Uusi iOS 10 tulee pian – näin iPhonesi ja iPadisi muuttuu

Apple kertoi keskiviikkona uuden iOS 10 -käyttöjärjestelmänvirallisen julkaisupäivän. Päivitys saapuu ladattavaksi yhteensopiville laitteille tiistaina 13. syyskuuta.

iOS 10 tuo paljon uudistuksia, joista yksi merkittävimpiä lienee Siri-ääniavustajan avautuminen kolmannen osapuolen sovelluksille. Tämä on merkittävä uudistus Sirille, mutta aivan kaikille sovelluksille Siri-rajapinnat eivät kuitenkaan avaudu.iOS 10.0:n myötä Siri voi toimia seuraavien sovellustyyppien kanssa: kyytien tilaaminen (esimerkiksi Uber), viestit, kuvien etsiminen (etsi videoita ja kuvia tietyissä sovelluksissa), maksujen lähettäminen, VoIP-puhelut (esimerkiksi WhatsApp-puhelut) ja kuntoilusovellukset.

iOS 10:n myötä lukitusruudusta tulee aiempaa monipuolisempi. Sivuttaispyyhkäisyllä pääsee jatkossa käsiksi kameraan ja widgetteihin eli pienoissovelluksiin aiempaa helpommin. Alhaalta esiin pyyhkäistävä hallintakeskus on taas suunniteltu uusiksi.Näiden ohella 3D Touch tarjoaa monia uusia tapoja toimia suoraan lukitusruudulla ja kotivalikossa.

Toinen alue, johon iOS 10:ssä on panostettu, on älykkyyden tuominen eri puolille mobiililaitetta. Esimerkiksi näppäimistön ennusteet ovat Sirin avustuksella entistä osuvampia. Maps-sovellus taas mahdollistaa välietappien lisäämisen navigoitavalle reitille.

Kuvasovellukseen on lisätty uusi Muistot-osuus, joka koostaa itsenäisesti laitteen valokuvista muistoiksi kutsuttuja kokonaisuuksia. Yksi muisto koostuu joukosta valokuvia tai videoita, jotka esitetään erikokoisista osista koostuvana tiivistelmänä. Lisäksi näkymän ylälaitaan tuodaan automaattisesti luotu video, jossa iOS yhdistelee kuvia ja videoita tietyn musiikin tahtiin. Musiikkia ja tunnelmaa voi halutessaan vaihtaa, jolloin uusi videokooste luodaan saman tien.

Applen mukaan Viestit-sovellus on iOS:n käytetyin sovellus (sen suosio toki riippuu paljon maanosasta ja maasta), ja se saakin useita uudistuksia.Keskustelujen sujuvuutta pyritään iOS 10:ssä parantamaan esimerkiksi linkkien esikatseluiden ja emoji-ennusteiden avulla. Uutuutena viestisovellus korostaa sanoja, jotka voitaisiin korvata emojilla, jotta käyttäjien ei tarvitsisi metsästää haluamaansa kuvaa valtavien valikoimiensa joukosta. Elämää keskusteluihin taas tuovat esimerkiksi huutamista ja kuiskaamista mukailevat puhekupla-animaatiot.

Isompien uudistusten lisäksi mukana on monia pieniä viilauksia, ja esimerkiksi widgettien merkitys kasvaa iOS 10:ssä. Samalla kolmannen osapuolen sovelluskehittäjille on avattu monia uusia rajapintoja, jotka auttavat parantamaan sovellusten käytettävyyttä entisestään. Toivottu uudistus iOS 10:ssä on myös mahdollisuus piilottaa suuri osa esiasennetuista sovelluksista, jos niille ei ole käyttöä.

iOS 10 tulee saataville iPhone 5:lle ja uudemmille iPhoneille, eli iPhone 4s tipahtaa tänä vuonna pois tuen piiristä.iPad-malleista iPad 4 ja uudemmat sekä iPad mini 2 ja uudemmat ovat tuettuina, mutta iPad 2 ja 3 sekä alkuperäinen iPad mini jäävät paitsi kympistä. Myöskään iPod touchin viides sukupolvi ei enää uutta iOS:ää saa.

iOS 10:n lisäksi myös watchOS 3 tulee Apple Watchille ladattavaksi 13. syyskuuta.