Apple julkisti uudet iPhonet: tällaisia ovat iPhone 11, iPhone 11 Pro ja iPhone 11 Pro Max

Apple on julkistanut uuden sukupolven iPhonensa.

Uutuuksista iPhone 11 on seuraaja iPhone XR:lle. Muista Apple-tuotteista tuttu Pro-lisänimi tulee mukaan iPhone-mallistoon ensi kerran uusissa iPhone 11 Pro ja iPhone 11 Pro Max -malleissa, jotka ovat seuraajat iPhone XS:lle ja iPhone XS Maxille.

iPhone 11 Pro ja iPhone 11 Pro Max tarjoavat iPhone 11:een verrattuna laadukkaammat näytöt, rungon ruostumattomasta teräksestä, yhden lisäkameran takana, pidemmän akunkeston sekä muita pienempiä etuja.

Uudet iPhonet tulevat ennakkotilattavaksi perjantaina 13. syyskuuta kello 15.00 Suomen aikaa ja toimitukset alkavat 20. syyskuuta. Hinnat ovat:

  • iPhone 11 64 Gt: 829 €
  • iPhone 11 128 Gt: 879 €
  • iPhone 11 256 Gt: 999 €
  • iPhone 11 Pro 64 Gt: 1 179 €
  • iPhone 11 Pro 256 Gt: 1 349 €
  • iPhone 11 Pro 512 Gt: 1 579 €
  • iPhone 11 Pro Max 64 Gt: 1 279 €
  • iPhone 11 Pro Max 256 Gt: 1 449 €
  • iPhone 11 Pro Max 512 Gt: 1 679 €

Samat näyttökoot kuin edeltäjissä

Uudet iPhonet tarjoavat samat näyttökoot kuin edeltäjänsäkin iPhone XR sekä iPhone XS ja iPhone XS Max. iPhone 11:ssä on edelleen 6,1 tuuman LCD-näyttöpaneeli ja Pro-mallien OLED-näytöt ovat kooltaan yhä 5,8 ja 6,5 tuumaa. OLED-näyttöteknologia tarjoaa tyypilliseen tapaan rikkaamman väritoiston ja paremman kontrastin, minkä lisäksi Pro-mallien näyttö on yhä iPhone 11:tä tarkempi (458 vs. 326 pikseliä tuumaa kohti).

iPhone 11 Pro -mallien OLED-näytöt tarjoavat nyt aiempaa paremman kontrastisuhteen (2000000:1), ovat kirkkaampia (800 nitiä tyypillinen ja huippu jopa 1 200 nitiä HDR-sisällössä) ja 15 prosenttia virtatehokkaampia. Apple onkin antanut näytölle uuden nimen, Super Retina XDR.

iPhone 11.
iPhone 11.

Yhdenkään uuden iPhone-mallin näyttö ei sisällä enää voimakkaampien painallusten 3D Touch -kosketustoimintoa, joka esiteltiin aikanaan iPhone 6s -malleissa. Apple on korvannut uudessa iOS 13 -käyttöjärjestelmäversiossa 3D Touchin kokonaisuudessaan jo iPhone XR:stä tutulla Haptic Touchilla, käytännössä pidemmillä painalluksilla, joiden yhteydessä värinäpalaute ohjaa käyttöä.

Äänentoiston osalta uudet iPhone 11 -mallit tukevat Dolby Atmos -tilaäänitoistoa.

iPhone 11 Pro -mallit tarjoavat monessa suhteessa aiempaa paremman näytön.
iPhone 11 Pro -mallit tarjoavat monessa suhteessa aiempaa paremman näytön.

Muodoiltaan uudet iPhonet ovat pitkälti ennallaan lukuun ottamatta takana aiempaa kookkaampaa neliömäistä kamerakohoumaa. Mitoiltaan iPhone 11 on identtinen iPhone XR:n kanssa mutta iPhone 11 Pro -mallit millimetrin osia suurempia joka suuntaan kuin iPhone XS -edeltäjänsä. iPhone 11 on 8,3 millimetriä paksu ja iPhone 11 Pro -mallit 8,1 millimetriä, 0,4 millimetriä paksumpia kuin edeltäjännsä.

iPhone 11 tulee saataville kuudessa eri värissä, jotka ovat musta, valkoinen, vihreä, keltainen, violetti ja punainen PRODUCT(RED). Runko on alumiinia ja takapinta lasia.

 
 

iPhone 11 Pro -mallien värivaihtoehdot ovat puolestaan tähtiharmaa, hopea, keskiyön vihreä sekä uusi kulta. Runko on Pro-malleissa ruostumatonta terästä ja lasi on nyt viimeistelty mattapintaiseksi.

