Apple julkisti iPhone 7:n – uusi kamera, vedenkestävä, musta värivaihtoehto

Apple on julkistanut uudet iPhone 7 ja iPhone 7 Plus -puhelimet. Julkistus tapahtui ensin jo vahingossa Twitterissä ennen varsinaista perinteistä julkistustilaisuudessa paljastamista.

Molemmat uudet iPhone 7:t saavat uudet kamerat, ovat veden- ja pölynkestäviä, sisältävät stereokaiuttimet ja tarjoavat pidemmän akunkeston. Lisäksi uutta ovat tarjolle tulevat uudet mattamusta (Black) ja kiiltävä musta (Jet Black) iPhone-värit. Jet Black ei tule tarjolle edullisempina tallennusmuistivaihtoehtoina. Edelleen tarjolla säilyvät hopea, kulta ja ruusukulta.

Vain iPhone 7 Plus saa aivan uuden kaksoiskameran, joka tuo myös 2x optisen zoomin. Molemmissa etukameraa on parannettu 7 megapikseliin.

Pienempiä uudistuksia uusissa iPhoneissa ovat kotinäppäimen uudistuminen, paremmat kirkkaammat sekä laajemman väritoiston näytöt sekä tietenkin sisuksista löytyvä uusi tehokkaampi 2+2-ytiminen A10 Fusion – järjestelmäpiiri.

Uutuudet jatkavat edeltäjiensä iPhone 6s:n ja iPhone 6s:n linjoilla ulkonäöltään vain pienin muutoksin. Tarjolle on tulossa kaksi uutta värivaihtoehtoa – mattamausta sekä kiiltävä musta. Lisäksi takana on kaksi antennijuovaa vähemmän kuin edeltäjissä. Runko on edelleen alumiinia.

iPhone 7:t ovat ensimmäiset vedenkestävät iPhonet. Kestävyys on IP67-sertifioitu eli iPhone kestää upotuksen veteen metrin syvyyteen 30 minuutin ajaksi.

Ennallaan muotoilun päälinjojen ohella ovat myös yhä näyttöjen koot eli iPhone 7 tarjoaa 4,7 ja iPhone 7 Plus 5,5 tuuman näytön.

Tarjolle 32, 128 ja 256 gigatavun tallennusmuistilla

Sekä iPhone 7 että iPhone 7 Plus tulevat tarjolle aiempaa suuremmilla tallennusmuistin vaihtoehdoilla. Käytännössä Apple on nyt tuplannut jokaisen kolmen portaan sisältämän tallennusmuistin ja näin vain 16 gigatavun muisti edullisimpana vaihtoehtona on jäänyt historiaan.

Uusi kiiltävä Jet Black -musta tulee tarjolle vain 128 ja 256 gigatavun muistivaihtoehtoina eli ei hinnat alkaen -malleihin.

Kaksoiskamera Plussaan

Merkittävin tekninen uudistus uusissa iPhoneissa on vain Plus-mallin saama uusi kaksoiskamera, joka on varustettu myös optisella kuvanvakaimella. Kahden 12 megapikselin kameran ottamat kuvat yhdistyvät yhdeksi valmiiksi valokuvaksi. Toinen kameroista sisältää laajakulmalinssin ja toinen teleobjektiivilinssin.

Apple hyödyntää kahta erilaista kameraansa Plussassa myös 2x optisen zoomin tarjoamiseksi. Digitaalinen zoom yltää nyt myös 10x tasolle iPhone 7 Plussassa.

Kuvia voi myös tarkentaa eri kohtiin ja luoda ns. bokeh-efektin, jossa tausta jää sumeaksi ja kuvan kohde etualalla selkeäksi.

Myös pienemmän iPhone 7:n kamera uudistuu. Tarkkuus on yhä 12 megapikseliä, mutta aukon koko kasvaa f/1,8-kokoon ja kamera on saanut myös optisen kuvanvakaimen. Lisäksi kameran kenno on uudistunut suuremmilla pikseleillä ja kameran pitäisi toimia aiempaa selvästi nopeammin. Linssissä on nyt kuusi kerrosta. Kuvausvalo koostuu nyt neljästä LEDistä. Sisällä iPhonessa on myös uusi Applen suunnittelema tehokkaampi kuvankäsittelysuoritin.

Live-kuvia voi nyt muokata.

Molemmat iPhone 7:t saavat myös uuden 7 megapikselin etukameran.

Ei enää 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää

Kuten lukemattomat huhut ja vuodot jo menneiden kuukausien aikana kertoivat, ei uusista iPhoneista löydy enää 3,5 millimetrin standardia kuulokeliitäntää.

Kuulokkeet voi liittää joko Lightning-liitännällä tai langattomasti.

Apple tulee toimittamaan iPhone 7 -puhelinten mukana sekä uudet Lightning-liitännälliset EarPods-kuulokkeet sekä adapterin 3,5 millimetrin kuulokkeille.

”Analogisen, vanhan, vain yhteen käyttöön tarkoitetun liitännän säilyttämisessä iPhonessa ei olisi ollut järkeä”, kommentoi Applen markkinointijohtaja Phil Schiller uutta iPhonea esitellessään.

Lisää suorituskykyä – uusi Apple A10 Fusion -järjestelmäpiiri

Perinteiseen tapaan uudet iPhonet sisältävät uuden Applen suunnitteleman järjestelmäpiirin. Uusi A10 Fusion sisältää neljä suoritinydintä – kaksi tehokasta ja kaksi vähävirtaisempaa. Uudet kaksi korkean suorituskyvyn ydintä tarjoavat 40 prosenttia paremman suorituskyvyn kuin A9.

Grafiikkasuorituskyky paranee myös 50 prosentilla A9:ään verrattuna ja kolminkertaisesti A8:aan verrattuna. Lisäksi 4G LTE -yhteyksien osalta iPhonet tukevat nyt 300 megabitin sijaan 450 megabitin enimmäisnopeutta sekunnissa.

Monia pienempiä uudistuksia: paremmat näytöt, stereokaiuttimet, uudistettu kotinäppäin

Uudet iPhonet tulevat luonnollisesti heti uudella iOS 10 -käyttöjärjestelmäversiolla.

iPhone 7 -puhelinten ovat edelleen kooltaan 4,7 ja 5,5 tuumaa ja tukevat 3D Touch -kosketusta. Näytöt ovat aiempaa 25 prosenttia kirkkaampi sekä tukevat uutta laajempaa väriavaruutta.

Kotinäppäin on toteutettu nyt uudella, aiemmin Applen Mac-tietokoneiden Force Touch -taso-ohjaimista tutulla tavalla. Kotinäppäin ei enää fyysisesti liiku, vaan painallusvaste on toteutettu värinämoottorilla.

Applen mukaan kotinäppäin tarjoaa aiempaa paremman vasteen, on luotettavampi sekä kustomoitava.

Japanissa uudet iPhonet saavat myös Apple Payn osalta tuen siellä käytössä olevalle NFC-tekniikan vaihtoehdolle FeliCalle.