Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Tätä kaikkea Applelta odotetaan vielä tänä vuonna – uusi laaja raportti paljasti vielä myös uusia yksityiskohtia tulevista iPhoneista

Huhujen ja paljastusten perusteella Applen odotetaan järjestävän seuraavan julkistustilaisuutensa 10. syyskuuta ja pääosaan tuolloin nousevan uusien iPhone-mallien. iPhone-uutuuksien ohella Applelta on tulossa tänä vuonna vielä useampia muitakin uutuuksia.

Bloombergin Mark Gurman yhdessä Debby Wun kanssa on nyt julkaissut laajan katsauksen Applen loppuvuoden uutuuksiin.

Monista Applen tulevista tuotteista, erityisesti iPhoneista, on kuultu huhuja jo aiemminkin mutta silti nyt julkaistu uusi raportti onnistuu lisäämään mukaan vielä myös uusia yksityiskohtia.

Uusien tuotteiden ohella Applen odotetaan julkaisevan loppuvuoden aikana vielä uudet ohjelmistonsa iOS 13:n, iPadOS 13:n, watchOS 6:n, macOS Catalinan ja tvOS 13:n sekä Apple Arcade -pelipalvelun sekä Apple TV+ -sisältöpalvelun.

Kolme uutta iPhonea

Applelta odotetaan kolmea uutta iPhone-mallia, jotka ovat seuraajat nykyisille iPhone XR:lle, iPhone XS:lle ja iPhone XS Maxille. Myös Bloomberg viittaa iPhone XS -mallien seuraajiin Pro-nimellä. Aiempien huhujen mukaan uudet iPhonet voisivat saada nimekseen iPhone 11, iPhone 11 Pro ja iPhone 11 Pro Max.

Uusiin iPhonen Pro-malleihin on tulossa kolme takakameraa, kun ultralaajakulmakamera liittyy mukaan pääkameran ja telekameran lisäksi. Bloombergin mukaan kamerat tallentavat kolme kuvaa yhtäaikaisesti ja mahdollistavat ohjelmiston korjaavan automaattisesti yhdistettyä kuvaa, jos esimerkiksi henkilö on jäänyt vahingossa kuvan ulkopuolelle. Lisäksi kameroiden tarkkuuden todetaan kasvavan ja kuvanlaadun hämärässä olevan aiempaa parempi.

iPhone XR:n seuraajassa takakameroita tulee olemaan kaksi, kun pääkamera saa seurakseen telekameran. iPhone XR:n seuraajan osalta uutta on myös vihreä väri.

Videokuvaukseen ainakin Pro-mallit ovat myös saamassa kehittyneempiä ominaisuuksia. Applen kerrotaan kehittäneen ominaisuuden, joka mahdollistaa videoiden muokkaamisen, efektien lisäämisen, värien muuttamisen ja rajaamisen videon kuvaamisen aikana.

Yleisesti uusien iPhone-mallien odotetaan näyttävän etupuolelta lähes täysin samalta edeltäjiensä kanssa ja näyttöjen koot ovat myös pysymässä ennallaan. Takana design eroaa uuden suuremman neliömäisen kamera-alueen sekä ainakin joissakin väreissä mattamaisen pinnan osalta. Bloombergin raportin mukaan uutuuksien pitäisi kestää myös aiempaa paremmin pudotuksia. Lisäksi myös vedenkestävyyttä on parannettu dramaattisesti, ja uusien iPhone-mallien pitäisi kestää upotus veteen huomattavasti pidempään kuin 30 minuutin ajan.

iPhone XS ja iPhone XS -mallien seuraajat. Kuva: OnLeaks / CashKaro.
iPhone XS ja iPhone XS -mallien seuraajat. Kuva: OnLeaks / CashKaro.
iPhone XR:n seuraaja. Kuva: OnLeaks / Pricebaba.
iPhone XR:n seuraaja. Kuva: OnLeaks / Pricebaba.

Uutena ominaisuutena uudet iPhonet tulevat tukemaan käänteistä langatonta latausta, mikä mahdollistaa AirPods-kuulokkeiden langatonta latausta tukevan kotelon lataamisen asettamalla se takapinnan päälle. Samsung ja Huawei ovat esitelleet vastaavat virranjakotoiminnot jo aiemmin omissa huippupuhelimissaan.

Applen kerrotaan myös parantaneen Face ID -kasvojentunnistusta toimimaan aiempaa suuremmasta kulmasta, mikä mahdollistaa lukituksen helpomman avaamisen ilman kurkottelua esimerkiksi puhelimen ollessa pöydällä. Aiemmat huhut ovat kertoneet, että etukameran tarkkuus olisi nousemassa 7 megapikselistä 12 megapikseliin mutta tähän Bloombergin raportissa ei oteta kantaa.

