Testissä Honor 9X Lite: Parin sadan euron älypuhelin 48 megapikselin pääkameralla ja kookkaalla näytöllä – perustana entuudestaan tuttu tekniikka

Honor 9X Lite on Honorin viimeisin älypuhelinuutuus ja suunnattu eritoten nuorille. Houkutteleva 199 euron hinta ja tyylikäs ulkoasu tekevät mallista ennakkoon mielenkiintoisen vaihtoehdon.

Honor 9X Lite sisältää muista Huawein ja Honorin uutuusmalleista poiketen edelleen myös Google-palvelut tuttuine sovelluksineen. Tämä on mahdollista, sillä Honor 9X Lite perustuu pitkälti loppuvuodesta 2018 julkaistuun Honor 8X -älypuhelimeen. Laitteet ovat teknisiltä ominaisuuksiltaankin pääosin identtiset, mutta Honor 9X Liten kamerakokoonpanoa ja ulkonäköä on päivitetty.

Honor 9X Lite julkaistaan Suomessa 4 gigatavun RAM-käyttömuistilla ja 128 gigatavun tallennusmuistilla varustettuna. Värivaihtoehtoja ovat vihreä ja musta, ja myynti 199 euron suositushintaan alkaa 14. toukokuuta.

Honor 9X Liten värivaihtoehdot ovat vihreä ja musta.
Honor 9X Liten värivaihtoehdot ovat vihreä ja musta.

Honor 9X Liten tekniset tiedot

 • Lasi-muovi-alumiinirakenne
 • 6,5 tuuman IPS LCD -näyttö lovella näytön yläreunassa, 19,5:9-kuvasuhteella ja 2340×1080 pikselillä (397 PPI)
 • Sormenjälkilukija takana ja kasvojentunnistus etukameralla
 • Kaksoiskamera takana: 48 megapikselin pääkamera PDAF-automaattitarkennuksella ja f/1,8-aukolla sekä 2 megapikselin syvyyskamera f/2,4-aukolla
 • 8 megapikselin etukamera f/2,0-aukolla
 • Kirin 710 -järjestelmäpiiri (4x ARM Cortex-A73 @ 2,2 GHz + 4x ARM Cortex-A53 @ 1,7 GHz, ARM Mali-G51 MP4 -grafiikkasuoritin)
 • 4 gigatavua RAM-käyttömuistia
 • 128 gigatavua sisäistä tallennusmuistia ja microSD-muistikorttipaikka (tuki 400 gigatavuun asti)
 • Kaksi SIM-korttipaikkaa (toinen jaettu muistikorttipaikan kanssa)
 • 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys
 • Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 4.2 / NFC -yhteydet
 • GPS / GLONASS -paikannus
 • Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin
 • Micro-USB-liitäntä ja 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä
 • 3 750 milliampeeritunnin akku
 • Mitat 160,4 x 76,6 x 8,0 millimetriä
 • Paino 188 grammaa
 • Android 9 Pie -käyttöjärjestelmäversio + EMUI 9

Hyvää Honor 9X Litessä

 • Perushyvä näyttö. Honor 9X Liten 6,5-tuumainen näyttö on hyvä puhelimen hintaluokkaan suhteutettuna. Näyttö on kookas ja tarkka, ja myös väritoisto on varsin hyvällä tasolla. Kirkkautta näyttöön toivoisi kirkkaana aurinkoisena päivänä hieman enemmän, mutta kokonaisuutena paneeli on hyvä.
 • Kamerat. Kamerakokoonpano on Honor 9X Litessä niin ikään hyvällä tasolla noin 200 euron älypuhelimelle. Erillistä ultralaajakulmakameraa tai telekameraa zoomeineen ei ole, mutta kuvanlaatu on hienoa etenkin suotuisissa olosuhteissa. Tekoäly elävöittää värimaailmaa, ja toimivan yötilan ansiosta myös hämäräkuvat onnistuvat parhaimmillaan mallikkaasti, vaikka pimeässä kuvat useimmiten ovatkin jo aika rakeisia. Etukamera on sekin kohtuullinen, mutta kauneustilan kanssa kannattaa olla tarkkana, se kun saa kasvot ja ihon näyttämään helposti luonnottoman pehmeiltä.
 • Ulkoasu. Kauttaaltaan muovinen Honor 9X Lite on kevyt, kiiltävä ja korea. Puhelimen vihreä värivaihtoehto näyttää jossakin valossa sinertävältä ja heijastaa auringonvaloa hienosti. Puhelin näyttää etenkin takaa hintaistaan arvokkaammalta.
 • Akunkesto. Käyttöaika on Honor 9X Litellä helposti vuorokauden, säästäväisemmällä käytöllä kaksikin. Ominaisuuksiin nähden 3 750 milliampeeritunnin akku on riittävä, ja akunkesto on vahvuuksia. Akku latautuu toisaalta hitaasti, ja täysi lataus vie noin kaksi ja puoli tuntia.

