Sonyn WF-1000XM3 -vastamelukuulokkeet ovat Sonyn kärkimallistoa ja yksi markkinoiden parhaita vaihtoehtoja nappikuulokkeiksi toimistokäyttöön tai kotiin, kun kaipaa meluvaimennuksen tuomaa rauhaa.
Tykkäsimme
- Vastamelu
- Akkukesto
- Google Assistant integraatio
- Äänenlaatu
- Tyylikäs olemus
Emme tykänneet
- Eivät sovi urheiluun
- Ohjelmisto takkuilee aika-ajoin
Sony WF1000XM3: Hinta 250e
1000XM3-kuulokkeet ovat yksi Sonyn malliston huippumalleja ja hintakin on sen mukainen. Hinnan vastineeksi saa täysin johdottmat napit, joista löytyy lähes kaikki nykyhetken tärkeimmät ominaisuudet.
Kokonaisuuteen kuuluu kuulokkeet, tyylikkään näköinen, mutta kookas latauskotelo ja kotelon lataamista varten USB-A — USB-C -kaapeli. Kuulokkeiden akku riittää meluvaimennuksen kanssa noin kuudeksi tunniksi ja muutoin reiluksi kahdeksaksi tunniksi. Kotelosta saa ladattua kuulokkeet kolme kertaa. Ominaisuuksiin kuuluu lisäksi pikalataus. Kymmenen minuutin latauksella saa tunnin kuunteluaikaa.
Aktiivisen meluvaimennuksen lisäksi kuulokkeiden ominaisuuksiin kuuluu vahva integraatio Google Assistant -virtuaaliavustajan kanssa. Vasemman kuulokkeen kosketuspinta on oletuksena ohjelmoitu aktivoimaan Google Assistant ja komennot menevät suoraan läpi kuulokkeiden kautta. Assistant ei tosi vielä toimi suomeksi, joten ilo koskee niitä, jotka käyttävät puhelintaan englanniksi.
Melusuodatus on kuulokkeissa selkeästi suunnattu toimistomaisiin olosuhteisiin, sillä se hiljentää avokonttorin tehokkaammin kuin muutoin XM3-mallin kanssa samankaltaiset urheiluun tarkoitetut SP800N:t. Tarkemman arvion WF-SP800N -kuulokkeista voit lukea täältä.
Reippaan melusuodatuksen lisäksi napeista löytyy Ambient Sound -toiminto, joka päästää ympäristön ääntä tarkoituksella kuulokkeisiin läpi. Kaikista eniten ääntä antava Ambient Sound mahdollistaa hyvin esimerkiksi keskustelun ottamatta kuulokkeita pois. Jo keskitaso taas tekee esimerkiksi kadulla liikkumisesta turvallista, kun liikenteen äänet tulevat hyvin läpi.
Ambient Soundin yhteyteen on viritetty “tekoälytila” joka säätää meluvaimennusta tai Ambient Soundia tilanteen mukaan. Kuulokkeet tunnistavat sen liikkuuko käyttäjä vai onko paikallaan ja valitsee asetustilan tämän mukaan. Mukana on myös oma asetustila julkiselle liikenteelle. Melutason voi säätää näille eri toiminnoille erikseen kuulokkeiden kanssa käytetyn sovelluksen kautta.
Automaattinen kontrolli on hyvä liikkeellä ollessa, mutta pienemmissä sisätiloissa melusuodatuksen tason muuttelu ja katkeilu voi ärsyttää. Lisäksi kuulokkeet eivät aina tiedä onko julkisissa istuva vain paikallaan vai matkustajana. Automaattiohjaus voi kuitenki kehittyä ajan myötä, sillä kuulokkeihin tuli testiaikana yksi ohjelmistopäivitys.
Äänentoisto on XM3:ssa varsin hyvällä mallilla. Musiikki tuntuu tasapainoiselta ja äänenlaatu hintaluokkaan sopivalta. Taajuuskorjaimessa on hyvin säätövaraa erilaisille musiikkityyleille. Myös puhesisältöä kuten äänikirjoja ja podcasteja on miellyttävä kuunnella. Samanhintaiset johdolliset huippunapit kuulostaisivat varmasti paremmilta, mutta täysin langattomissa kuulokkeissahan maksaa muustakin kuin äänentoistosta.
Kaksi selkeää heikkoutta kuulokkeille on heikko sopivuus urheiluun ja langattoman latauksen puute kotelosta.
Urheiluun paremmat sopivat SP800N:t ovat myös vaihtoehtona. Niissä taas tekee kompromissin melusuodatuksen suhteen XM3:iin verrattuna. XM3-malli kyllä periaatteessa pysyy menossa mukana lenkillä tai salilla, mutta niissä ei ole samalla tapaa vedenkestävyyttä eivätkä ne sovi korvaan yhtä hyvin kuin urheiluun tarkoitetut kuulokkeet.
Langattoman latauksen puute tuntuu pieneltä asialta, mutta tässä hintaluokassa sen soisi silti kuuluvan kuulokkeiden ominaisuuksiin. USB-C -kaapelia ei ole vaikea käyttää, mutta mahdollisuus länttästä kotelo laturille kotona tai toimistolla helpottaisi. Tämän avulla kuulokkeita voisi myös ladata kännykän käänteisellä langattomalla latauksella.
Tekniset tiedot: Sony WF1000X3M
- Johdottomat nappikuulokkeet
- Kuuloke-elementit: 6mm
- DSEE HX -tuki
- Taajuusvaste: 20 – 20 000 hertsiä
- Akkukesto: 6 – 8 tuntia
- Kuulokkeiden latausaika: 1,5 tuntia
- Rasian liitännät: USB-C
- Latauskapasiteetti: Kolme latauskertaa
- Rasian latausaika: 3,5 tuntia
- Bluetooth 5.0
- Ääniprofiilit: A2DP, AVRCP, HFP, HSP
- Kotelossa NFC-yhteys
- Hinta: 250 euroa
Kuvat: Joonas Koivisto
Lue myös:
Sony WH-1000XM4 – vastamelukuulokkeiden parhaimmistoa
Sony WH-XB900N – hyvät ja edulliset vastamelukuulokkeet
Testi: Sony WF-SP800N – vastamelunapit aktiiviliikkujalle
Testi: Bose Quietcomfort Earbuds – Johdottomat nappikuulokkeet musiikki edellä
Testi: Galaxy Buds Live ovat hyvät kuulokkeet varsinkin ahkeralle Samsungin käyttäjälle
Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa! Löydät meidät Facebookista,Instagramista,Twitteristä ja YouTubesta