Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Applen ammattilaiskäyttöön suunniteltu Mac Pro -tietokone tuli tilattavaksi – hinta kaikilla ”herkuilla” yli 60 000 euroa

Apple on tuonut tilattavaksi jo 3. kesäkuuta ensijulkistamansa uuden, ammatti- ja tehokäyttäjille tarkoitetun Mac Pro -pöytätietokoneen ja Pro Display XDR -näytön. Toimitukset alkavat ensimmäisille tilaajille 18. joulukuuta.

Mac Pron lähtöhinta Suomessa on 6 599 euroa ja Pro Display XDR -näytön 5 599 euroa.

Applen uusi Mac Pro sisältää Intel Xeon -suorittimen jopa 28 ytimellä ja jopa 1,5 teratavun RAM-käyttömuistilla. Tehokkain Mac-tietokone ikinä kykenee esimerkiksi toistamaan jopa kolmea 8K-videota, 12 videota 4K-tarkkuudella tai useita satoja ääniraitoja samanaikaisesti. Sisällön muokkaaminen on lisäksi mahdollista reaaliajassa, eikä erillistä odottelua tarvita.

Lähtöhintaan saa 8-ytimisen Intel Xeon -suorittimen ja 32 gigatavua RAM-muistia. Tarjolle tulevat 8, 12, 16, 24 ja 28 ytimen Xeon-suorittimet. Tallennusmuistia saa valittua 256 gigatavun SSD:stä toistaiseksi neljän teratavun SSD:hen asti. Applen mukaan pian tarjolle on tulossa myös 8 teratavun vaihtoehto. Näytönohjaimia Mac Prohon saa jopa neljä kappaletta osana kahta MPX-moduulia. Tarjolla ovat AMD:n näytönohjaimet alkaen perusmallin Radeon Pro 580 X:stä ja ulottuen kahteen Radeon Pro Vega II Duoon. Myös näytönohjainten saralla pian on jo luvassa uutta, kun vaihtoehdoiksi tulee myös Radeon Pro W5700X, joko yhtenä tai kahtena kappaleena.

Suoritinpäivityksellä voi lisätä Mac Pron hintaa 8 400 euroa, näytönohjainpäivityksellä 12 960 euroa, RAM-käyttömuistin lisäyksellä peräti 30 000 euroa, SSD-tallennusmuistin kasvattamisella 1 680 euroa ja videoeditointiin suunnitellulla Afterburner-kiihdytinkortilla 2 400 euroa ja alle sijoitetuilla pyörillä 480 eurolla. Itse Mac Pro keskusyksikön hinnan saa maksimoitua näin kaikilla ”herkuilla” 62 519 euroon.

Oman Mac Pron voi suunnitella Applen verkkokaupassa.

Mac Pron mukana toimitetaan Magic Mouse 2 -hiiri ja Magic Keyboard -näppäimistö.

Myös Pro Display XDR -näytön osalta tarjolla on valinnaisia optioita: nanopinnoitettu lasi tuo lisähintaa 1 000 euroa, Pro Stand -jalka 1 099 euroa tai VESA-kiinnityssovitin. Myös näytön hinta kohoaa näillä varusteilla 7 917 euroon.

Apple Mac Pro sivulta.
Apple Mac Pro sivulta.

”Suunnittelimme Mac Pron käyttäjille, jotka vaativat modulaarista järjestelmää äärimmäisellä suorituskyvyllä, laajennettavuudella ja muunneltavuudella. Tehokkailla Xeon-suorittimilla, massiivisella muistikapasiteetilla, käänteentekevällä grafiikkasuoritinarkkitehtuurilla, PCIe-laajennuspaikoilla, Afterburner-kiihdytinkortilla ja leuat loksauttavalla designilla Mac Pro on monsteriluokan kone, joka mahdollistaa ammattilaisille parhaan mahdollisen työskentelyn”, kommentoi Applen markkinointijohtaja Phil Schiller.

Uudenkin Mac Pron kokoonpano tapahtuu Yhdysvalloissa, Teksasin Austinissa.

Virtalähde Mac Prossa on teholtaan 1,4 kilowattia. Uusi Mac Pro sisältää vakiona neljä Thunderbolt 3 -liitäntää sekä kaksi USB-A-liitäntää lisälaitteita varten, ja ovatpa mukana myös tuttu 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä ja kaksi Ethernet-porttia enintään 10 gigabitin siirtonopeudella. Lisäksi mukana on myös langattomat Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac ja Bluetooth 5.0 -yhteydet.

Apple on myös kehitellyt täysin uuden nelikomponenttisen tuuletusjärjestelmän, joka pitää tehokkaan tietokoneen viileänä hiljaisesti.

Uutta Mac Prota on myös helppo mukauttaa mielensä mukaan, mikä on toivottu muutos sen edeltäjästä, pyöreästä mustasta Mac Prosta. Tarjolla on kahdeksan PCI Express -laajennuspaikkaa. Reunalevyt ovat irrotettavissa, mikä mahdollistaa tietokoneen sisuskalujen tarkkailun mistä suunnasta tahansa. Lisäksi Mac Prohon saa haluttaessa renkaat, jolloin sen liikuttelu toimistossa on helpompaa.

Apple toi samalla myös Pro Display XDR -näytön uuden Mac Pron kaveriksi. Jopa 6K-tarkkuuteen yltävä Retina-näyttö sisältää sekin uuden tuuletusjärjestelmän, joten se kykenee toistamaan sisältöä jopa 1 000 nitin kirkkaudella lämpenemättä. Kehittynyt värintoisto ja jopa 1 000 000:1 -kontrasti tekevät näytöstä Applen mukaan parhaan ammattikäyttöön tarkoitetun näytön markkinoilla. Näytön nimen XDR tulee sanoista ”Xtreme Dynamic Range”, joita Apple käyttää, sillä perinteinen HDR (High Dynamic Range) ei riitä kuvaamaan uuden näytön kyvykkyyttä.

Mac Prolla vaativaakin sisältöä voi muokata reaaliajassa.
Mac Prolla vaativaakin sisältöä voi muokata reaaliajassa.