Nokia 9 PureView sai Android 10 -käyttöjärjestelmäpäivityksen – jakelu käynnistynyt Suomessa

Android 10 -käyttöjärjestelmäversion jakelu on alkanut päivityksenä Nokia 9 PureView -älypuhelimelle.

Päivityksen jakelu tapahtuu todennäköisesti tyypillisesti vaiheittain, minkä takia se ei välttämättä ole saatavilla kaikille käyttäjille samanaikaisesti. Myös Suomessa on kuitenkin raportoitu jo päivityksistä. Päivitystä voi hakea asetusvalikon kautta.

Android 10 -päivityksen mukana on yhä marraskuun tietoturvakorjaukset.

Nokia 9 PureView julkistettiin helmikuussa ja tuli myyntiin maaliskuun puolivälissä. Se on yhä Nokia-älypuhelinmalliston huippumalli ja erottuu joukosta muun muassa viidellä takakamerallaan.

Aiemmin Nokia-älypuhelimista Android 10 on julkaistu päivityksenä Nokia 8.1:lle alkaen 9. lokakuuta.

HMD Global kertoi aiemmin itse kertonut kattavasti Android 10 -päivitystensä aikataulusta. Suunniteltu aikataulu on eri mallien osalta seuraava:

  • Loka-joulukuu 2019: Nokia 7.1, Nokia 9 PureView
  • Vuodenvaihde 2019-2020: Nokia 6.1, Nokia 6.1 Plus, Nokia 7 Plus
  • Tammi-maaliskuu 2020: ensin Nokia 2.2, Nokia 3.1 Plus, Nokia 3.2, Nokia 4.2 ja sitten Nokia 1 Plus, Nokia 5.1 Plus ja Nokia 8 Sirocco
  • Huhti-kesäkuu 2020: Nokia 2.1, Nokia 3.1, Nokia 5.1, Nokia 1

Yltä listalta puuttuvat vielä uusimmat Nokia 7.2 ja Nokia 6.2 -mallit, joiden odotetaan saavan päivityksen myös ensimmäisten joukossa.

Google julkaisi Android 10:n omille Pixel-älypuhelimilleen 3. syyskuuta.

Vuoden 2017 Nokia-älypuhelinmallit eivät enää tule saamaan Android 10 -päivitystä niiden saatua jo kaksi merkittävää käyttöjärjestelmäversiopäivitystä. Sen sijaan vuoden 2018 malleille HMD Global tuo vielä Android 10:n.

Android 10 -aikataulu Nokia-älypuhelimille.
Android 10 -aikataulu Nokia-älypuhelimille.

Android 10 sisältää monia uudistuksia vakio-Androidiin. Näitä ovat käyttöliittymässä esimerkiksi käyttöjärjestelmän laajuinen tumma tila ja uudistettu yksinkertaisempi pyyhkäisyelenavigointi.

Uusilla pyyhkäisyeleillä takaisinpäin pääsee jatkossa näytön sivureunasta pyyhkäisemällä, kotinäkymään siirtyminen onnistuu pyyhkäisemällä näytön alareunasta ylöspäin ja sovellusten välillä voi siirtyä suoraan näytön alareunassa sivuttain pyyhkäisemällä.

Uusia ominaisuuksia Android 10:ssä ovat esimerkiksi kuulokkeiden kanssa käytettävä kuulemista helpottava äänivahvistintoiminto, uusi nopeammin toimiva jakonäkymä ja valittujen sovellusten ilmoitukset käytöstä poistava Focus Mode -keskittymistila osana Digitaalista hyvinvointia. Myös Android Auto on jatkossa valmiina osa Android 10 -käyttöjärjestelmää ilman erillistä sovellusasennusta. Ilmoituksissa tarjolla voi olla älykkäiden vastausten ohella myös älykkäitä toimintoehdotuksia, kuten ehdotus karttasovelluksen avaamisesta. Myöhemmin osaksi Android 10 -järjestelmää on tulossa vielä myös kaikki laitteella toistettavat videot ja äänisisällöt haluttaessa tekstittävä Live Caption -ominaisuus.

Android 10 tuo myös parannuksia yksityisyysasetuksiin ja tiukennuksia sovellusten sijaintitiedon käyttöön sekä uusia teemavalintoja. Pinnan alla Android 10 sisältää myös monia lisäyksiä, kuten tuen HDR10+:lle ja AV1-videokoodekille.

Android 10 tuo mukanaan myös 65 uutta emojia.