Näin suomalaisen Jollan tarina jatkuu: uudenlainen tekoälytietokone ja yhteisölle suunnattu puhelin julki

Jollan tarina jatkuu kahdella uutuustuotteella, uudenlaisella Mind2-tekoälylaatikolla sekä rajattuna eränä saataville tuotavana Jolla C2 -puhelimella.

Jolla julkisti uutuudet Jolla Love Day 2 -tapahtumassa, joka järjestettiin tasan 11 vuotta alkuperäisen  Jolla Love Dayn jälkeen.

Jolla syntyi aikoinaan Nokian hylkäämän MeeGo-käyttöjärjestelmän pohjalta luodun Sailfish OS -käyttöjärjestelmän ympärille. Tämän jälkeen yhtiön matkalla on riittänyt käänteitä – ja nyt yhtiökin Jolla-brändin ja uusien tuotteiden taustalla on eri.

Loppuvuodesta 2023 kerrottiin Jolla Oy:n koko liiketoiminnan ja henkilöstöstön siirtymisestä uuteen yhtiöön, kun entinen johto osti Jollan liiketoiminnan Jollyboys Oy:n kautta. Ukrainan sodan myötä Jollan aiemmasta venäläisomistuksesta tuli riippakivi, mikä ajoi yhtiön lopulta keväällä 2023 yrityssaneeraukseen. Yrityssaneerausohjelman osana sovittiin liiketoiminnan myynnistä uuteen omistukseen.

Jollan pääuutuus nyt on Jolla Mind2, jota se kuvailee uudenlaiseksi yksityisyys edellä suunniteltu tekoälytietokoneeksi. Ulkoisesti kyseessä on LED-valoilla koristeltu musta laatikko.

Jolla Mind2.
Jolla Mind2.

Jolla Mind2:ssa käyttäjän henkilökohtaisten tietojen on tarkoitus säilyä turvallisesti itse laitteessa ilman, että niitä tarvitsee siirtää prosessoitavaksi ulkopuoliseen pilvipalveluun. Laitteessa toimii Jollan oma Venho.ai-tekoälyalusta, joka perustuu Metan kehittämälle avoimen koodin Llama 2 -tekoälymallille.

Jolla kuvailee Mind2:n olevan henkilökohtaisen digitaalisen elämän keskipiste, johon voi tallettaa omat tietonsa pitääkseen ne järjestyksessä, saatavilla ja omassa hallinnassa.

Laite tarjoaa erilaisia AI Agent -tekoälyagentteja, jotka osaavat esimerkiksi analysoida sähköposteja ja asiakirjoja, sekä ylläpitää kalenteria. Muita agentteja löytyy muun muassa digitaaliseen allekirjoittamiseen sekä tehtävien hallintaan. Jollan mukaan Mind2:n voi yhdistää haluamiinsa palveluihin.

Jolla Mind2:n käyttö tapahtuu verkon yli tietokoneella tai puhelimella, verkkoselaimen kautta ja myös ääniohjauksella. Laitetta voi pitää esimerkiksi kotona tai kuljettaa mukana.

Käyttöjärjestelmänä laitteessa toimii Sailfish Core. Itse laite ei ole teknisesti kovin kummoinen.

Teknisenä perustana on Rockchip RK3588 -järjestelmäpiiri, joka sisältää 6 biljoonan laskutoimitukseen sekunnissa yltävän NPU-neuroverkkolaskentayksikön. RAM-käyttömuistia on 16 gigatavua ja sisäistä tallennusmuistia 128 gigatavua (eMMC) sekä 1 teratavun SSD. Tallennustilan laajentamiseen tarjolla on myös microSD-muistikorttipaikka, minkä lisäksi käytettävissä ovat myös NVMe M.2 ja 40-pinninen GPIO.

Liitäntöinä laite sisältää RJ45 Gigabit Ethernet -verkkoliitännän, yhdet USB-A- ja USB-C-dataliitännät sekä toisen USB-C:n lataamiseen. Langattomista yhteyksistä tuettuna ovat Wi-Fi 6 ja Bluetooth 5.2.

Kooltaan Jolla Mind2 on 117 x 82 x 28 millimetriä.

Jolla tuo Mind2:n saataville aluksi kehittäjille ja muille varhaisille omaksujille suunnattuna Community Edition -versiona 30 prosenttia alennetulla 489 euron hinnalla. Tarjolla on aluksi 500 kappaleen ensierä laitteita, joiden toimitukset alkavat syyskuussa. Toinen lokakuussa saapuva erä tulee tilattavaksi myöhemmin.

Toistaiseksi Mind2:n voi varata ensimmäisestä erästä 75 euron varausmaksulla.

Jolla Mind2:n käytettäväksi vaadittava Venho.ai-tilaus maksaa lisäksi 9,99 euroa kuukaudessa, mutta laitteen hintaan sisältyy 6 kuukauden tilaus.

Laajempaan kuluttajamyyniin Jolla Mind2 on tarkoitus tuoda joulukuussa 699 euron hinnalla.

Taustalla Jolla Mind2:n valmistajakumppanina toimii turkkilainen Reeder, jonka kanssa yhteistyössä Jolla esitteli nyt myös uuden yhteisölle suunnatun Jolla-puhelimen, Jolla C2:n.

Jolla Community Phone.
Jolla Community Phone.

Jolla Community Phone eli Jolla C2 tuodaan tarjolle aluksi 1 000 kappaleen eränä, ja saatavuutta voidaan laajentaa kysynnän mukaan. Puhelimen pääasiallinen tarkoitus on tarjota Jollan yhteisölle mahdollisuus Sailfish OS -käyttöjärjestelmän käyttämiseen ja kehitykseen osallistumiseen.

Myös Sailfish OS -käyttöjärjestelmä vaatii jatkossa maksullisen tilauksen, jonka hinta on 4,99 euroa kuukaudessa. Jolla Community Phonen mukana saa 12 kuukauden tilauksen. Puhelimen hinta on 299 euroa.

Jolla C2:ssa on Sailfish OS 5.0 -käyttöjärjestelmä valinnaisella AppSupport-tuella Android-sovelluksille.

6,52 tuuman näytön tarkkuus Jolla C2:ssa on vain HD+-tasoa 1600×720 pikselillä. Takana puhelimessa on 64 megapikselin pääkamera ja 8 megapikselin ultralaajakulmakamera. Etukameran tarkkuus on 8 megapikseliä.

Jolla C2 on varustettu kahdeksanytimisellä järjestelmäpiirillä (2x Arm Cortex-A75 + 6x Arm Cortex-A55), tiettävästi Unisocilta. RAM-käyttömuistia on 8 gigatavua ja sisäistä tallennusmuistia 128 gigatavua, jonka lisäksi käytettävissä on microSD-muistikorttipaikka.

Muita ominaisuuksia ovat 4 000 milliampeeritunnin akku, 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys, Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 5.0 -yhteydet, USB-C-liitäntä ja 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä.

Jolla C2:n mitat ovat 179 x 78 x 8,5 millimetriä.

Puhelimen saa varattua itselleen 50 euron maksulla Jolla-verkkokaupasta.