Huonoa Honor 9X Litessä

 • Osin vanhentunutta teknologiaa. Honor 9X Lite on Honor 8X muutamilla pienillä viilauksilla, joten teknisesti se on vuoden 2018 keskiluokan tasolla. Järjestelmäpiiri on jo melko iäkäs Kirin 710, Android-ohjelmisto laahaa edelleen Android 9 Pie -tasolla, eikä päivitystuesta ole takeita. Puhelimessa on myös vanhentunut Micro-USB-liitäntä, joka alkaa tänä päivänä olla parin sadan euron älypuhelimissa jo harvinaista.
 • Videokuvaus. Videoiden laatu on Honor 9X Litellä muuten perushyvää, mutta hyvän kuvanvakauksen puute harmittaa. Kuvaajan on pidettävä kätensä todella vakaana, tai videoiden katselusta tulee ikävä kokemus.

Edullinen älypuhelin näppärällä ulkonäöllä

Honor 9X Lite on kevyt ja miellyttävä pidellä.
Honor 9X Lite on kevyt ja miellyttävä pidellä.

Honor 9X Lite on nimestään huolimatta ominaisuuksiltaan lähempänä Honor 8X:ää kuin Honor 9X:ää. Puhelimissa on muun muassa sama järjestelmäpiiri, sama näyttöpaneeli ja samat liitännät. Honor 9X Lite on ulkoisesti tyylikäs ja myös varsin kevyt. Takapinta on lasia, kyljet alumiinia ja niiden välissä on ohut kaistale muovia. Kumpikin värivaihtoehto heijastelee auringonvaloa sievästi, ja Honorin mukaan 9X Liten takakuoren pinta koostuu on peräti 15 kerroksesta.

Vaikka arvostelulaitteemme väri onkin virallisesti vihreä, on sininen luonnehdintana useimmissa olosuhteissa lähempänä totuutta. Puhelimen väri muistuttaa olosuhteista riippuen vihreää, turkoosia tai sinistä, mutta taittuu useimmiten sinertävää kohti. Myös puhelinta kiertävä alumiinirunko on sinisävyinen.

Useimmissa olosuhteissa Honor 9X Liten väri lähentelee sinistä.
Useimmissa olosuhteissa Honor 9X Liten väri lähentelee sinistä.

Honor 9X Liteä ei voi pitää kokonaan uutena älypuhelimena, vaan kyseessä on pikemminkin Honor 8X:n uudelleenjulkaisu. Eriskummalliseen, mutta älypuhelinmaailmassa varsin yleiseen ratkaisuun on päädytty, koska Honor 8X julkaistiin ennen Yhdysvaltojen Huawei-rajoitteita. Näin ollen kuuluisa kieltolistapäätös on tavallaan saatu kierrettyä, ja Honor 9X Litessä on yhä monien suosimat Google-palvelut sovelluksineen, taustapalveluineen ja Play-kauppoineen esiasennettuna. Myös Huawein oma AppGallery-sovelluspuoti on toki käytettävissä.

Honor 9X Lite eroaa kuvassa alla olevasta Honor 8X:stä vain kamerakokoonpanonsa osalta.
Honor 9X Lite eroaa kuvassa alla olevasta Honor 8X:stä vain kamerakokoonpanonsa osalta.

Vertailun vuoksi Honor 8X maksoi joulukuussa 2018 julkaisunsa aikaan 299 euroa. Nyt saman älypuhelinkokemuksen päivitetyllä kameralla ja Android-ohjelmistolla saa jo 199 eurolla.

Teknisesti Honor 9X Lite on hintaluokassaan peruspätevä. Huawein valmistama Kirin 710 -järjestelmäpiiri on nähty jo useissa älypuhelimissa, ja se tarjoaa kelpo edelleen määrän tehoja ja pääosin sujuvan käyttökokemuksen yhdessä 4 gigatavun RAM-käyttömuistin kanssa. Puhelin ei lämpene, mutta kaikkein raskaimpia pelejä se ei jaksa sujuvasti pyörittää. Esimerkiksi sosiaalisen median ja netin selailu sekä suoratoistopalvelut toimivat kuitenkin ongelmitta.

