinnikkeet, kaukosäädin paristoineen, sekä käyttöohjeet.

Käyttöönoton kepeät ensiaskeleet

Q950T:n soundbar on fyysisiltä mitoiltaan suhteellisen suuri (leveydeltään 123,2 ja syvyydeltään 13,8 senttimetriä), joten se vaatii TV-tasolta jonkin verran pinta-alaa. Se on myös melko korkea (6,95 senttimetriä), joten pahimmassa tapauksessa sen sijoittaminen TV:n eteen voi olla haastavaa. Kuitenkin, kuten aikaisemmin todettu, soundbar voidaan myös asentaa seinälle mukana tulevilla kiinnikkeillä, jolloin moista ongelmaa ei esiinny.

Soundbar voidaan kytkeä televisioon useammalla tavalla. Kaikkein paras vaihtoehto näistä on eARC-teknologiaa tukeva HDMI-liitäntä, joka tarjoaa parhaan äänenlaadun lisäksi mahdollisuuden edellä mainituille objektipohjaisille äänentoistoformaateille. Soundbarissa on myös Bluetooth-yhteys sekä optinen audioliitäntä äänisisääntuloina. Optinen audioliitäntä on yleisemmin tuettu liitäntä äänentoistossa, ja sellainen löytyy nykypäivänä käytännössä kaikista televisioista, mitä markkinoilla on. Se ei kuitenkaan tarjoa mahdollisuutta yhtä hyvälle äänenlaadulle, kuin eARC, eikä myöskään mahdollisuutta Dolby Atmos- tai DTS:X-äänentoistolle. Bluetooth-yhteydestä puhuttaessa pätevät samat onglemat, ja pahimmassa tapauksessa se voi olla ääniliitäntänä hyvinkin epävakaa ja lisätä viivettä äänentoistoon, mikä häiritsee esimerkiksi elokuvien ja TV-sarjojen katselukokemusta. Tästä syystä äänentoistojärjestelmissä suositaan yleensä langallista ääniliitäntää televisioita koskien. Bluetooth-yhteys toimii perinteisesti parhaiten musiikin suoratoistamisessa esimerkiksi älypuhelimelta.

Soundbarin HDMI-sisääntulot mahdollistavat useamman laitteen liittämisen televisioon. 4K:n lisäksi se tukee myös HDR10+:n läpivientiä.

Q950T connections
Soundbarissa on kaksi HDMI-sisääntuloa sekä optinen audioliitäntä.

Soundbarin käyttöönottoasennus on tehty erittäin helpoksi. Soundbar parittuu takakaiuttimiin sekä bassokaiuttimeen automaattisesti siinä vaiheessa, kun sen virtajohto kiinnitetään seinäpistokkeeseen. Mikäli näin ei jostain syystä tapahdu, soundbarissa olevaa ID SET -painiketta painamalla voidaan kytkeä langattomat kaiuttimet soundbariin myös manuaalisesti. Kun pariliitokset ollaan muodostettu, laite on periaatteessa käyttövalmis. Se voidaan kuitenkin lisäksi kytkeä myös langattomaan kotiverkkoon helpompaa ja laadukkaampaa musiikin kuuntelua sekä automaattisia ohjelmistopäivityksiä varten. Tämä onnistuu Samsung Smart Things -älylaitesovelluksen avulla, jonka kautta soundbaria voidaan myös hallita älypuhelimella.

Äänentoiston optimointi katseluympäristöä varten

Soundbarin käyttöönottoasennus ei itsessään ole vaikea eikä aikaa vievä projekti. Itse äänentoiston optimoinnissa puolestaan saattaa kulua enemmänkin aikaa. Tähän vaikuttaa esimerkiksi se, että toisin kuin joissain muissa samankaltaisissa soundbareissa, Q950T:ssä ei ole minkäänlaista mahdollisuutta äänentoiston automaattista kalibrointia varten. Nimenomaan tällaisissa soundbareissa, jotka ollaan suunniteltu toistamaan objektipohjaista ääntä, äänentoiston optimointi on tärkeää mikäli soundbarista halutaan ottaa kaikki ilo irti. Ilman äänentoiston automaattista kalibrointia jokainen tämän soundbarin 14:stä kanavasta on käyttäjän säädettävä itse kohdilleen. Q950T:stä löytyy toki tähän tarvittavat säädöt, joista jotkin säätävät kahta tällaista kanavaa yhtä aikaa, joten optimointi on mahdollista tehdä itse.