Näyttöjen osalta uusista iPhoneista on jäämässä pois syvempien painallusten 3D Touch -toiminto, joka uupui jo myös iPhone XR:stä. Apple korvaa 3D Touchin tarpeen iOS 13 -käyttöjärjestelmäversiossa käytännössä pitkillä painalluksilla, joissa on mukana värinävaste (Haptic Touch).

Lisäksi luonnollisesti kaikissa uusissa iPhone-malleissa on Applen uusi A13-järjestelmäpiiri, joka sisältää Applen sisäisesti koodinimellä AMX kulkevan uuden matrix-apusuorittimen, joka on optimoitu tiettyihin raskaisiin matemaattisiin tehtäviin esimerkiksi konenäön ja lisätyn todellisuuden sovelluksiin liittyen.

5G-tukea iPhoneihin saadaan odottaa vuoteen 2020 eli tämän vuoden mallit eivät sitä vielä tuo. Lisäksi vuonna 2020 iPhoneihin odotetaan uudistuksena myös 3D-kamerajärjestelmää.

Lisää uusista iPhoneista voit lukea aiemmasta jutustamme.

Päivitetyt iPad Prot ja uusi 10,2 tuuman edullinen iPad

Apple julkaisi uudet iPad Air ja iPad mini -mallit maaliskuussa. Loppuvuonna Apple on lähteiden mukaan päivittämässä vielä iPad Prot sekä iPad-malliston edullisimman mallin.

11 ja 12,9 tuuman iPad Prot tulevat Bloombergin raportin mukaan saamaan vastaavia päivityksiä kuin iPhoneissa, eli päivitetyt kamerat sekä nopeammat suorittimet. Muuten uusien iPad Pro -mallien kerrotaan näyttävän samalta nykymallien kanssa.

Kuten on jo aiemminkin huhuttu, Apple tulee myös esittelemään uuden edullisen iPad-mallin aiempaa 9,7-tuumaista kookkaammalla 10,2 tuuman näytöllä. Bloomberg odottaa uuden mallin korvaavan nykyisen ja näin 9,7 tuuman näyttökoko siirtyisi iPadeissa historiaan.

16 tuuman MacBook Pro

Myös 16 tuuman kokoisella näytöllä varustetusta uudesta MacBook Pro -mallista on huhuttu jo jonkin aikaa, ja myös Bloomberg mainitsee sen uudessa raportissaan. Uudessa MacBook Prossa olisi pienemmät näytönreunukset, joten itse laite olisi kooltaan lähellä nykyisiä 15 tuuman malleja.

Uuden MacBook Pron näyttö olisi suurin Apple-läppärissä sitten vuoden 2012, jolloin Apple lopetti 17 tuuman MacBook Pron myynnin.

Lisää uudesta 16 tuuman MacBook Prosta voit lukea aiemmasta jutustamme.

Muita Mac-uutuuksia Bloomberg ei mainitse mutta aiemmin julkistettu ammattilaiskäyttöön tarkoitettu pöytätietokone Mac Pro sekä sen 32-tuumainen XDR Pro Display -näyttö ovat tulossa saataville vielä tänä vuonna.

Muut uutuudet: Apple Watch, AirPods, HomePod

Tänä vuonna Apple Watch tulee uudistumaan myös Bloombergin mukaan vähemmän kuin viime vuonna, jolloin Series 4 toi uuden designin ja suuremmat näytöt. Apple Watchin tämän vuoden uudistukset keskittyvät jo julkistettuun watchOS 6 -ohjelmistoon sekä uusiin runkovaihtoehtoihin. Applen ohjelmistosta on jo paljastunut viittaukset uusiin keraami- ja titaanirunkoisiin malleihin.

Applen beetatestiohjelmistosta on jo löytynyt maininnat uusista runkomateriaaleista.
Applen beetatestiohjelmistosta on jo löytynyt maininnat uusista runkomateriaaleista.

Applen on myös pitkään huhuttu kehittävän suureen suosioon nousseista AirPods-kuulokkeista uutta kehittyneempää versiota, jotka tarjoaisivat paremman vedenkestävyyden sekä aktiivisen taustamelun vaimennuksen. Uudet AirPods-kuulokkeet saatetaan kuitenkin esitellä vasta ensi vuonna.

Lisäksi Bloomberg kertoo Applen kehittävän edullisempaa HomePod-kaiutinta ensi vuodeksi. Yli 300 euron hintainen HomePod ei ole voittanut paljoa markkinaosuutta älykaiutinmarkkinoita hallitsevilta Amazonilta ja Googlelta. Edullisemmassa mallissa voisi olla HomePodin seitsemän diskanttikaiuttimen sijaan kaksi diskanttikaiutinelementtiä, todennäköisesti edelleen yhden matalampia ääniä toistavan subwoofer-elementin lisäksi.