iPhonen ja iPadin tämän vuoden suurpäivitys on täällä - Apple julkaisi iOS ja iPadOS 17:n

Apple on julkaissut uudet merkittävät käyttöjärjestelmäversiot iPhonelle ja iPadille.

iOS:n ja iPadOS 17:n ensiesittely tapahtui jo kesäkuun alussa WWDC-tapahtumassa, mutta nyt uudet ohjelmistot ovat tulleet saataville.

iOS ja iPadOS 17:n rinnalla Apple julkaisi Apple Watch -päivityksenä watchOS 10:n sekä Apple TV -laitteille tvOS 17:n ja HomePod-kaiuttimille vastaavasti uuden 17-version.

Mac-tietokoneiden macOS Sonoma -käyttöjärjestelmäversio on tulossa vasta hieman myöhemmin, 26. syyskuuta.

iPhoneista iOS 17:ää ei enää julkaistu iPhone 8:lle ja iPhone 8 Plussalle sekä iPhone X:lle, jotka Apple julkisti syksyllä 2017. Samoin iPadOS 17 pudottaa tuen piiristä pois alkuperäisen 1. sukupolven 12,9 tuuman iPad Pron sekä 5. sukupolven iPadin.

iOS 17 -päivityksen saavat iPhonet

 • iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro, iPhone 14 Pro Max
 • iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max
 • iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max
 • iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max
 • iPhone XS, iPhone XS Max
 • iPhone XR
 • iPhone SE (2. ja 3. sukupolvi)

iPadOS 17 -päivityksen saavat iPadit

 • iPad Pro (2. sukupolvi ja uudemmat)
 • iPad Air (3. sukupolvi ja uudemmat)
 • iPad (6. sukupolvi ja uudemmat)
 • iPad mini (5. sukupolvi ja uudemmat)

iOS ja iPadOS 17 pudottavat näin tuen piiristä useimmat A11 Bionic -järjestelmäpiirillä tai vanhemmalla varustetut laitteet. Poikkeuksia tähän ovat 6. ja 7. sukupolven iPadit A10 Fusion -järjestelmäpiirillä sekä 2. sukupolven 10,5 ja 12,9 tuuman iPad Prot A10X Fusion -piirillä.

Näin päivität Apple-laitteesi

 • iPhone ja iPad
  • Asetukset – Yleiset – Ohjelmistopäivitys
 • Apple TV
  • Asetukset – Järjestelmä – Ohjelmistopäivitykset – Päivitä ohjelmisto
 • HomePod
  • iPhonella, iPadilla tai Macilla: Koti-sovellus – lisävalikko (kolme pistettä) – Kodin asetukset – Ohjelmistopäivitys

iOS ja iPadOS 17 tuovat runsaasti mielenkiintoisia uudistuksia iPhoneen ja iPadiin. Nostamme alla esiin merkittävämpi uudistuksia.

iOS 17 tuo iPhoneihin uutena ominaisuutena Yhteystietojulisteet, joilla voi luoda muille iPhone-käyttäjille heille soitettaessa näkyvän julisteen. Julisteessa voi käyttää esimerkiksi omaa kuvaa tai Memoji-hahmoa sekä muuttaa näkyvää nimeään ja sen fonttia.

Erilaisia yhteystietojulisteita iOS 17:ssä.
Erilaisia yhteystietojulisteita iOS 17:ssä.

Lisäksi julisteita hyödynnetään myös toisessa uudistuksessa, AirDrop-jaon uudessa NameDrop-toiminnossa, jolla käyttäjät voivat helposti jakaa yhteystietojaan tuomalla iPhonensa lähekkäin. Lisäksi vastaavalla tavalla lähekkäin tuomista hyödynnetään myös AirDrop-jaon helpottamisessa sekä SharePlay-jaon aloittamisessa.

Yhteystietojulisteet näkyvät myös vaihdettaessa yhteystietoja NameDrop-jaolla.
Yhteystietojulisteet näkyvät myös vaihdettaessa yhteystietoja NameDrop-jaolla.

iPhone saa iOS 17:ssä myös StandBy-toiminnon, joka esittää uudenlaisen käyttöliittymän iPhonen ollessa valmiustilassa ja käännettynä sivusuuntaan esimerkiksi telineessä.

iOS 14:ssä aikanaan esitellyt kotinäkymän widgetit kuin myös iOS 16:sta alkaen mukana olleet lukitun näytön näkymän kehittyvät iOS 17:ssä interaktiivisiksi, joka mahdollistaa toiminnallisuuden suoraan widgetiä painamalla – esimerkiksi valojen kytkemisen päälle tai pois tai muistilistan asioiden ”ruksaamisen”.

Kotinäkymän widgetit voivat iOS ja iPadOS 17:ssä olla interaktiivisia, eli sisältää suoraan itsessään toimintoja.
Kotinäkymän widgetit voivat iOS ja iPadOS 17:ssä olla interaktiivisia, eli sisältää suoraan itsessään toimintoja.
FaceTime-videopuheluja voi jatkossa käydä Apple TV:n kautta suurella ruudulla käyttäen iPhonea tai iPadia kamerana.
FaceTime-videopuheluja voi jatkossa käydä Apple TV:n kautta suurella ruudulla käyttäen iPhonea tai iPadia kamerana.

FaceTime-videopuheluissa uusi mahdollisuus yhdessä tvOS 17:n kanssa on käydä videopuheluja Apple TV:n kautta iPhonen tai iPadin toimiessa kamerana. Toiminto vaatii iPhoneista vähintään iPhone XR:n tai XS:n sekä 2. sukupolven Apple TV 4K:n tai uudemman. Lisäksi FaceTime-puheluissa uutta on myös mahdollisuus lähettää video- tai ääniviesti vastaamatta jääneen puhelun jälkeen sekä käsieleiden aktivoimat videofektit.

