Testi: Sony WF-SP800N – vastamelunapit aktiiviliikkujalle

Sonyn uusimmat vastamelukuulokkeet on tarkoitettu erityisesti aktiivisille liikkujille. WF-SP800N:ssä on aktiivinen melusuodatus ja pitkälti kaikki huipputason nappikuulokkeiden ominaisuudet.

Tykkäsimme

Emme tykänneet

  • Melusuodatuksen vähyys
  • Ohjelmiston takkuilu
  • Kosketusohjauksen epävarmuus
  • Kotelon koko

Sony WFSP800N-kuulokkeet: Suositushinta 200e

Sonyn WP-SP800N-kuulokkeet ovat täysin johdottomat napit, joissa on aktiivinen melunvaimennus. Urheilukäyttöön kallistuvat valkoiset kuulokkeet ovat Sonyn meluvaimennettujen nappikuulokkeiden kärkimallistoa.

Johdottomat napit ladataan omassa valkoisessa kotelossaan. Kuulokkeiden akku kestää yhdellä latauksella kuusi tuntia ja kotelon akku riittää kolmeen lataukseen täyteen. Kotelo ladataan USB-C -liitännällä.

WPSP800N kuuloke

Hyvän akkukeston kääntöpuoli on todella kookas kotelo. Nappikuulokkeiden kotelon toivoisi olevan helposti taskuun sujahtavaa kokoa. Näin ei kuitenkaan SP800N:n kohdalla ole. Isohko kotelo on käytännössä laukussa tai repussa kulkevaa kokoa kuin taskukokoa.

Akkukesto on luvatun kaltainen ja ilman meluvaimennusta ne saattavat hyvinkin jaksaa kokonaisen työpäivän. Melusuodatus päällä luvattu kuusi tuntia tulee aikalailla täyteen. Mainostetuista ominaisuuksista myös kuulokkeiden nopea lataus 90 minuuttiin pitää kutinsa. Noin kymmenen minuutin latauksella saa yli tunnin kuunteluaikaa ja näin voi helposti pelastaa vaikkapa tylsän junamatkan.

Tekoälyä kuulokkeisiin

Molemmissa napeissa on kosketuspinnat, jotka toimivat painikkeina. Näiden toiminnot saa säädettyä HeadPhones Connect -sovelluksesta. Kosketuspinnat toimivat ihan hyvin, kun käyttäjä on itse tarkkana siitä mitä haluaa tehdä. Virhepainalluksia sattuu kuitenkin helposti eivätkä useampia perättäisiä painalluksia vaativat toiminnot toimi aina kunolla.

Sony WPSP800N kuulokkeet

Kuulokkeet on vahvasti integroitu Google Assistant -virtuaaliavustajaan ja niiden kanssa käytetään myös Sonyn Headphones Connect -sovellusta. Sovelluksen kautta voi säätää melusuodatusta ja määrittää miten kuulokkeiden oma tekoäly toimii.

Kuulokkeiden tekoäly tarkoittaa esimerkiksi melusuodatuksen kytkeytymistä päälle kun ne tunnistavat käyttäjänsä kävelevän. Vaihtoehtoisesti melusuodatus osaa kytkeytyä päälle sijainnin perusteella, jos sijaintitietonsa haluaa tähän käyttöön antaa.

Ohjelmiston tekoälyssä on hyviä ideoita, mutta toteutus ontuu välillä. Automatiikka saattaa esimerkiksi sisätilassa kävellessä vaihtaa melusuodatuksen tilaa turhan innokkaasti, joten kotona kuuntelu on häiritsevää. Ominaisuuden toimiminen vaatii myös sijaintitiedon toimimista hyvällä tasolla. Lisäksi sovellus ei ollut varma tarkoittaako bussissa istuminen paikallaanoloa vai julkisissa liikkumista, joka sovelluksen pitäisi osata tunnistaa.

Äänenlaatu on kunnossa

Äänenlaatu kuulokkeissa on hyvä. Musiikki ja puhesisällöt toistuvat hyvin ja taajuuskorjaimessa on hyvin sklaalaa erilaiselle musiikille. Oletusasetukset ja useat esiasetukset ovat painottuneet bassovoittoiseen pop- ja räpmusiikkiin. Muille tyylilajeillekin löytyy kuitenkin sopivat säädöt jo esiasetuksista.

WPSP800N merkkivalo

Kuulokkeet pysyvät hyvin päässä myös urheillessa, joka onkin yksi selkeistä ajatelluista käyttökohteista. Napeissa on lisäsiiveke, joka pitää ne paremmin korvassa, joten ne eivät juostessakaan heilu liikaa. Isosta koostaan huolimatta napit eivät myöskään paina liikaa. Ainoa ongelma tulee viileämmillä keleillä pipon kanssa. Kuulokkeiden rakenne työntyy paljon ulos korvasta ja hankaa siksi pipon kanssa herkästi.

Kritiikkiä täytyy antaa myös melusuodatuksen tehokkuudelle. Vertailukohtana olivat myös Sonyn WF-1000X3M, joiden melunsuodatus päihittää WF-SP800N: kirkkaasti.

Vertailukappaleena olleiden nappien kanssa on helppo työskennellä avoimessa toimistossa ja niillä saa halutessaan suodatettua vaikka kaiken puheen ympäriltään pois. 800N-malli ei taivu tähän, vaan melusuodatus lähinnä hiljentää ympäröiviä ääniä.

Kenelle? SP800N-kuulokkeet toimivat parhaiten aktiiviselle liikkujalle ja työmatkailijalle, joka hyötyy kuulokkeiden ympäristöäänien säädöistä.

Toinen hyvä käyttökohde ovat paljon mobiililaitteita palavereihin käyttävät, jotka nauttivat ja hyötyvät johdottomien kuulokkeiden kätevyydestä.

Jos urheilukäyttöön tarkoitettu SP800N:n meluvaimennus riittää ovat kyseessä muutoin oikein hyvät nappikuulokkeet. Meluvainnus edellä nappikuulokkeita etsivälle oiva vaihtoehto on saman valmistajan 1000X3M.

Yksi hyvä ominaisuus Sonyn molemmissa kuulokkeissa on myös vahva integraatio Google Assistentin kanssa. Jos palvelua vielä käyttää Suomessa, toimii se helposti kuulokkeiden kautta.

Tekniset tiedot: Sony WF-SP800N

  • Kuuloke-elmentit: 6mm neodyymimagneetit
  • Vesitiiveys: IP55 (kuulokkeille)
  • Akkukesto: Enintään 13 tuntia
  • Bluetooth-yhteys: 5.0
  • Tuetut äänimuodot: SBC, AAC
  • Paino: 9,8 grammaa per kuuloke
  • Rasian latausaika: noin 3 tuntia
  • Latauskapasiteetti: 3 latauskertaa
  • Suositushinta: 200 euroa

Kuvat: Joonas Koivisto

Lue myös:
Sony WH-1000XM4 – vastamelukuulokkeiden parhaimmistoa
Sony WH-XB900N – hyvät ja edulliset vastamelukuulokkeet
Sony WF1000XM3 – Nappikuulokkeet vastamelulla toimistoon tai kotityöskentelyyn
Testi: Bose Quietcomfort Earbuds – Johdottomat nappikuulokkeet musiikki edellä
Testi: Galaxy Buds Live ovat hyvät kuulokkeet varsinkin ahkeralle Samsungin käyttäjälle

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa! Löydät meidät Facebookista,Instagramista,Twitteristä ja YouTubesta