Uusissa iPhone 11 -malleissa käytetään Applen mukaan aiempaa kestävämpää lasia, minkä lisäksi myös IP68-luokiteltua vedenkestävyyttä on parannettu entistä tiiviimmäksi, jopa 4 metrin syvyyteen asti iPhone 11 Pro -malleissa iPhone XS -mallien ja iPhone 11:n 2 metriin verrattuna.

iPhone 11 Pro -värit.
iPhone 11 Pro -värit.

Kaksi tai kolme takakameraa

Edullisimmassa uudessa iPhone-mallissa iPhone 11:ssä on kaksi takakameraa ja huippumalleissa iPhone 11 Prossa ja iPhone 11 Pro Maxissa kolme takakameraa.

iPhone 11:ssä 12 megapikselin ja f/1,8-aukon pääkameran rinnalla on 12 megapikselin 120 asteen ultralaajakulmakamera f/2,4-aukolla lisänä verrattuna iPhone XR:ään, ei telekameraa kuten aiemmissa kahdella takakameralla varustetuissa iPhoneissa. Ainoastaan pääkamerassa on optinen kuvanvakain.

Pääkamerassa on uusi kenno, joka sisältää dual pixel PDAF -automaattitarkennuksen, Applen kielellä 100-prosenttisesti tarkennuspikseleitä (Focus Pixels). Automaattitarkennus toimii aiempaa nopeammin, vähäisessä valaistuksessa jopa kolminkertaisella nopeudella. Kuvien prosessoinnissa Apple käyttää seuraavan sukupolven älykästä HDR:ää, joka osaa myös tunnistaa kuvassa olevat kasvot kone­oppimisen avulla ja muuttaa niiden valaistusta älykkäästi.

Uutena ominaisuutena kamerasovelluksessa uudet iPhonet sisältävät erillisen mutta automaattisesti aktivoituvan yökuvaustilan. Lisäksi myös kuvausvalo on 36 prosenttia aiempaa kirkkaampi.

Muotokuva-kuvaustila tunnistaa jatkossa myös lemmikkieläimet ja aktivoi kuvauskohteen taustan sumennuksen. Lisäksi videokuvaus onnistuu kamerasovelluksessa jatkossa myös kuvatilassa yksinkertaisesti pitämällä laukaisinpainiketta pohjassa. Apple on myös uudistanut kamerasovelluksen ilmettä: pääkameran ollessa aktiivinen reunojen alla näkyy ultralaajakulmakameran tarjoama laajempi näkymä.

Videokuvauksessa myös kuvanvakautusta on jälleen parannettu ja mukana on myös äänizoom eli ääni mukautuu kuvan mukaisesti kohteeseen.

iPhone 11:ssä on kaksi takakameraa, pääkamera ja ultralaajakulmakamera.
iPhone 11:ssä on kaksi takakameraa, pääkamera ja ultralaajakulmakamera.

iPhone 11 Pro ja iPhone 11 Pro Max tarjoavat kolme takakameraa.
iPhone 11 Pro ja iPhone 11 Pro Max tarjoavat kolme takakameraa.

Pro-malleissa on sekä optisen zoomin tuova telekamera että ultralaajakulmakamera. Kaikki kolme kameraa ovat tarkkuudeltaan ovat 12 megapikseliä. Optinen kuvanvakain löytyy pääkamerasta ja telekamerasta. Ultralaajakulmakamera tarjoaa myös Pro-malleissa iPhone 11:n tavoin 120 asteen kuvakulman.

iPhone Pro -mallien telekameran aukon kokoa Apple on kasvattanut aiemmista iPhone-malleista kokoon f/2,0, mikä mahdollistaa kuviin jopa 40 prosenttia enemmän valoa. iPhone 11 Pro -mallien kolmen kameran polttovälit ovat 13, 26 ja 52 millimetriä.

Videokuvaus onnistuu kaikilla kameroilla 4K-tarkkuudella 60 ruudun sekuntinopeudella.

iPhone Pro -mallit ovat saamassa myöhemmin ohjelmistopäivityksenä kameraan uuden Deep Fusion -toiminnon, joka yhdistää yhdeksän kuvaa taustalla: neljä lyhyen valotuksen kuvaa, neljä kuvaa ennen laukaisimen painallusta ja sen jälkeen pitkän valotuksen kuvan. Lopputuloksena on otos lisätyillä yksityiskohdilla sekä vähemmällä kohinalla.

