Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Näin Nokia-pomo kommentoi paluuta puhelimiin

– Nokia on muuttunut täysin, totesi Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa Slushin lavalla.

Viimeisen kolmen ja puolen vuoden aikana Nokia on kokenut historiansa ja ehkä yhden koko maailman kaikkien aikojen suurimmista yritysten suunnanmuutoksista.

Nokia myi pois puhelimet ja osti verkot kokonaan itselleen.

– Nykyisistä työntekijöistämme yli 99 prosenttia, yli 100 000 henkeä, ei ollut suoraan nokialaisia kolme vuotta sitten, kertoi Siilasmaa. Samanlainen muutos on tapahtunut myös liikevaihdossa.

Vaikka koko firma on Nokiassa mennyt uusiksi, ”yhtiön henki” Siilasmaan mukaan on pysynyt ja jatkaa elämäänsä. Nokialla on takanaan niin pitkä historia, että sen takana on jo tietynlaista painovoimaa, kuvaili Siilasmaa. Ja koko Nokian historiahan on yhtä muutosta, paperinteosta ja kumisaappaista aina nykyhetkeen.

Siilasmaa oli Slushissa puhumassa yhdessä ruotsalaisen sijoittajasuvun Marcus Wallenbergin kanssa yritysten pitkäikäisyydestä ja salaisuuksista sen takana.

– Siihen on kaksi tekijää. Ensiksi, johdon ja koko yrityksen täytyy rakastaa omaa tuotetta ja tehdä työtä sen kanssa. Toiseksi, täytyy keskittyä asiakkaaseen. Fokuksen täytyy olla selkeä ja yrityksellä itseltään rohkeutta haastaa oma toimintaansa eikä antaa sitä mahdollisuutta muille, paalutti Siilasmaa.

Sanoissa kaikuu myös Nokian tarina viimeiseltä vuosikymmeneltä: se todellakin unohti asiakkaansa ja rohkeuden uudistua.

– Epäonnistuneet yritykset ovat epäonnistuneet juuri näissä asioissa.

Wallenberg korosti samoin myös yrityksen taloudellista asemaa.

Siilasmaalta kysyttiin myös Nokian mahdollisesta paluusta puhelinliiketoimintaan. Se ei juurikaan häntä innostanut.

– Kun olin väliaikainen toimitusjohtaja Microsoft-kaupan jälkeen, minulta kysyttiin tästä jatkuvasti ja vastaukseni oli jo silloin: puhelinliiketoiminnasta on tullut rakenteellisesti epäkiinnostava. Niistä on tullut vain mustia näyttöjä. Mitä hienoa olisi mennä takaisin tällaiseen näyttöbisnekseen? Emme mene takaisin samaa kuin mitä viisisataa muuta tekevät, linjasi Siilasmaa.

Tulevan viiden vuoden ajalta puhelinten sijaan teknologia-alalle ja Nokiallekin suurinta juttua Siilasmaa odottaakin virtuaalisesta todellisuudesta. Sen lisäksi Nokialta on luvassa muutakin jännää. ”Meillä on monia asioita tekeillä piilossa katseilta kammioissamme.”

– Olemme olleet huikean onnekkaita. Olemme tehneet valintoja, jotka joko toimivat hyvin tai sitten eivät ollenkaan ilman mitään muita vaihtoehtoja siinä välissä. Meidän onneksemme valintamme toimivat.