Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Raportti: Google lobbaa Yhdysvaltoja vapauttamaan sen Huawei-kiellosta – näkee kiellon uhkaavan kansallista turvallisuutta

Google lobbaa ahkerasti Yhdysvaltojen hallintoa vapauttamaan sen jatkamaan Android-käyttöjärjestelmään liittyvää yhteistyötä Huawein kanssa.

Tällä hetkellä Yhdysvallat on asettanut Huawein kieltolistalle, joka kieltää yhdysvaltalaisen teknologian, kuten komponenttien ja ohjelmistojen, myynnin Huaweille ilman kauppaministeriön erillistä lupaa. Tästä poikkeuksena 19. elokuuta asti on kuitenkin vielä voimassa väliaikainen lisenssi, joka mahdollistaa Huawein jatkavan rajattua yhteistyötä muun muassa myös Googlen kanssa.

Huawei on vakuuttanut, että jo myydyt ja tällä hetkellä myytävät laitteet tulevat saamaan tavallisesti käyttöjärjestelmä- ja tietoturvapäivityksiä jatkossakin ja jatkavat toimintaansa Googlen palveluiden kanssa huolimatta kieltopäätöksestä. Tulevien laitteiden osalta tilanne on kuitenkin eri, ja Huawei työstää nyt omaa käyttöjärjestelmäänsä korvaamaan niissä Googlen palveluilla varustetun Androidin.

Financial Times raportoi Googlen varoittaneen Yhdysvaltojen hallintoa sen asettavan Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuuden uhatuksi, jos se jatkaa Huawei-kieltoa. Googlen ajatuksen tässä lähteet kuvailevat olevan se, että Huawein oma käyttöjärjestelmä voisi olla alttiimpi hakkeroinnille. Googlen argumentti on vastakkainen Yhdysvaltojen kanssa. Se on perustellut toimiaan Huaweita vastaan juuri kansallisen turvallisuuden puolustamisella sen nähdessä Huawein tietoturvauhaksi johtuen väitetystä läheisyydestä Kiinan hallinnon kanssa.

”Google on esittänyt, että estämällä sitä toimimasta Huawein kanssa, Yhdysvallat riskeeraa kahden erilaisen Android-käyttöjärjestelmän syntymisen: alkuperäisen version sekä hybridiversion. Hybridiversiossa on todennäköisesti enemmän bugeja kuin Googlen versiossa, ja se voisi näin asettaa Huawein puhelimet suuremmaksi riskiksi tulla hakkeroiduksi, ei vähiten Kiinan toimesta”, kertoo yksi lähde Financial Timesille.

Googlella ollaan varmasti huolissaan turvallisuuden oheella myös sen omasta liiketoiminnasta. Huawei-yhteistyön katkeaminen voisi jatkossa tarkoittaa sitä, että Googlen palvelut löytyvät esiasennettuna pienemmästä osasta ympäri maailman myytäviä älypuhelimia.

Financial Timesin lähteiden mukaan korkean tason Google-johtajat ovat viime viikkoina lähestyneet Yhdysvaltojen kauppaministeriötä pyytäen pidentämään nykyistä väliaikaista yhteistyön jatkamisen mahdollistavaa helpotusta tai vapauttamaan Googlen kiellosta kokonaan.

Kauppaministeriön edustaja totesi kommenttina, ettei yhtiöiden yhteydenotoissa ole mitään uutta eivätkä ne vaikuta lain täytääntöönpanon toimiin.

”Muiden yhdysvaltalaisten yhtiöiden tavoin teemme yhteistyötä kauppaministeriön kanssa varmistaaksemme täyden sääntöjen mukaisuuden toiminnassamme sen vaatimusten ja väliaikaisen lisenssin kanssa. Fokuksemme on Google-käyttäjien turvallisuuden suojeleminen miljoonissa olemassa olevissa Huawei-puhelimissa Yhdysvalloissa ja ympäri maailmaa”, kommentoitiin Googlelta Financial Timesille sen raporttia.

Kiinan prsidentti Xi Jinping ja Yhdysvaltojen presidetti Donald Trump viime vuonna.
Kiinan prsidentti Xi Jinping ja Yhdysvaltojen presidetti Donald Trump viime vuonna.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on aiemmin väläyttänyt mahdollisuutta ratkaista Huawei-tilanne osana laajempia Yhdysvaltojen ja Kiinan välisiä kauppaneuvottelua. Näiden neuvottelujen mahdolliseesta edistymisestä ei kuitenkaan ole viime päivinä saatu suuntaan tai toiseen juuri uusia tietoja.

Viime vuonna, tuolloin Yhdysvaltojen asettamien Iranin pakotteiden rikkomisen ja sen jälkeisen sovintosopimuksen noudattamatta jättämisen jälkeen Yhdysvallat esti kaupankäynnin yhdysvaltalaisyhtiöiltä toisen merkittävän kiinalaisen verkkolaite- ja älypuhelinyhtiö ZTE:n kanssa pitkälti vastaavalla tavalla kuin mitä nyt Huawein kanssa. Tämä ehti halvaannuttamaan ZTE:n liiketoiminnan jopa kuukausien ajaksi. Tuolloin osana kauppaneuvottelujen edistymistä Yhdysvallat kuitenkin luopui alkuperäisestä rangaistuksesta eli kaupankäynnin keskeyttämisestä ja rangaistus muutettiin vain reilun miljardin dollarin sakoiksi eli mitättömän vähäiseksi alun perin kaavailtuun rangaistukseen verrattuna.

Huawein tilanteen ratkaisemiselle kauppaneuvottelujen osana ja lamaannuttavan päätöksen perumiselle on siis olemassa ennakkotapauskin, mutta nähtäväksi jää taipuuko Yhdysvallat muuttamaan päätöksiään myös Huawein suhteen.