Uusi verkkokauppa Teknavi.com

IPhone 7 Plus on todennäköisesti markkinoiden paras kamerapuhelin – Syy on tässä

Kamera on se ominaisuus, jolla älypuhelinvalmistajat pyrkivät ratsastamaan esitellessään uusimpia huippumallejaan. Apple ei ole tehnyt tässä mielessä poikkeusta. Eilen esitelty iPhone 7 tarjoaa eittämättä tämän hetken parhaan mobiilikameran. Vertailun vuoksi todettakoon, että kilpailu Samsungin Galaxy S7:n kanssa on tiukka. Innokkaista mobiilikuvaajista kilpailevat myös Huawei P9 ja LG G5, molemmat varsin innovatiivisilla ratkaisuilla.

Uuden iPhonen parasta kuvanlaatua tarjoaa kalliimpi Plus-malli, jossa on ensimmäistä kertaa Applen historiassa kaksoiskamera.

Ehkä merkittävin uudistus on kuitenkin kuvasignaaliprosessori, joka on uuden A10 Fusion -prosessorin sisällä. Signaaliprosessori parantaa kuvien tarkennusta ja valkotasapainoa ja lisää kuviin aikaisempaa enemmän syvyysvaikutelmaa.

Apple on parantanut led-salamaa siten, että se tuottaa 50 prosenttia kirkkaamman valon kuin edellisessä versiossa. Quad-Led True Tone flash -nimihirviöksi ristitty ominaisuus säätää automaattisesti ympäristön värilämpötilan ja vähentää keinotekoisista valolähteistä aiheutuvaa kuvan välkkymistä.

Bokeh-efekti ja optinen zoom

IPhone 7 Plus -mallilla Apple tavoittelee vaativampien mobiilikuvaajien suosiota. Puhelimessa on kaksi 12 megapikselin kameraa, joista toinen on sama kuin halvemmassa iPhone 7:ssä. Toisessa kamerassa on telelinssi f/2,8 aukkosuhteella. Linssin avulla puhelimeen on tuotu 2-kertainen optinen zoom, jollainen on harvinaisuus mobiilikameroissa. Samalla digitaalista zoomia on saatu jatkettua 10-kertaiseksi. Tässä yhteydessä Samsungin Galaxy S7 asettaa iPhone 7:lle tiukan haasteen, sillä sen kamerassa aukkoluku on vielä parempi, f/1,7.

Telelinssin avulla kuviin saa aikaisempaa paremman bokeh-efektin, mutta se vaatii puhelimeen ohjelmistopäivityksen, joka julkaistaan tulevien viikkojen aikana. Bokeh-efektillä tarkoitetaan lyhyen syväterävyyden luomaa taustan summennusta. Päivitys tuo iPhonen kamerasovellukseen uuden muotokuvamoodin. Tämä ominaisuus vie iPhone-kuvaamista lähemmäs perinteisiä järjestelmäkameroita.

Molempien iPhone-versioiden selfie-kameroita on parannettu. Nyt etukameran kennossa on 7 megapikseliä ja aukkosuhdetta on kasvatettu (f/2,2). Etukamerassa on digitaalinen kuvanvakaaja ja sillä voi kuvata teräväpiirtovideota.

Kilpailu kiristyy

Applen kamerauudistukset lupaavat paljon. Niiden perusteella voi melko varmasti ennustaa, että yhtiö on pystynyt petraamaan selvästi jo entuudestaan erinomaista mobiilikameraa. IPhone-kuvaus pysyy yhtä yksinkertaisena kuin aikaisemminkin, eli manuaalisia kuvaussäätöjä metsästävän kannattaa valita esimerkiksi Huawei P9 tai LG G5. Samsung Galaxy S7 sen sijaan tarjoaa useimpia kilpailijoitaan paremmat kuvat vähäisessä valaistuksessa.

Kuluttajan kannalta ikävä asia on, että parhaan kuvanlaadun tarjoavasta iPhone 7 Plus -mallista saa pulittaa yli 900 euroa.