Uusi verkkokauppa Teknavi.com

BlackBerry-puhelinten paluuta vuonna 2021 lupaillut yhtiö katkaisi hiljaisuuden - uusi näppäimistöllinen 5G-puhelin yhä tulossa, lisätietoa pian

Uusi BlackBerry-puhelin on yhä tulossa, vaikkakin myöhässä.

Kanadalainen BlackBerry oli aikanaan täysnäppäimistöpuhelimillaan merkittävä tekijä älypuhelinmarkkinoilla erityisesti Pohjois-Amerikassa, mutta Nokian tavoin myös se kompastui kilpailutilanteen muututtua Applen iPhonen ja Android-käyttöjärjestelmän myötä.

BlackBerry-puhelinten piti palata jälleen markkinoille vuoden 2021 aikana, mutta näin ei tapahtunut. Nyt paluun takana oleva yhtiö OnwardMobility on rikkonut pitkän hiljaisuuden.

BlackBerry-yritys itse vetäytyi jo kauan aikaa sitten älypuhelinmarkkinoilta, ja keskittyy tätä nykyä erilaisiin yrityksille tarjottaviin palveluihin ja muihin ratkaisuihin, kuten autoihin tarkoitettuihin ohjelmistoihin. Vanhalla BlackBerryn omalla käyttöjärjestelmällä varustetut laitteet lakkasivat toimimasta tällä viikolla.

Android-käyttöjärjestelmällisten BlackBerry-puhelinten kehittämistä ja myyntiä jatkoivat sittemmin useammat eri tahot, joille brändi lisensoitiin. Läntisillä markkinoilla, Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa, BlackBerry Mobile -brändillä puhelimia on myynyt kiinalainen TCL, joka kuitenkin ilmoitti helmikuussa 2020 lopettavansa BlackBerry-puhelinten valmistuksen, mikä tapahtui syksyllä 2020. TCL:n lisäksi valituilla markkinoilla Aasiassa omia BlackBerry-puhelimiaan ovat myyneet indonesialainen BB Merah Putih sekä intialainen Optiemus Infracom.

Syksyllä 2020 kuultiin, että BlackBerry-puhelinten tarinalle myös Aasian ulkopuolisilla markkinoilla on luvassa jatkoa. Tuolloin julkisuuteen astui tyhjästä ponnistanut uusi yritys OnwardMobility, jonka yhteistyökumppanina hankkeessa oli maailman suurimman elektroniikan sopimusvalmistajan Foxconn-ryhmän yksi yhtiö, FIH Mobile.

Ensimmäisiä uusia BlackBerry-älypuhelimia luvattiin markkinoille vuoden 2021 aikana, ja alkujaan oli puhetta jo vuoden 2021 ensimmäisestä puoliskosta. Lopulta vuonna 2021 ei BlackBerry-puhelinten paluu tapahtunut, uutuuksia ei julkistettu tai vilautettu eikä OnwardMobility myöskään vuoden 2021 jälkimmäisellä puoliskolla kehityksestään hiiskunut.

Nyt OnwardMobility on verkkosivujensa blogissa vihdoin rikkonut hiljaisuuden. ”Vastoin yleistä uskomusta, me emme ole kuolleet”, yhtiö on otsikoinut tiedoksiantonsa.

OnwardMobilityn tiimin allekirjoittamaksi merkityssä viestissä todetaan, että yhtiö on seuraajilleen velkaa jonkinlaisen tiedoksiannon verran.

Yhtiön tiimi on lukenut eri kanavien kautta tulleita yhteydenottoja, viestejä ja kommentteja ja ymmärtää BlackBerry-puhelinten paluuta odottavien tuskastumisen ja samalla myös jakaa sen.

”Kaikki ovat innoissaan odottaneet lisätietoa viimeisimmän julkistuksemme jälkeen, mutta 2021 oli todellakin haastava vuosi lanseerata uutta puhelinta, erityisesti huomioiden asettamamme korkeat odotukset ja se, että haluamme tehdä sen oikein!” OnwardMobilityn tiimi toteaa.

Lukuisten viivästysten kerrotaan estäneen markkinoilletulon vuonna 2021. Tästä tammikuusta alkaen OnwardMobility aikoo jatkossa tarjota säännöllisemmin päivityksiä, jotka selventävät asiaa ja tuovat vastauksia moniin kysymyksiin. ”Vilpittömästi pahoittelemme hiljaisuuttamme ja arvostamme todella kärsivällisyyttänne”, tiimi viestii nyt.

Uuden BlackBerry-laitteen pitäisi tarjota 5G-yhteydet ja tietenkin myös fyysinen näppäimistö. Aiemmin OnwardMobility on puhunut jopa uusista BlackBerry 5G -puhelimista monikossa, mutta nyt tuoreimmassa viestissään se viittaa vain ”ultraturvalliseen 5G-yritysälypuhelimeen (yhä näppäimistöllä!)”. Tulossa voi olla siis vain yksi uusi BlackBerry-älypuhelin – ainakin aluksi.

OnwardMobility on pelkästään BlackBerry-puhelinten paluuta toteuttamaan luotu yritys, jonka taustalla on laajasti erilaista teknologia-alan kokemusta. FIH Mobilen puolestaan on tarkoitus käytännössä vastata vastaamaan laitteen suunnittelusta ja valmistuksesta.

Kokonaisuutena uusi kuvio BlackBerry-brändin lisensoinnissa muistuttaa suomalaisen HMD Globalin toimintaa Nokia-brändin puhelinten myynnissä. FIH Mobile toimi aiemmin myös HMD:n Nokia-älypuhelinten valmistajana, ja valmistaa yhä Nokia-peruspuhelimet.

”BlackBerry on innoissaan, että OnwardMobility tulee tarjoamaan BlackBerry 5G -älypuhelinlaitteen fyysisellä näppäimistöllä ja hyödyntäen brändimme mukaisia korkeita standardeja luottamuksessa ja turvallisuudessa. Olemme innoissamme, että asiakkaat pääsevät kokemaan yritys- ja valtiotason turvallisuuden ja mobiilin tuottavuuden, jonka uusi BlackBerry 5G -älypuhelin tarjoaa”, kommentoi BlackBerryn toimitusjohtaja John Chen aiemmin.