iPhone 14 -puhelinten satelliittiyhteydet nyt käytettävissä Pohjois-Amerikassa - hätäviestit mahdollistava toiminto laajenee joulukuussa myös valittuihin Euroopan maihin

Yhtenä uudistuksena kaikki syksyn 2022 uudet iPhone 14 -puhelimet tukevat ensi kertaa satelliittiyhteyksiä hätäviesteihin.

Applen alun perin jo puhelinten julkistuksen yhteydessä esittelemä satelliittiyhteystoiminto on saatavilla tästä päivästä 15. marraskuuta alkaen aluksi Yhdysvalloissa ja Kanadassa.

Lisäksi samalla Apple kertoi tänään ensi kerran, että satelliittiyhteystoiminto on laajenemassa Ranskaan, Saksaan, Irlantiin ja Isoon-Britanniaan joulukuun aikana.

”Jotkut suosituimmista matkakohteista ovat syrjässä, ja niistä yksinkertaisesti puuttuu matkapuhelinverkko. Emergency SOS via satellite -toiminnolla iPhone 14 -mallisto tarjoaa korvaamattoman työkalun, jonka avulla käyttäjät voivat saada tarvitsemaansa apua, kun he ovat poissa verkosta”, kommentoi Applen markkinointijohtaja Greg Joswiak. ”Tiimimme työskentelivät väsymättä ratkaistaakseen joukon uusia teknisiä haasteita tuodakseen tämän palvelun saataville, luotettavan maanpäällisen infrastruktuurin rakentamisen lisäksi. Emergency SOS via satellite on läpimurtopalvelu, joka on saatavilla vain iPhone 14 -mallistossa, ja uusi innovaatio, jonka toivomme tarjoavan asiakkaillemme mielenrauhaa.

Apple sisällyttää satelliittiyhteyspalvelun maksutta iPhone 14 -puhelinten mukaan kahdeksi vuodeksi. Toiminto hyödyntää iPhone 14 -puhelimista löytyviä kustomoituja komponentteja, minkä takia se ei ole saatavilla vanhemmissa iPhoneissa. Käyttö vaatii vähintään iOS 16.1 -käyttöjärjestelmäversion, jonka Apple julkaisi 24. lokakuuta.

Satelliittiyhteydellä toimiva hätäviestitoiminto iPhone 14 -puhelimissa ilmestyy tuetuilla alueilla käytettäväksi, jos käyttäjä ei saa yhteyttä hätäkeskukseen mobiili- tai Wi-Fi-verkon kautta.

Toiminto kysyy käyttäjältä joukon tilannetta taustoittavia ennakkokysymyksiä ja ohjaa tämän jälkeen osoittamaan puhelimen kohti satelliittia yhteyden aikaansaamiseksi ja hätäviestin lähettämiseksi. Viestien lähettäminen satelliittiyhteydellä voi kestää silti 15 sekunnista jopa minuutteihin johtuen vähäisestä kaistanleveydestä.

Viestin mukana välittyvät tiedot esimerkiksi sijainnista, mukaan lukien korkeudesta, iPhonen akun varauksen tasosta ja valinnaisesti käyttäjän terveystiedoista.

Satelliittiyhteyksien kokeilemiseen Apple tarjoaa lisäksi erillisen demotoiminnon, jotta turhan takia ei otettaisi yhteyttä hätäkeskuksiin.

Satelliittiyhteyttä iPhone 14 -puhelimissa voi käyttää hätäviesteihin sekä sijainnin jakamiseen Etsi-sovelluksessa.
Satelliittiyhteyttä iPhone 14 -puhelimissa voi käyttää hätäviesteihin sekä sijainnin jakamiseen Etsi-sovelluksessa.

Varsinaisten hätäviestien lisäksi satelliittiyhteyden kautta voi iPhonen Etsi-sovelluksella jakaa oman sijaintinsa ystävilleen.

Puheluja satelliittiyhteydellä iPhone 14 -puhelimet eivät tue.

Satelliittiyhteyksillä toimivat hätäviestit ovat tarkoitettu käytettäväksi perinteisen mobiiliverkon ulottumattomissa, ja niitä tukevat sekä iPhone 14 ja iPhone 14 Plus että iPhone 14 Pro ja iPhone 14 Pro Max. Apple yhteistyökumppani satelliittiyhteyksissä on Globalstar, jonka toimintaa Apple on tehdyn sopimuksen myötä sitoutunut rahoittamaan 450 miljoonalla dollarilla.

Applen 450 miljoonan dollarin investoinnilla Globalstar on avannut uusia ja päivittänyt olemassa olevia maa-asemia.
Applen 450 miljoonan dollarin investoinnilla Globalstar on avannut uusia ja päivittänyt olemassa olevia maa-asemia.

Globalstar tarjoaa iPhone 14 -puhelinten satelliittiyhteyksien käyttöön 24 satelliittia, jotka liikkuvat matalalla Maan kiertoradalla yli 4 400 kilometrin tuntivauhdilla. Käytettäessä hätäviestitoimintoa iPhone lähettää viestin satelliittiin, joka sen jälkeen välittää sen eteenpäin maa-asemaan, joka huolehtii viestin eteenpäin määränpäähänsä esimerkiksi hätäkeskukseen. Jos paikallinen hätäkeskus ei pysty vastaanottamaan tekstiviestejä, hoitavat Applen työntekijät tiedon hätäkeskukselle muulla tavalla.

Applen rahoittamilla Globalstartin maa-asemilla käytetään uusia korkeatehoisia antenneja, jotka on suunniteltu valmistettu erityisesti Applelle Cobham Satcomin toimesta Kalifornian Concordissa.

Mobiiliverkon ulkopuolella satelliittiyhteydellä lähetettävät hätäviestit ovat hyödyllisiä vain harvoin, mutta tarvittaessa ne voivat tietenkin olla elintärkeitä. Opensignalin raportti tarkasteli aiemmin eri maissa puhelinten mobiiliverkon ulottumattomissa viettämää aikaa. Suomessa puhelimet ovat Opensignalin mukaan mobiiliverkon ulottumattomissa pienimmän ajan Euroopan maista.

Satelliittiyhteydellä toimivien hätäviestien lisäksi Apple laajensi iPhone 14 -puhelimissa turvaominaisuuksia myös kolarintunnistuksella. iPhone tunnistaa autokolarin ja hälyttää tarvittaessa itsenäisesti apua, jos käyttäjä ei reagoi puhelimen ilmoitukseen. Tunnistusta avittavat uusi korkeiden g-voimien kiihtyvyysanturi sekä laajan mitta-alueen gyroskooppianturi.