Uusi verkkokauppa Teknavi.com

15 vuotta sitten maailma mullistui, kun ensimmäinen iPhone tuli saataville

Applen alkuperäisen iPhone-puhelimen myyntiintulosta tulee kuluneeksi tänään tasan 15 vuotta.

Ensimmäinen iPhone tuli saataville Yhdysvalloissa 29. kesäkuuta 2007.

Myynti Yhdysvalloissa alkoi tuolloin 164 Apple Storesta Yhdysvalloissa heti keskiyöllä, ja yksi asiakas saattoi ostaa kerralla kaksi iPhonea. Minkäänlaista ennakkomyyntiä ei Apple tuolloin  tai muutamana seuraavanakaan vuotena järjestänyt, ja iPhonen myyntiintulo keräsikin pitkiä jonoja.

iPhonen hinnat aluksi Yhdysvalloissa olivat 499 dollaria (4 Gt) ja 599 dollaria (8 Gt) tallennusmistin määrästä riippuen. Pian Applekin kuitenkin vaihtoi tuolloin Yhdysvalloissa vallalla ollleeseen liiketoimintamalliin, jossa operaattorit subventoivat laitteiden hintoja ja jo syksyllä 8 gigatavun muistilla varustetun iPhonen hinta laski 399 dollariin.

Suomessa iPhonen myynti alkoi virallisesti vasta toisen sukupolven mallin, iPhone 3G:n, myötä vuonna 2008.

Applen perustaja ja toimitusjohtaja Steve Jobs julkisti alkuperäisen iPhonen vajaat puoli vuotta ennen myyntiintuloa 9. tammikuuta 2007 Macworld 2007 -messujen esityksessään Moscone Centerissä San Franciscossa.

Muutama vuosi iPhone-lanseerauksen jälkeen vuonna 2011 kuollut Jobs esitteli iPhonen alun perin kolmen laitteen yhdistelmänä: laajakuvanäyttöinen iPod kosketusohjauksella, mullistava matkapuhelin ja läpimurron tekevä internet-viestintälaite. Näistä aluksi erikseen puhuttuaan ne paljastuivatkin yhdeksi uutuudeksi, iPhoneksi.

Lopulta iPhonen vaikutus mobiili- ja teknologia-alaan ja jopa koko maailmaan on ollut historiallinen, ja 15 vuotta sitten markkinoille tuli eittämättä yksi kaikkien aikojen merkittävimmistä tuotteista. Sittemmin älypuhelimista on tullut ihmisille kenties elämän tärkeimpiä esineitä, joilla pidetään eri tavoin yhteyttä, kuvataan, luetaan uutisia, katsellaan viihdettä, pelataan ja esimerkiksi maksetaan – ja paljon muutakin. Alkuperäisellä iPhonella oli käänteentekevä vaikutuksensa siihen, millaisia älypuhelimet yhä nykypäivänäkin ovat.

Alkuperäisen iPhonen julkistus on katsottavissa alta.

Älypuhelinmarkkinoilla iPhone aloitti uuden aikakauden, ja markkinat mullistuivat sen ja iPhonesta inspiraatiota ottaneen Androidin myötä. Vanhat markkinavaltiaat joutuivat väistymään. Erityisen merkittävää tässä oli vuonna 2008 tapahtunut App Store -sovelluskaupan avaus. Ennen sitä Apple ei tarjonnut vielä mahdollisuutta asentaa sovelluksia iPhoneen. Jos oli iPhone laitteena mullistava, niin oli myös App Store uutena jakelukanavana ohjelmisto- ja pelikehittäjille. App Store teki sovellusten asentamisesta ja ostamisesta kuluttajille aiempaa huomattavasti vaivattomampaa ja turvallisempaa.

Applen markkinaosuus älypuhelinten kappalemääräisestä maailmanlaajuisesta kaupasta on pyörinyt viime ajat 15 prosentin tienoilla, mutta alan voitoista Apple nappaa itselleen valtaosan iPhonen vahvana säilyneen kilpailukyvyn ja tyytyväisten, uskollisten asiakkaiden ansiosta – eikä ainakaan toistaiseksi muutoksesta tältä osin ole näkyvissä merkkejä.

Ennen kaikkea iPhonen 15 vuotta jatkuneen menestyksen ansiosta Apple on noussut maailman arvokkaimmaksi teknologiayhtiöksi, jonka markkina-arvo käväisi vuoden 2022 alkupäivinä jo 3 biljoonassa dollarissa. Markkinoiden laajemman laskun myötä markkina-arvo on sittemmin painunut noin 2,2 biljoonaan dollariin.

iPhonen jälkeen teknologia-alalla ei ole tapahtunut vaikutuksiltaan yhtä mullistavaa tuotejulkistusta, vaikka paljon on toki 15 vuodessa muuttunutkin. Apple on esitellyt iPhonen jälkeen merkittävimpinä uusina avauksinaan iPadin, Apple Watchin ja AirPods-kuulokkeet. Seuraavaksi Applen odotetaan mullistavan virtuaali- ja lisätyn todellisuuden laitteiden markkinat. Applen ensimmäistä virtuaali-, lisätyn ja sekoitetun todellisuuden laitetta odotetaan markkinoille vuoden sisällä tästä hetkestä.