Sisäistä tallennusmuistia on peräti 128 gigatavua, ja lisää tallennustilaa saa microSD-muistikortin avulla. Alle 200 euron hintaluokassa 128 gigatavua on varsin mukava määrä, sillä joissakin huippupuhelimissakin muistia on yhä vain 64 gigatavua.

Vihreää värivaihtoehtoa kiertävä kehikko on sininen.
Vihreää värivaihtoehtoa kiertävä kehikko on sininen.
MicroUSB-liitäntä on Honor 9X Liten heikkouksia. Myös 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä on mukana.
MicroUSB-liitäntä on Honor 9X Liten heikkouksia. Myös 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä on mukana.

Honor 9X Liten oikealla reunalla on virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, mutta puhelimen alalaidassa odottaa ikävä yllätys. Puhelin on varustettu vanhahtavalla MicroUSB-liitännällä, mikä tarkoittaa, että latauskin hoituu vain 10 watin teholla – täysi lataus ottaa siis kolmatta tuntia. Mukana on myös erillinen kuulokeliitäntä.

Akunkesto on sitä vastoin Honor 9X Liten vahvuuksia. Kiinteä 3 750 milliampeeritunnin akku tarjoaa helposti reilun vuorokauden käyttöaikaa, ja ainakin omalla peruskäytölläni kaksikin vuorokautta oli täysin saavutettavissa. Etenkin perinteiset puhelut kuluttavat akkua vain vähän, ja myös multimediakäyttöä älypuhelin kestää hienosti ja lämpenemättä.

Honor 9X Litessä on IPS LCD -teknologialla toteutettu 6,5-tuumainen FullView-näyttö kookkaalla lovella 8 megapikselin etukameralle ja muille komponenteille. Loven saa halutessaan myös piilotettua valitsemalla asetuksista käyttöön näytön yläreunan mustan yläpalkin.

Honor 9X Liten näyttö on hyvä.
Honor 9X Liten näyttö on hyvä.

Kokonaisuutena näyttöpaneeli on hintaluokkaan suhteutettuna oikein hyvä ja kokonsa ansiosta oivasti soveltuva vaikkapa YouTube-videoiden tai leffojen katseluun. Katselukulmat ovat laajat, ja värit toistuvat luonnollisesti. Värimaailmaa voi myös muokata asetuksista muutamilla perusvalinnoilla. Honor 9X Litessä on yksi kaiutin multimediakokemusta tukemassa. Äänenlaatu ei ole kaikkein täyteläisin, mutta musiikki soi kovillakin voimakkuuksilla särisemättä.

Puhelimen takana on myös perinteinen sormenjälkilukija, joka toimii erinomaisen nopeasti ja luotettavasti. Lukijan sijoittelu on hyvä, ja etusormi osuu näppärästi lukijalle jo parin päivän käytön jälkeen.

Android 9 Pie -ohjelmistoon perustuva EMUI 9 on viime vuosien Honor-malleista tuttu.
Android 9 Pie -ohjelmistoon perustuva EMUI 9 on viime vuosien Honor-malleista tuttu.

Android 10 on jo uusissa älypuhelimissa jo yleinen, mutta Honor 9X Litellä on tyytyminen Android 9 Pie -ohjelmistoon ja EMUI 9 -käyttöliittymään. Minkäänlaista tietoa Android 10 -käyttöjärjestelmäpäivityksen tulosta ei myöskään ole. Käytännössä vamana voidaan pitää sitä, ettei Honor 9X Lite ainakaan tule saamaan enää Android 11 -päivitystä jos Android 10 vielä puhelimelle jossain vaiheessa saapuisikin.

Myös Android 9 Pie -pohjaisen EMUI 9:n käyttö edelleen tietenkin pääosin mukavaa ja sujuvaa mutta kaikista viimeisimmistä ominaisuuksista ei pääse nauttimaan.

Hintaluokassaan hyvä kamerapuhelin

Honor 9X Liten takakamera on alle 200 euron hintaluokassa hyvä.
Honor 9X Liten takakamera on alle 200 euron hintaluokassa hyvä.

Honor 9X Litessä on takana kaksoiskamera, joka koostuu 48 megapikselin pääkamerasta (f/1,8-aukko) ja 2 megapikselin syvyyskamerasta (f/2,4-aukko). Etukamera on tarkkuudeltaan 8 megapikseliä (f/2,0-aukko).

Takakameralla kuvataan oletuksena 12 megapikselin koossa siten, että neljä pikseliä yhdistetään yhdeksi. Videokuvaaminen onnistuu enintään 1080p-tarkkuudella (30/60 fps).

