Apple vahvisti ensi kerran: tämän ajan iPhonet saavat vähintään tietoturvapäivityksiä

Päivityslupaukset ovat Android-puhelinten osalta tuttu asia ja nykyisin entistä tarkemmin seurattuja.

Apple sen sijaan ei ole perinteisesti lupauksia tulevista päivityksistä antanut, vaikka käytännössä sen toteutunut päivitystuki on kin ollut johtavaa tasoa.

Nyt Isossa-Britannian uuden lainsäädännön myötä Apple on kuitenkin joutunut antamaan vähimmäispäivityslupauksen iPhone-puhelintensa osalta.

Apple on viranomaisilmoituksessa kertonut syksyllä 2023 markkinoille tulleiden viimeisimpien iPhone 15 -puhelinten saavan tietoturvapäivityksiä vähintään viiden vuoden ajan julkaisustaan syyskuussa 2023.

Huomiota on kiinnittänyt, että Applen lupaus on vähemmän kuin mitä Google ja Samsung ovat luvanneet markkinoinnissaan viimeisimmille huippupuhelimilleen. Sekä Google että Samsung ovat luvanneet huippupuhelimilleen peräti seitsemän vuoden ajan sekä Android-versio- että tietoturvapäivityksiä.

On kuitenkin hyvä huomata, että Applen viiden vuoden lupauksessa on kyse vain vähimmäisajasta, jonka Apple on päivityksiä viranomaisilmoituksessa luvannut. Käytännössä Apple on jatkanut tietoturva- ja korjauspäivityksiä huomattavastikin pidempään. Esimerkiksi viimeksi maaliskuun 2024 alussa Apple julkaisi iOS 15.8.2:n, joka on saatavilla syksyllä 2015 julkaistuille iPhone 6s -puhelimille. Ne saivat näin päivityksen vielä ainakin noin 8,5 vuotta julkaisunsa jälkeen.

Viimeisin käyttöjärjestelmäversio iOS 17.5.1 puolestaan on saataville iPhone XR / XS -puhelimille, jotka Apple julkaisi syksyllä 2018, eli tällä hetkellä ominaisuuspäivityksiä Apple on tarjonnut jo lähes kuuden vuoden ajan ja myös ainakin tuleva iOS 18 saattaa yhä saapua näille puhelimille.