Suomalaisfirma kehitti ennennäkemättömän tarkan virtuaalitodellisuuslaitteen – sai kumppaneiksi muun muassa Audin, BMW:n ja Volkswagenin

Suomalaisyritys Varjo Technologies on kehittänyt ennennäkemättömän tarkan virtuaalitodellisuuslaitteen. Varjon virtuaalilaseilla virtuaalimaailman tarkkuus nousee ihmissilmän tasolle.

Ideaansa Varjo nimittää bioniseksi näytöksi. Käytännössä ratkaisu seuraa katsetta ja näyttö on tarkka siitä kohdasta, johon käyttäjä katseensa kohdistaa. Kuvan tarkkuus on tietenkin elintärkeä ominaisuus virtuaalitodellisuuslaitteissa, ja toistaiseksi matalat tarkkuudet ovat hidastaneet laitteiden hyödyllisyyttä ja yleistymistä. Resolution is the revolution, markkinoi Varjo nyt uutta laitettaan.

”Pystymme lähes satakertaisesti parempaan tarkkuuteen kuin nykypäivän huippuluokan virtuaalilasit”, totesi Varjon perustaja ja toimitusjohtaja Urho Konttori Slushin päälavalla yhtiön tuotetta esitellessään.

Varjo ei tähtää ainakaan toistaiseksi kuluttajamarkkinoille, vaan ammattikäyttöön. Tänään Slushissa Varjo kertoi ensi kertaa kumppaneistaan sekä esitteli yleisölle laitteensa kehitysversiota.

Uusia kumppaneita eri teollisuuden aloilta

Varjon kumppanit tulevat eri toimialoilta. Viihdealalta mukana on 20th Century Fox -elokuvastudio, autonvalmistajista saksalaiset Audi, BMW ja Volkswagen sekä lentokonevalmistaja Airbus ja Saab, suunnittelualalta muun muassa Trimble, joiden lisäksi Varjo tekee yhteistyötä myös Technicolorin kanssa.

Nämä kumppanit tulevat työskentelemään yhdessä Varjon kanssa sen teknologian räätälöimiseksi kullekin teollisuuden alalle. Varjo alkaa toimittamaan alfatestivaiheen prototyyppejä ensimmäisille teknologiakumppaneilleen vielä ennen vuoden loppua. Tätä seuraavat beetavaiheen prototyypit lähtevät puolestaan toimitukseen vuoden 2018 ensimmäisen neljänneksen aikana. Vuoden 2018 toisella neljänneksellä Varjo aikoo kertoa lisää sekoitetun todellisuuden teknologiastaan. Ensimmäiset kaupalliset tuotteet on tarkoitus tuoda markkinoille vielä ensi vuoden aikana.

Varjo tekee yhteistyötä myös grafiikkapiirivalmistajien NVIDIAn ja AMD:n kanssa. Varjo-prototyypit toimitetaan Unreal- ja Unity-ohjelmistotuen kera.

Suomalaistiimi kehitti laitteen todella nopeasti

”Olen erittäin ylpeä tiimistä, joka onnistui kehittämään idean konseptista teknologiaprototyypiksi vain muutamassa lyhyessä kuukaudessa”, kommentoi Varjon perustaja ja toimitusjohtaja Urho Konttori. ”Yhdessä johtavien kumppaniemme kanssa hiomme nyt teknologiasta täydellistä ja suunnittelemme perustavalla tavalla vallankumouksellisen VR/XR-laitteen lanseerausta vuoden 2018 loppuun mennessä.”

Varjo nosti hiljattain 7 miljoonan euron rahoituskierroksen ja lisäksi 5,7 miljoonan euron tuotekehityslainan Tekesiltä. Varjolla on 35 työntekijää, moni näistä entisiä nokialaisia. ”Suomessa on Nokian ansiosta maailman parasta optiikkaosaamista”, kehui Varjon markkinointijohtaja Jussi Mäkinen, entisiä nokialaisia hänkin.

Kuva lentokoneen ohjaamosta yllä Varjon laitteella katseltuna ja alla tavallisilla muilla VR-laseilla.
Kuva lentokoneen ohjaamosta yllä Varjon laitteella katseltuna ja alla tavallisilla muilla VR-laseilla.