Testissä Microsoft Surface 3 – Windows-tablettien väliinputoaja

Microsoft Surface 3 paikkaa aikaisempien mallien suurimman puutteen. Hinnoittelussa on kuitenkin menty pahasti metsään.

Surface 3:n toimitukset Suomessa alkavat 7. toukokuuta. Kyseessä on Surface-malliston kolmas yritys yhden epäonnistuneen ja toisen paremmin myyneen Windows-tabletin jälkeen. 

Aikaisempien Surface-mallien kompastuskivenä oli RT-käyttöjärjestelmä. Ajatus täysin tabletille optimoidusta prosessorista ja käyttöjärjestelmästä oli sinänsä hyvä, mutta ongelmaksi nousi tiettyjen sovellusten puuttuminen ja vaatimaton prosessoriteho. Toisaalta RT-laitteiden ostaja sai ilmaisen Office-paketin. Moni RT-käyttäjä oli täysin tyytyväinen laitteeseen, jos sillä ei haluttukaan pelata uusimpia tablet-pelejä tai pyörittää raskaita työsovelluksia.

Surface 3 virtaviivaistaa Microsoftin tablet-ajattelua. Nyt käyttöjärjestelmänä on aito Windows 8.1, joka mahdollistaa kaikkien Windows-työpöytäohjelmien käyttämisen tabletilla. Ilmainen Office-paketti on jäänyt samalla historiaan.

Toisaalta myös Windows 8.1 jää pian historiaan, sillä myös Surface 3 on päivitettävissä uuteen Windows 10 -käyttöjärjestelmään ensi syksynä. Windows 10:n julkaisun jälkeen kaikki Microsoftin laitteet älypuhelimista tabletteihin ja esimerkiksi Xbox One -pelikonsoliin toimivat samalla käyttöjärjestelmällä.

​

Surface 3:n suorittimena on Intelin uusin X7. Halvimmassa mallissa on kahden gigatavun keskusmuisti, joka on aivan liian vähän esimerkiksi Office-käyttöä ajatellen. Jos tablettia käytetään aktiivisena Office-alustana, on vähintäänkin järkevää valita runsas 100 euroa kalliimpi neljän gigan muistilla varustettu Surface.

Tässä kohtaa tullaan Surface 3:n suurimpaan ongelmaan: korkeaan hintaan. Perusmalli maksaa 619 euroa. Se on siis selvästi kalliimpi kuin iPad Air, jossa riittää tehoa ja muistia minkä tahansa uutuuspelin pyörittämiseen.

Surface 3:n ajatuksena on korvata kannettava tietokone, joten tablet lähestulkoon huutaa seurakseen type cover -näppäimistöä. Sen saa omakseen 135 eurolla. Jos tablettia haluaa käyttää luonnosteluun, kannattaa lisävarusteeksi hankkia myös 55 euron arvoinen kosketuskynä. Näin ollen 619 euron arvoinen Surface muuttuukin pian lähes 800 euron hintaiseksi työasemaksi. Tällä rahalla saa jo suhteellisen tehokkaan kannettavan.

Ostajan kannalta Surface 3:n hinta on vaikeasti perusteltavissa, sillä tehokkaammalla prosessorilla ja isommalla muistilla varustettu Surface Pro 3 maksaa halvimmillaan 799 euroa. Toisin sanoen vähänkään vaativamman käyttäjän ei kannata valita Surface 3:sta vaan siirtyä suoraan Pro-maailmaan. Pron ostaja saa kaiken lisäksi kosketuskynän tabletin mukana ilman lisähintaa.

Microsoftilta ei ole saatu perustelua Surface 3:n hinnalle. Selityksenä käytetään osin valuuttakurssja ja toisaalta sitä, että Surface 3:n jälkeen käyttäjällä on enemmän valinnan varaa malliston tablet-laitteissa.

​

Tablet-laitteena Surface 3 ei ole iPad Airin veroinen. IPad on paitsi kevyempi, ohuempi ja tyylikkäämpi, se tarjoaa myös selvästi laajemman sovellusvalikoiman. Vaikka Surface 3 on keventynyt edellisestä mallista, 622 gramman painoisena se on edelleen keskiraskasta sarjaa. Jos iPadia haluaa käyttää työkoneena, siihen on saatavilla useita hyvälaatuisia mobiilinäppäimistöjä.