Toinen asia, mikä äänentoiston optimointia hankaloittaa, on soundbarin näyttö. Säädettäessä eri kanavien äänenvoimakkuutta kyseinen näyttö kertoo, mitä kanavaa ollaan säätämässä. Yksi huono puoli näytössä on se, että siinä pyörivä fontti on kooltaan sen verran iso, että näytöllä näkyy vain muutama kirjain kerrallaan. Tämä on kuitenkin hyvin pieni haittapuoli. Suurempi harmi on näytön sijainti soundbarissa: se on sijoitettu soundbarin päälle, ja vieläpä aivan siihen reunaan, joka on katsojasta kauimpana. Tämä johtaa siihen, että esimerkiksi eri kanavien äänenvoimakkuutta säädellessä näyttöä on käytännössä mahdotonta nähdä siirtymättä pääasialliselta kuuntelupaikalta (eli useimmiten sohvalta) soundbarin viereen. 

Q950T display
Soundbarin keskellä on näyttö sekä painikkeita muun muassa äänenvoimakkuuden säätelyä varten.

Objektipohjaisen äänentoiston optimointi olisi tarkoitus säätää kohdilleen juuri sille paikalle katseluympäristössä, jossa kuulija sijaitsee esimerkiksi elokuvaa katsellessa. Kuitenkin, koska näytön nähdäkseen kuulijan on siirryttävä aivan soundbarin viereen, tämä tarkoittaa sitä, että optimointiprosessiin kuuluu käytännössä jonkin verran liikkumista katselupaikan sekä soundbarin välillä. Toki tätäkin voidaan pitää positiivisena asiana; soundbarin asennuksen yhteydessä saa yllättävän paljon hyötyliikuntaa!

QLED:in paras kaveri, mutta hyvää pataa muidenkin kanssa

Q950T:n kaukosäädin muistuttaa hyvinkin paljon Samsungin televisioiden One Remote Control -kaukosäädintä. Siinä on samanlaiset liikkuvat painikkeet äänenvoimakkuuden säätelyä varten, kuin One Remote Control -säätimessä, joista toinen säätää koko järjestelmän äänenvoimakkuutta, ja toinen puolestaan bassokaiuttimen äänenvoimakkuutta. Lisäksi säätimessä on painikkeet asetuksille, tulolähteelle, Bluetooth-paritukselle ja mykistämiselle sekä suuntapainikkeet. Kaukosäätimen toimintaperiaatteet oppii nopeasti, ja se tuntuu mukavalta kädessä. 

soundbar remote
Q950T:n kaukosäädin muistuttaa Samsungin One Remote Control -kaukosäädintä

Mustassa kaukosäätimessä on kuitenkin se huono puoli, että koska mustalla pohjalla painikkeiden toiminnot ovat merkattuna valkoisella tekstillä, niitä voi olla hankalaa nähdä varsinkin pimeässä ympäristössä. Toisaalta, Q950T tukee myös HDMI CEC:tä, jonka ansiosta sen äänenvoimakkuutta voidaan säätää HDMI CEC -yhteensopivan television kaukosäätimellä. Tällöin itse soundbarin kaukosäädintä tulee käytettyä todella vähän. Lisäksi soundbarissa on sisäänrakennettuna mukana Amazon Alexa, mikä voi myös osittain korvata soundbarin kaukosäätimen.

Q950T on suunniteltu toimimaan parhaiten, kun sen liittää Samsungin televisioon. Hyviä esimerkkejä tästä ovat esimerkiksi Q Symphony -yhteensopivuus sekä soundbarin kyky asettaa äänentoistotila Peli-tilaksi automaattisesti, kun television tulolähteeksi valitaan jokin pelikonsoli. Q950T tukee myös Samsungin Tap Sound -ominaisuutta, jonka avulla Samsungin älylaite voidaan yhdistää soundbariin näpäyttämällä sitä hellästi soundbarin pintaa vasten. Nämä ominaisuudet ovat kuitenkin lähinnä lisämukavuuksia, eikä pelkästään niiden takia kannata välttämättä vaihtaa olemassa olevaa televisiota uuteen.

Kunnon äänentoistolla lisää iloa videosisältöön

Q950T:ssä on 4 eri äänitilaa: Vakio, Tilaääni, Peli, sekä Mukautuva tila. Mukautuvassa tilassa soundbar analysoi soitettavaa äänisignaalia, ja optimoi äänimaailmaansa sen mukaisesti. Mukautuva tila sekä Tilaääni soveltuvat elokuvien katselemiseen mainiosti, ja Tilaääni antaa nimensä mukaisesti elokuvalle upottavamman äänimaailman ohjaamalla enemmän ääntä langattomiin takakaiuttimiin. Mukautuva ääni tuntuu kuitenkin tekevän äänimaailmasta luonnollisemman, ja se selkeyttää erityisesti puheääntä.