 

 

Tarkempi etukamera

iPhone 7 -malleista lähtien iPhoneissa etukameran tarkkuus on ollut 7 megapikseliä. Nyt tarkkuus on kasvatettu 12 megapikseliin aukon koon ollessa f/2,2. Lisäksi myös etukameralla onnistuu 4K-videokuvaus joko 30 tai 60 ruudun sekuntinopeudella sekä ensi kertaa myös slo-mo-hidastuskuvaus.

 

Parempi Face ID

Uusissa iPhone-malleissa Face ID -kasvojentunnistus toimii nyt aiempaa laajemmalla kulmalla, mikä mahdollistaa lukituksen avaamisen aiempaa helpommin myös esimerkiksi iPhonen ollessa pöydällä.

Face ID on myös 30 prosenttia aiempaa nopeampi.

Lisää suorituskykyä uudella Apple A13 Bionic -järjestelmäpiirillä

Uusi Apple A13 Bionic -järjestelmäpiiri tuo jälleen lisää tehoa, ja on Applen mukaan tehokkain piiri mitä älypuhelimissa on nähty sekä peruslaskennan että grafiikkasuorituskyvyn osalta. A13 Bionic sisältää edelleen kuusi peruslaskentaydintä, jotka ovat 20 prosenttia aiempaa tehokkaampia. Suorituskykyiset kaksi ydintä ovat 30 prosenttia virtapihimpiä ja ”säästöytimet” jopa 40 prosenttia.

Myös grafiikkasuoritin on aiempaa 20 prosenttia tehokkaampi ja 40 prosenttia virtapihimpi. Osana piiriä on edelleen neuroverkkolaskentayksikkö, joka myös on 20 prosenttia tehokkaampi.

Apple on sisällyttänyt piirille myös kaksi uutta koneoppimiskiihdytintä, jotka suorittavat matemaattisia matriiisitoimenpiteitä jopa kuusinkertaisella nopeudella aiempaan verrattuna.

Yhteensä A13 Bionic -piiri sisältää 8,5 miljardia transistoria verrattuna edeltäjänsä A12 Bionicin 6,9 miljardiin.

Applen mukaan iPhone 11 tarjoaa yhden tunnin pidemmän akunkeston kuin iPhone XR. iPhone 11 Prossa akunkesto on neljä tuntia pidempi kuin iPhone XS:ssä ja iPhone 11 Pro Maxissa jopa viisi tuntia pidempi kuin iPhone XS Maxissa.

A13 Bionicin tehokkuusparannusten ohella pidemmissä toiminta-ajoissa näkyvät mallien suuremmat akkukapasiteetit.

iPhone 11 Pro -mallien mukana Apple toimittaa myös vihdoin tehokkaan 18 watin pikalaturin, kun iPhone 11:n mukana on edelleen tuttu vanha 5 watin laturi. Kaikki iPhone 11 -mallit tukevat langatonta latausta mutta eivät vastoin ennakkohuhuja käänteistä langatonta latausta.

Kaikissa uusissa iPhone-malleissa on edelleen Lightning-liitäntä.

 

Nopeammat ja paremmat yhteydet

Uuden sukupolven 5G-mobiiliverkkoja uudet iPhonet eivät vielä tue, vaan 5G-tukea on osattu odottaa jo ennakkoon iPhoneihin vasta vuonna 2020.

4G-yhteydet iPhone 11 Pro -malleissa ovat kuitenkin aiempaa nopeammat, latausnopeuden yltäessä jopa 1,6 gigabittiin sekunnissa.

Apple on lisäksi lisännyt mukaan tuen aiempaa jopa 38 prosenttia nopeammalle, viimeisimmälle Wi-Fi 6 -versiolle (802.11ax).

Uutta on myös tuki kahdelle yhtäaikaiselle Bluetooth-yhteydelle kuulokkeisiin.

Lisäksi uudet iPhonet tukevat sisältämänsä uuden U1-piirin myötä UWB- eli Ultra Wideband -teknologiaa, joka mahdollistaa aiempia Wi-Fi- ja Bluetooth-ratkaisuja tarkemman muiden laitteiden paikannuksen.

Toistaiseksi U1-piiriä hyödynntään AirDrop-toiminnon yhteydessä. ”Voit osoittaa iPhoneasi jonkun muun iPhonea kohti, jolloin AirDrop priorisoi sitä laitetta ja voit jakaa tiedostoja nopeammin. Ja tämä on vasta alkua”, toteaa Apple vihjaten mahdollisista tulevista julkistuksista. Applelta on huhuttu eri esineisiin kiinnitettävissä olevan Apple Tag -paikantimen julkistusta mutta sitä ei vielä uusien iPhone-mallien rinnalla tapahtunut.