Uusi verkkokauppa Teknavi.com

MobilePay yhdistyi Vippsin kanssa - tuttu nimi säilyy käytössä Suomessa

Vipps MobilePay on nyt aloittanut toimintansa.

Mobiilimaksuyritysten MobilePayn ja Vippsin yhdistyminen toteutunut tänään 1. marraskuuta sen jälkeen, kun MobilePay ja Vipps saivat yhdistymiselleen hyväksynnän Euroopan komissiolta kymmenen päivää sitten.

Tanskalaisen Danske Bankin omistama MobilePay, norjalainen pankkien yhteenliittymän Vipps sekä OP Ryhmä Pivo-palvelunsa osalta ilmoittivat yhdistymisestään alun perin kesäkuussa 2021. Syyskuussa 2022 OP Ryhmä ja Pivo ilmoittivat jäävänsä pois yhdistymisestä, koska EU-komission näkemyksen mukaan OP:n Pivo-sovelluksen ja MobilePayn yhdistäminen olisi voinut johtaa Suomen mobiilimaksumarkkinan liialliseen keskittymiseen.

Lopulta MobilePayn ja Vippsin yhdistymisen seurauksena on nyt kuitenkin syntynyt merkittävä pohjoismainen ja eurooppalainen mobiililompakkopalveluja tarjoava yritys. Vippsin ja MobilePayn piiriin kuuluu jo nyt liki 11 miljoonaa käyttäjää ja yli 400 000 maksupistettä ja verkkokauppaa. Maksutapahtumia tehdään vuosittain noin 900 miljoonaa.

Tänään toiminnan yhdessä aloittaessaan yhdistynyt yritys Vipps MobilePay on kertonut uudesta organisaatiostaan. Se koostuu kolmesta rajat ylittävästä ja asiakaskeskeisestä liiketoiminta-alueesta, jotka ovat suuret asiakkaat, pienet ja keskisuuret asiakkaat sekä käyttäjät. Näistä kukin vastaa tuotekehityksestään ja asiakassuhteistaan. Uuteen yritykseen perustetaan myös ”uuden kasvun” yksikkö, joka kehittää kokonaan uusia liiketoiminnan ratkaisuja. Lisäksi useilla tukitoiminnoilla vahvistetaan liiketoiminta-alueiden ja koko yrityksen kapasiteettia.

”Tämä organisaatiorakenne varmistaa, että tunnemme asiakkaamme hyvin ja voimme siten kehittää palveluitamme nopeammin. Vastaamme asiakkaidemme tarpeisiin kokonaisvaltaisella ja asiakaslähtöisellä tavalla sen sijaan, että kävisimme keskusteluita tuotekärjellä” toteaa Rune Garborg, uuden yrityksen, Vipps MobilePayn toimitusjohtaja.

Vippsin aiemmat omistajapankit omistavat uudesta Vipps MobilePay -yrityksestä 72,2 prosenttia ja MobilePayn tähän asti omistanut Danske Bank 27,8 prosenttia. Emoyhtiön, Vipps AS:n, pääkonttori sijaitsee Oslossa ja konserni on tulevaisuudessa Norjan rahoitusvalvontaviranomaisten valvonnassa.

Vipps MobilePayn hallituksen puheenjohtajana toimii Kjerstin Braathen. Hän on Vippsin hallituksen nykyinen puheenjohtaja ja suurimman norjalaisen pankin, DNB:n, toimitusjohtaja. Muita hallituksen jäseniä ovat:

“En malta odottaa, että pääsen aloittamaan työt tämän upean uuden yrityksen kanssa nyt, kun uudet sitoutuneet omistajat ja osaava johto on kasassa”, kommentoi Vipps MobilePayn uusi toimitusjohtaja Rune Garborg.

Uusi yritys on kertonut aiemmin aloittavansa toimintojen siirtämisen Vippsin teknologia-alustalle. Kaikki maksamisen ratkaisut, käyttäjät ja yritysasiakkaat tulevat toimimaan samalla alustalla.

Siirtyminen Vippsiltä tulevalle alustalle onkin suomalaisten MobilePay-käyttäjien kannalta yhdistymisen merkittävin muutos, kun alkuperäisistä suunnitelmista poiketen OP Ryhmän Pivo ei ole nää mukana yhdistymisessä.

Tarkemmasta Vippsin alustalle siirtymisen aikataulusta ei ole toistaiseksi tiedotettu.

Uusi yritys jatkaa toimintaansa jo tunnettujen brändiensä kanssa, eikä yhdistymisestä siten aiheudu muutoksia palveluiden nimiin Suomessa ja Tanskassa.

”MobilePay on Suomen suosituin mobiilimaksusovellus ja jatkamme täällä samalla nimellä”, on MobilePay Suomi kertonut Twitterissä.

Yhdistymisen myötä palveluiden on lupailtu jatkossa paranevan ja kehittyvän entistäkin nopeammin. Vasta aika kuitenkin näyttää, vastaavatko integraation vaikutukset ja seuraukset lupauksia.