Qualcomm julkisti uuden huippuluokan Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiirin - näin uusiin Android-huippupuhelimiin tulee lisää tehoa

Qualcomm on julkistanut uuden seuraavan sukupolven Android-huippupuhelimiin suunnitellun Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiirinsä.

Älypuhelimia uudella järjestelmäpiirillä odotetaan markkinoille jo lähikuukausien aikana, ja aivan ensimmäiset nähdään jo vuoden 2021 puolella.

Qualcommin mukaan Snapdragon 8 Gen 1:n ovat ottamassa käyttöön älypuhelinbrändeistä ainakin Black Shark, Honor, iQOO, Motorola, Nubia, OnePlus, Oppo, Realme, Redmi, Sharp, Sony, Vivo, Xiaomi ja ZTE.

Snapdragon 8 Gen 1:n myötä Qualcomm uudistaa nimeämisjärjestelmänsä. Snapdragon 8 Gen 1 on seuraaja aiemmille vuoden 2021 huippupuhelimista tutuille Snapdragon 888 / 888+ -piireille.

Snapdragon 8 Gen 1 valmistetaan Samsungin 4 nanometrin prosessilla, ja entistä 5 nanometriä pienempi viivanleveys osaltaan avittaa myös suorituskyky- ja virrankulutusparannuksia.

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 -piiri sormien välissä.
Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 -piiri sormien välissä.

Snapdragon 8 Gen 1 sisältää Kryo-keskussuorittimen, joka perustuu ARMin uuden sukupolven ARM  v9 -suorinytimiin. Mukana on yksi 3,0 gigahertsin ARM Cortex X2 -huipputehoydin, kolme 2,5 gigahertsin ARM Cortex-A710 -tehoydintä ja neljä vähävirtaisempaa 1,8 gigahertsin ARM Cortex-A510 -ydintä.

Qualcommin mukaan Snapdragon 8 Gen 1:n suorituskyky peruslaskennassa on parantunut edeltäjästään 20 prosentilla ja virtatehokkuus on 30 prosenttia parempi.

Lisäksi osana järjestelmäpiiriä on myös uusi Adreno-grafiikkasuoritin, joka tarjoaa 30 prosentin suorituskykyparannuksen ja 25 prosentin parannuksen virtatehokkuudessa. Vulkan-rajapinnalla grafiikkasuoritin on jopa 60 prosenttia aiempaa suorituskykyisempi. Interpolointitekniikka Adreno Frame Motion Engine mahdollistaa grafiikkasuorittimen renderöivän pelin jopa tuplatulla ruudunpäivitysnopeudella käyttäen saman määrän virtaa tai vastavuoroisesti toimivan puolet vähemmällä virrankulutuksella säilyttäen saman ruudunpäivitysnopeuden. Mukana on myös muita parannuksia kuten Variable Rate Shading Pro, jonka pitäisi helpottaa VRS-efektien käyttöä peleissä.

Näyttöjen osalta Snapdragon 8 Gen 1 tukee jopa 144 hertsin virkistystaajuutta QHD+-tarkkuudella.

Snapdragon 8 Gen 1:n sisältämä 7. sukupolven Qualcomm AI Engine -tekoälylaskentakokonaisuudes tarjoaa jopa nelinkertaisesti edeltäjään paremman suorituskyvyn, minkä lisäksi 3. sukupolven Qualcomm Sensing Hub mahdollistaa edelleen vähävirtaiset jatkuvat tekoälytoiminnot.

Osana Snapdragon 8 Gen 1:tä on myös Qualcommin jo helmikuussa 2021 julkistama 5G-modeemi Snapdragon X65, joka tukee jopa 10 Gbit/s -latausnopeutta 5G-verkoissa ja 5G-standardin 3GPP Release 16 -määrittelyä. Tuki löytyy lisäksi muun muassa 5G-operaattoritaajuuksien yhdistämiselle myös datan lähettämisessä, minkä osalta tuettu nopeus on jopa 3,5 Gbit/s. Modeemin tukemat huippunopeudet toki vaativat taajuuskaistakokonaisuuden, jollaista ei ole saatavilla toistaiseksi yleisessä käytössä.

Snapdragon 8 Gen 1 sisältämän FastConnect 6900 -osion myötä löytyy tuki Wi-Fi 6 ja 6E -yhteyksille jopa 3,6 Gbit/s -nopeudella. Lisäksi Snapdragon 8 Gen 1 tukee Snapdragon Sound -ääniominaisuuksia käsittäen häviötöntä CD-äänenlaatua vastaavan langattoman äänensiirron sekä Bluetooth LE Audion.

Snapdragon 8 Gen 1:n kuvasignaaliprosessorin tuomat kameraominaisuudet on nyt brändätty ensi kertaa Snapdragon Sight -nimen alle. 18-bittinen kuvasignaaliprosessori mahdollistaakin 4 096 kertaa suuremman kameradatan määrän, tukee 3,2 gigapikselin käsittelyä sekunnissa ja 30 fps 8K HDR -videokuvausta. Lisäksi yökuvauksen kerrotaan olevan jopa viisinkertaisesti parempi ja tuettuna on laitteistotasolla myös esimerkiksi taustan sumentava boke-efekti videoissakin.

Kuvasignaaliprosessori tukee nyt sarjakuvausta 12 megapikselin tarkkuudella jopa 240 fps -nopeudella ja multiframe-prosessointia 30 ruudusta aiemman kuuden sijaan. Tuettu enimmäiskameratarkkuus on yhä 200 megapikseliä ja yhtäaikaisesti tuetaan kolmea 36 megapikselin kameraa.

Osana kokonaisuutta on myös tuki aina päällä olevalla kameralle entistä nopeampaa kasvojentunnistusta varten.