Kameran käyttöliittymä on yksinkertainen.
Kameran käyttöliittymä on yksinkertainen.

Kameroiden käyttö on sujuvaa ja mukavaa. Ohjelmisto on helppokäyttöinen, ja nopea ja luotettava automaattitarkennus on käytettävissä sekä etu- että takakameralla. Myös kuvanlaatu on parhaimmillaan hyvällä tasolla, vaikka esimerkiksi kuvien värimaailma jääkin luonnollisesti jälkeen kalliimpiin älypuhelimiin verrattaessa. Tässä hintaluokassa valokuvat ovat kuitenkin oikein hyviä ja yksityiskohtia tallentuu otoksiin kiitettävä määrä. Erillinen ja toimiva yötila takaa, että myös hämärässä kuvaaminen on mielekästä. Pimeämmissä olosuhteissa valokuvista ja videoista tulee kuitenkin hyvin rakeisia.

Pääkamera, ilman tekoälyä.
Pääkamera, ilman tekoälyä.
Pääkamera, tekoäly korostaa värejä selkeästi.
Pääkamera, tekoäly korostaa värejä selkeästi.

Parhaimmillaan Honor 9X Lite on päivänvalossa, mutta esimerkiksi kirkas auringonvalo saa aikaan sen, että värit helposti haalistuvat. Käytettävissä on tekoälyyn tukeutuva AI-kuvaustila, joka sekä tunnistaa kohteita tarkasti että korostaa värejä kuvattaessa. Tekoäly tekee kuvista hienoja, mutta joidenkin makuun värit saattavat tehostua liikaakin. Ainakin itseäni Honor 9X Liten tekoälyllä höystetyt valokuvat kuitenkin miellyttävät.

Honor 9X Liten valokuvat ja videot sopivat hyvin vaikkapa sosiaalisessa mediassa jaettaviksi, ja etenkin pienellä näytöllä tarkastelua varten ne ovat tarpeeksi hyviä. Harmillisesti videokuvaus on vaikeaa, sillä minkäänlaista hyvin toimivaa kuvanvakautusta ei ole. Jos kameran saa tuettua vaikkapa pöydälle, ovat videotkin heti laadukkaampia.

Onko Honor 9X Lite hyvä ostos?

Vasemmalla Honor 9X, oikealla Honor 9X Lite. Teknisesti Honor 9X Lite on lähempänä Honor 8X:ää.
Vasemmalla Honor 9X, oikealla Honor 9X Lite. Teknisesti Honor 9X Lite on lähempänä Honor 8X:ää.

Honor 9X Lite on Huawein sisarbrändiltä eräänlainen kompromissi. Google-palvelut on saatu mukaan, mutta se tarkoittaa toisaalta, että puhelimen tekniikka on pitkälti vuoden 2018 tasolla. Houkuttelevan laitteesta tekee kuitenkin 199 euron suositushinta, ja sillä rahalla saa sujuvan Android-käyttökokemuksen, kookkaan näytön ja perushyvän kameran.

Aiemmista Huawei- tai Honor-puhelimista päivittävien kannattaa verrata teknisiä ominaisuuksia tarkkaan, sillä moniin viime tai toissavuoden älypuhelimiin verrattuna Honor 9X Lite ei välttämättä tarjoa suurta teknistä loikkaa eteenpäin.

Vaihtoehtoina vertailuun kannattaa ottaa esimerkiksi loppuvuodesta 2019 julkaistu ja tätä nykyä noin 180 eurolla myytävä Nokia 6.2 puhtaalla Android 10 -ohjelmistolla sekä myös alle 200 euron hintainen, kattavilla ominaisuuksilla varustettu Xiaomi Redmi Note 8T. Lisäksi kannattaa tarkastella kevään tarjouksia, sillä viime vuotisia tehoiltaan ja ominaisuuksiltaan Honor 9X Liteä kehittyneempiä älypuhelimia on silloin tällöin saatavilla houkuttelevin tarjoushinnoin esimerkiksi Samsungin mallistosta.

Honor 9X Lite on älypuhelin, jonka teknologia ei ole uusinta uutta, mutta jonka edullinen 199 euron myyntihinta tekee siitä kuitenkin mielenkiintoisen uutuuden. Helppokäyttöistä ja edullista Android-kokemusta etsivälle näpsäkän näköinen Honor 9X Lite onkin varteenotettava vaihtoehto.

Alla vielä muutamia Honor 9X Liten kameralla otettuja esimerkkikuvia.