Viestinnässä lisäksi tarrakuvakkeiden käyttö ja luominen helpottuvat – ja niitä voi luoda jatkossa animoituna myös Live-kuvista.

Apple on panostanut iOS ja iPadOS 17:ssä tarrojen käyttöön ja luomiseen omista kuvista.
Apple on panostanut iOS ja iPadOS 17:ssä tarrojen käyttöön ja luomiseen omista kuvista.

Näppäimistön ennustavaan tekstinsyöttöön Apple tuo uusissa käyttöjärjestelmäversioissa uuden tekoälymallin, jonka pitäisi parantaa ehdotuksia huomattavasti.

Safari-selaimessa uudistuksia ovat esimerkiksi profiilit, joilla voi vaikkapa erotella työ- ja vapaa-ajan tiedot toisistaan, sekä nopeammin toimiva haku.

Kartat-sovellus saa siitä puuttuneen tuen karttojen lataamiselle laitteen muistiin.

Sirin käyttöä helpottamaan on tulossa kutsukomennon yksinkertaisempi muoto, ”Hei Sirin” sijaan pelkkä ”Siri”, joka tosin on aluksi saatavilla vain englannin kielellä Siriä käytettäessä, kuten myös peräkkäiset pyynnöt ilman Sirin aktivoimista uudelleen sitä kutsumalla.

Viesteissä, AirDrop-vastaanotossa, kuvavalitsimessa, FaceTime-viesteissä, uusissa yhteystietojulisteissa sekä sovelluksissa iPhone tai iPad voi jatkossa varoittaa arkaluonteisesta sisällöstä ennen sen esittämistä.

iPadOS 17:n uudistuksia.
iPadOS 17:n uudistuksia.

iPadien iPadOS 17 sisältää myös muutamia omia merkittäviä uudistuksia.

iPadOS 17:n myötä jo iOS 16:sta iPhoneissa tuttu lukitun näytön mukauttaminen, mukaan lukien widgetit, saapuvat iPadeihinkin.

Lukitun näytön widgetit tulevat iPadOS 17:ssä mahdollisiksi iPadeissakin.
Lukitun näytön widgetit tulevat iPadOS 17:ssä mahdollisiksi iPadeissakin.

iPadOS 16:ssa ensiesitelty Näyttämömestari-moniajotoiminto puolestaan muuttuu joustavammaksi ikkunoiden järjestämisen ja koon muuttamisen osalta.

Lisäksi iPadOS 17 tuo Terveys-sovelluksen ensi kertaa iPadille.

Terveys-sovellus saapuu iPadOS 17:n myötä ensi kerran iPadeille.
Terveys-sovellus saapuu iPadOS 17:n myötä ensi kerran iPadeille.

Edellä mainittujen ohella iOS ja iPadOS 17 sisältävät tietenkin myös lukuisan määrän pienempiä muita uudistuksia ja muutoksia. Samalla on hyvä huomata, että osa edellä mainituista toiminnoista rajoittuu uudempiin laitteisiin.

Erikseen mainittavan arvoisia ovat uusien käyttöjärjestelmäversioiden myötä AirPods-kuulokkeille julkaistavat päivitykset. 2. sukupolven AirPods Pro -kuulokkeet saavat uuden Adaptive Audio -tilan, joka yhdistää melunvaimennuksen ja läpikuuluvuustilan automaattisesti mukautuvaksi käyttötilaksi. Laajemmin useimmat eri AirPods-kuulokkeet saavat parannuksia yhteyden vaihtumiseen eri Apple-laitteiden välillä sekä uuden kosketuseleen mykistystoiminnon käyttämiselle puheluissa.

Lisäksi osa iOS ja iPadOS 17 -uudistuksista on tulossa vasta hieman myöhemmin. Näihin lukeutuvat uusi Journal-päiväkirjasovellus, AirDrop-jakojen jatkuminen internetin kautta suoran yhteyden katketessa sekä mahdollisuus kutsua kavereita osallistumaan soittolistojen muokaamiseen Musiikki-sovelluksessa.

iOS ja iPadOS 17:n rinnalla Apple julkaistava TV:lle julkaistava tvOS 17 on pienempi päivitys, mutta tuo muutamia kiinnostavia uudistuksia. Kuten edellä mainittu, 2. sukupolven tai uudemmalle Apple TV 4K:lle se tuo tuen FaceTime- ja muille videopuheluille iPhonen tai iPadin toimiessa kamerana. FaceTime-videopuhelujen lisäksi tvOS:lle ovat tulossa myös videopuhelusovellukset, kuten Ciscon Webex sekä Zoom.

Ohjauskeskus tvOS 17:ssä.
Ohjauskeskus tvOS 17:ssä.

tvOS 17 tuo Apple TV:lle myös uudistetun Ohjauskeskuksen, jonka on tarkoitus helpottaa tärkeimpien asetusten ja tietojen käsittelyä. Osana sitä näkyy tietoa järjestelmän tilasta, kellonaika sekä käytössä oleva käyttäjäprofiili.

tvOS 17 tuo apua myös kadonneen kaukosäätimen pulmaan. iPhonella voi jatkossa etsiä kadonnutta kaukosäädintä, 2. sukupolven Siri Remotea tai uudempaa. Ympyrä iPhonen näytöllä viestii, kun kaukosäädintä lähestytään.

tvOS 17 tulee saataville päivityksenä Apple TV HD:lle ja Apple TV 4K:lla, mutta monet uudistuksista, kuten videopuhelut, tulevat vain viimeksi mainitulle.

HomePod-kaiutinten 17-ohjelmistoversio tuo muun muassa mahdollisuuden pyytää Siriä toistamaan mediaa iPhone-sovelluksista.