Aikaisemmat Surfacet eivät tukeneet kosketuskynän käyttöä. Nyt asia on korjattu. Kynä ei ole hullumpi lisävaruste, varsinkaan kirjoitus- ja piirtokäytössä. Kynän päässä olevaa nappia painamalla tablet siirtyy automaattisesti OneNote -tekstinkäsittelysovellukseen. Napin toinen painallus tallentaa dokumentin pilvipalveluun.

Kannettavan korvikkeena Surface 3 on hyvä valinta, jos kukkarossa on ylimääräistä. Paranneltu type cover -näppäimistökansi on tuntumaltaan mobiilinäppäimistöjen parhaimmistoa. Se kiinnittyy Surfaceen kahdella pitävällä magneetilla.

Työpöytä- ja sylikäyttö onnistuu Surface 3:lla edeltäjiä paremmin, sillä tabletin takaosan pöytätukeen on lisätty yksi porras lisää. Se ei silti ole vielä täysin portaaton kuten Surface Pro 3:ssa.

Toinen Surface 3:n hankintaa puoltava asia on kattava liitäntävalikoima. Tabletista löytyy liitäntä ulkoiselle näytölle (vga-adapterilla), täysikokoinen usb sekä micro-usb laitteen lataamiseen. Taustatuen takaa paljastuu vielä muistikorttipaikka.

Plussaa on sekin, että Surface 3:ssa ei ole enää fyysistä tuuletinta, joten laite on edeltäjäänsä hiljaisempi.

Surface 3 on oiva valinta käyttäjälle, joka haluaa Windows-käyttöjärjestelmällä varustetun tabletin, joka muuntuu tarvittaessa kannettavaksi tietokoneeksi. Jos kuitenkin käytät paljon raskaita työpöytäohjelmia tai haluat tehokkaan viihdekannettavan, kannattaa valita joko iPad Air tai oikeasti tehokäyttöön tarkoitettu kannettava tietokone.

 

Tykkäsimme

Monipuoliset liitännät

Type cover -näppäimistökansi

Emme tykänneet

Kallis hinta

Liian vähän keskusmuistia tehokäyttöön

MIKÄ Microsoftin kolmas Surface.

KENELLE Käyttäjälle, joka haluaa Windows-käyttöjärjestelmällä varustetun tabletin. Surface 3 on Microsoftin ensimmäinen ”perus-tablet”, joka tarjoaa aidon Windows-käyttöjärjestelmän.

TUNTUMA Surface 3 on hieman edeltäjäänsä kevyempi. Ero ei ole merkittävä, eikä laite toisaalta kosiskele ohuiden tablet-laitteiden ystäviä. Parhaan tuntuman tarjoaa lisämaksullinen type cover -näppäimistökansi. 

NÄYTTÖ Surface 3:n näyttö on riittävän kirkas myös päivänvalossa käytettäväksi. Näyttö ei yllä markkinoiden parhaiden tablettien tasolle, mutta on erinomainen ratkaisu tablet-käyttöön, jossa akun kestolla on merkitystä.

KÄYTTÖ Surface 3:een on saatavilla Surface Prosta tuttu kosketuskynä, joka helpottaa tabletin käyttöä luonnostelussa. Kynä soveltuu myös muistiinpanojen tekemiseen. Toinen käytön kannalta oleellinen ominaisuus on kolmiportainen taustatuki, jonka ansiosta Surface 3 ajaa kannettavan tietokoneen virkaa.

HINTA Surface 3:n alkaen-hinta on 619 euroa. Kalliimpi versio maksaa 739 euroa. Tässä versiossa keskusmuistin määrä tuplautuu kahdesta neljään ja tallennustila 64 gigatavusta 128 gigatavuun.

​

Microsoft Surface 3
Näyttö 10,8-tuumainen, resoluutio 1920 x 1280
Järjestelmä Windows 8.1
Tallennustila 64 tai 128 gigatavua.
Kamera Takana 8 megapikselin kamera, edessä 3,5 megapikselin kamera videopuheluita varten.
Keskusmuisti 2 tai 4 gigatavua.
Suoritin Quad-core Intel Atom x7-Z8700
Liitännät Täysikokoinen usb, mininäyttöportti, microSD-kortinlukija, micro usb-latausportti, kuulokeliitäntä
Mitat 267 x 187 x 8,7 mm
Paino 622 g
Akku Enintään 10 tuntia (valmistajan ilmoittama)
Hinta 619 tai 739 euroa
Lisätietoa microsoft.fi