Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Fairphone 3 -älypuhelin lunasti odotukset: täysi kymppi arvosanaksi korjattavuudesta

Maailman eettisimmäksi älypuhelimeksikin tituleerattu Fairphone 3 ansaitsi täydet 10 pistettä iFixitin purkuraportissa. Uunituore 450 euron älypuhelin on siis niin helppo korjata kuin vain mahdollista.

Perinteisessä raportissa iFixitin ammattilaiset vakuuttuivat etenkin vastikään julkistetun Fairphone 3:n modulaarisesta rakenteesta. Niin akku, näyttö kuin kameramoduulikin ovat helposti käyttäjän vaihdettavissa, ja moni toimenpide hoituu jopa ilman minkäänlaisia työkaluja. Esimerkiksi näyttöön riittävät monen työkalupakista jo valmiiksi löytyvät Philips-ruuvimeisselit, mutta osa komponenteista vaatii lisäksi Torx-meisseleitä, jotka on suunniteltu älylaitteita varten.

Fairphone 3 purettuna.
Fairphone 3 purettuna.

Suurin osa Fairphone 3:n osista on kuitenkin vaihdettavissa kotikonstein, eikä esimerkiksi liima-aineella ole turhaan pröystäilty. Vaikka osa komponenteista onkin juotettu kiinni, ansaitsi Fairphone 3 kuitenkin 10 pistettä, siis parhaan mahdollisen tuloksen. Vain kerran aiemmin on älypuhelin yltänyt samaan, kun edeltäjämalli Fairphone 2 vakuutti purkijaraadin.

Eräästä komponenteista koristaa Kongon demokraattisen tasavallan kartta – sieltä ovat käytetyt ja eettisesti louhitut mineraalit peräisin.
Eräästä komponenteista koristaa Kongon demokraattisen tasavallan kartta – sieltä ovat käytetyt ja eettisesti louhitut mineraalit peräisin.

Puhelimen teknisiä ominaisuuksia ovat 18:9-kuvasuhteen ja 5,7 tuuman näyttö 2160×1080 pikselin Full HD+ -tarkkuudella, stereokaiuttimet, taakse sijoitettu sormenjälkilukija, Qualcomm Snapdragon 632 -järjestelmäpiiri, 4 gigatavua RAM-käyttömuistia, 64 gigatavua sisäistä tallennusmuistia ja 12 megapikselin takakamera Sony IMX363 -kennolla.