Q950T rear speaker
Q950T:n takakaiuttimet ovat maltillisen kokoiset.

Elokuvia ja sarjoja katsellessa Q950T tarjoaa muutenkin erittäin immersiivisen kuuntelukokemuksen. Testatessa esimerkiksi Netflixistä Dolby Atmos -äänellä varustettuja nimikkeitä ääni ympäröi kuulijan todella uskottavasti tietenkin tekee katselukokemuksesta moninkertaisesti viihdyttävämmän varsinkin perinteiseen stereoäänentoistoon verrattuna. Objektipohjaista äänentoistoa kuunnellessa katselukokemus onkin perinteisesti immersiivisempi, ja varsinkin Q950T suoriutuu Dolby Atmos- sekä DTS:X -äänen toistamisesta mainiosti.

Soundbar-järjestelmän kaiuttimet toistavat ääntä erittäin monipuolisesti ja hyvin erottelevasti. Lisäksi objektipohjaista ääntä kuunnellessa ääniobjektien sijainti on todella helposti havaittavissa, mikä on omiaan parantamaan kuuntelukokemuksen immersiivisyyttä esimerkiksi elokuvia katseltaessa. Bassokaiutin suoriutuu tehtävästään myös hyvin, joskin syvimmät bassoäänet voisivat kaivata hieman enemmän iskevyyttä. Lisäksi joillakin taajuuksilla äänenvoimakkuus vaikutti olevan hieman heikompaa, kuin toisilla. Toisaalta nämä ongelmat ovat loppujen lopuksi erittäin vaikeita huomata varsinkin tavanomaisessa käytössä.

Q950T subwoofer
Langaton bassokaiutin takaapäin kuvattuna.

Erittäin hyvä, muttei täydellinen

Samsung HW-Q950T on hintaisekseenkin soundbariksi todella hyvä äänentoistojärjestelmä. Lisäksi Dolby Atmos- ja DTS:X -tukiensa ansiosta se on pitkäikäinen, sillä nämä äänentoistoformaatit ovat vasta yleistymässä. Vaikka soundbarin äänentoiston optimointi näitä formaatteja varten onkin hankalaa automaattisen optimoinnin puutoksen johdosta, itse käyttöönotto on tämän laitteen kohdalla tolkuttoman helppoa. 

Äänentoiston optimointi onkin ehkä Q950T:n suurin heikkous. Tämän hintainen soundbar pitäisi ehdottomasti olla äänentoistoltaan optimoitavissa automaattisesti. Valitettavasti sen lisäksi, että näin ei ole, soundbarin näytön sijoittelu tekee manuaalisesta optimoinnista edelleen hankalampaa, kuin mitä se jo itsessään on. Toki osaava ihminen pystyy suorittamaan tämänkin työn parhaimmillaan melko nopeastikin, mutta ensikertalaiselle äänentoiston optimointi objektipohjaisille ääniformaateille voi olla jopa ylitsepääsemätön uroteko ilman perinpohjaista perehtymistä asiaan.

Äänensä puolesta Q950T sopii hyvin käyttöön kuin käyttöön. Se tekee elokuvien katselusta sekä pelaamisesta antoisampaa etenkin Dolby Atmos- tai DTS:X -teknologiaa hyödyntävän sisällön kohdalla. Lisäksi se suoriutuu pelikäytöstä hyvin, puhumattakaan musiikin soittamisesta. Erinäisten liitäntöjensä ansiosta se on myös kytkettävissä monenlaisiin televisioihin, ja verkkoon liitettynä siitä voidaan soittaa korkealaatuista musiikkia myös langattomasti.

Tekniset tiedot:

 • Hinta: 1 500 euroa (Samsung)
 • Kokonaisteho: 546 W
 • Kanavien määrä: 9.1.4
 • Elementtien määrä: 20
 • 4K-läpivienti
 • HDR-läpivienti:
  • HDR10
  • HDR10+
 • Äänimuodot:
  • Dolby Atmos
  • DTS:X
 • Liitännät:
  • 2x HDMI sisääntulo
  • 1x optinen audiosisääntulo
  • 1x HDMI ulostulo (eARC)
  • WiFi
  • Bluetooth

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa!
Löydät meidät Facebookista, Instagramista, Twitteristä ja YouTubesta.