Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Yhdysvaltojen viestintävirasto tutkii: esimerkiksi iPhone 7 ja Samsung Galaxy S8 säteilivät lehden testissä huomattavasti yli raja-arvojen

Useat suositut älypuhelinmallit ylittivät selvästi sallitut säteilyrajat, the Chicago Tribune uutisoi. Varsin kehnosti testissä pärjäsivät muun muassa Applen iPhone 7 ja Samsungin Galaxy S8.

Älypuhelinten säteilyä rajoitetaan enemmän tai vähemmän tarkasti eri markkina-alueilla. Suomessa ja muualla Euroopassa raja-arvona pidetään kahta wattia kilogrammaa kohti (2W/kg), mikä käytännössä tarkoittaa tilannetta, jossa puhelimesta absorboituu säteilyä kahden watin teholla kilogrammaan käyttäjän kudosta. Yhdysvalloissa vastaava raja on 1,6W/kg.

Testissä puhelinten säteilyä testattiin 2-15 millimetrin päässä kehosta ja mukana oli 11 mallia, muun muassa Applen iPhone 7, iPhone 8 ja iPhone 8 Plus sekä Samsungin Galaxy S8, Galaxy S9 ja Galaxy J3.

Applen iPhone 7 säteili sallittua enemmän sekä 2 että 5 millimetrin etäisyydeltä, ja monesti arvot olivat jopa kaksinkertaiset raja-arvoihin verrattuna. iPhone 8 Plus sen sijaan alitti asetetut enimmäisarvon ja myös iPhone 8 pärjäsi hyvin lukuun ottamatta kahden millimetrin etäisyyttä.

Samsungin Galaxy S8 säteily kahden millimetrin etäisyydeltä peräti 8,22 watin teholla, mikä on noin viisinkertaisesti sallittu määrä. Galaxy S9 puolestaan pysyi koko testin ajan sallituissa rajoissa. The Chicago Tribunen mukaan keskimäärin huonoiten menestyivät iPhone 7 ja Galaxy S8, jotka ylittivät raja-arvot useilta etäisyyksiltä mitattuna.

Apple ja Samsung kommentoivat myöhemmin tapausta. Applen mukaan testien tarkkuuteen ei voi luottaa niiden toteuttamisen yhteydessä ilmenneiden epäkohtien vuoksi. Sen mukaan yhtiön mallit alittavat Yhdysvaltain viestintävirasto FCC:n asettamat raja-arvot, eikä tuoreen testin tuloksiin pidä luottaa. Samsung puolestaan tyytyi vain toteamaan, että yhtiön älypuhelimet ovat turvallisia ja täyttävät niille asetetut vaatimukset.

Testin puhelimista vähiten säteilivät Moto G6 Play ja BLU Vivo 5 mini, jotka eivät ylittäneet raja-arvoja miltään etäisyydeltä.

Yhdysvaltain viestintävirasto FCC on kertonut aloittavansa tutkinnan testin perusteella. FCC:n omat kokeet aloitetaan tulevien kuukausien aikana.

Sekä Euroopassa että Pohjois-Amerikassa älypuhelimet on testattava säteilyn varalta ennen niiden tuomista markkinoille. Hyväksynnän saamiseksi riittää kuitenkin, että yksi laite alittaa raja-arvot 25 millimetrin etäisyydeltä. Sekä 1,6 että 2 watin raja-arvolla tarkoitetaan enimmäissäteilyä, johon päästään vain tietynlaisessa käytössä.